Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η άγνωστη ζωή του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού αποκαλύπτεται στη «Μηχανή του Χρόνου», στο Cosmote History HD

tags :
Η άγνωστη ζωή του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού αποκαλύπτεται στη «Μηχανή του Χρόνου», στο Cosmote History HD
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο Cosmote History HD
Άγνωστες πτυχές της ζωής του Έλληνα τραπεζίτη, πολιτικού και εθνικού ευεργέτη, Ανδρέα Συγγρού, ενός από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, παρουσιάζει η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο COSMOTE HISTORY HD.
Το πρώτο από τα δύο μέρη του αφιερώματος θα προβληθεί τη Δευτέρα 7/1, στις 21.00.
Η εκπομπή ξεκινά με τη δραματική ιστορία της οικογένειας Συγγρού που βρέθηκε στη δίνη της σφαγής της Χίου, με τη μητέρα του Ανδρέα Συγγρού, να σώζεται την τελευταία στιγμή από τα σκλαβοπάζαρα.
Ο Ανδρέας Συγγρός γεννήθηκε το 1830 στην Κωνσταντινούπολη και από τα νεανικά του χρόνια προσπάθησε να αναρριχηθεί οικονομικά με εφόδια τις φιλοδοξίες του και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.
Σε ηλικία 24 ετών κατάφερε να γίνει τραπεζίτης και μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε να δανείζει ακόμα και τον Σουλτάνο.
Η αγάπη του για την Ελλάδα τον έφερε στην Αθήνα, όπου απέκτησε στενές σχέσεις με τον Χαρίλαο Τρικούπη, ενώ είχε άριστες σχέσεις και με τον βασιλιά Γεώργιο Α'.
Για αυτόν το λόγο, μάλιστα, έχτισε πολυτελές μέγαρο, ακριβώς απέναντι από τα ανάκτορα, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών.
Η πορεία, όμως, του Ανδρέα Συγγρού δεν ήταν ανέφελη, καθώς το όνομά του συνδέθηκε και με οικονομικά σκάνδαλα που συντάραξαν την κοινωνία της εποχής.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Μιχάλης Βαρλάς, ιστορικός, Αθανασία Μαρκουλή, Δρ. ΕΜΠ του Τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, Κώστας Κόλμερ, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Ελευθέριος Σκιαδάς, δημοσιογράφος - ιστορικός ερευνητής, Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Τμήματος Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Νίκος Βασιλάτος, δικηγόρος – συγγραφέας, Ανδρέας Κακριδής, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεράσιμος Νοταράς, Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, Νικολία Ιωαννίδου, αρχιτέκτων - μηχανικός, Δρ. Ιστορίας Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης