Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Οι μάχες του Νικόλαου Πλαστήρα στη Μικρά Ασία «αναβιώνουν» μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

tags :
Οι μάχες του Νικόλαου Πλαστήρα στη Μικρά Ασία «αναβιώνουν» μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD
Το νέο επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 25/2 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.
Οι σημαντικότερες πολεμικές αναμετρήσεις του Νικόλαου Πλαστήρα στη Μικρά Ασία, την περίοδο 1919-1922, «αναβιώνουν» στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον μεγάλο Έλληνα στρατιωτικό, μέσα από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.
Το νέο επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 25/2 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.
Ο Νικόλαος Πλαστήρας ήταν από τους πρώτους που σχεδίασαν την επανάσταση του στρατού, που ακολούθησε μετά την καταστροφή της Σμύρνης και από τους τελευταίους αξιωματικούς που εγκατέλειψαν συντεταγμένα τη Μικρά Ασία, σώζοντας κατά τη οπισθοχώρηση χιλιάδες πρόσφυγες.
Την περίοδο εκείνη μάλιστα, ο Έλληνας στρατιωτικός είχε επικηρυχθεί ζωντανός ή νεκρός έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού.
Η έρευνα της εκπομπής «ρίχνει φως» και στο ανθρωπιστικό έργο του Νικόλαου Πλαστήρα.
Κατά τη διάρκεια της τριετούς παραμονής του στη Μικρά Ασία, ίδρυσε ορφανοτροφείο, ενώ υιοθέτησε πολλά ορφανά παιδιά του πολέμου, τα οποία έστειλε να μεγαλώσουν με την οικογένειά του στην Καρδίτσα.
Η Αργυρένια Παπαζώη μιλάει στην κάμερα της εκπομπής και αφηγείται την ιστορία του πατέρα της, Αλέξανδρου, που υιοθετήθηκε από τον Πλαστήρα στην Χρυσούπολη Καβάλας και αργότερα σταδιοδρόμησε στον ελληνικό στρατό.
Στην εκπομπή μιλούν, επίσης, οι βιογράφοι του Νικόλαου Πλαστήρα, Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου και Ιωάννης Σπανδωνής, ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, Δρ. Δημήτριος Μάλεσης, ο Αντιπτέραρχος Ε.Α, Παναγιώτης Κατσαρός, ο Αντιστράτηγος Ε.Α, Σπύρος Μπελεγράτης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης, ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ, Αθανάσιος Καραθανάσης, η υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας, δρ. Φωτεινή Λέκκα, ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του ΕΛΙΑ και ο δρ. Δημήτριος Μπαχάρας.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης