γράφει : ΜΑΡΙΝΑ ΦΟΥΝΤΑ
(upd26)Ο Barack Obama είναι για δεύτερη θητεία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αφού κατέκτησε το Οχάιο και άλλες πολιτείες - "κλειδιά". Παραδέχθηκε την ήττα του ο Romney. Μεγάλες οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος, με σοβαρότερη το δημοσιονομικό γκρεμό.
«Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ…Είμαστε όλοι μαζί σ’αυτό. Έτσι κάναμε την εκστρατεία, και αυτοί είμαστε. Σας ευχαριστώ –bo», με αυτό το tweet o πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του.
Ο Αφροαμερικανός υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι για δεύτερη θητεία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αφού κατέκτησε το Οχάιο και άλλες πολιτείες - "κλειδιά". Το CBS προβλέπει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει και την Βιρτζίνια.
Μία μεγάλη ιαχή υψώθηκε επάνω από το στρατηγείο της εκστρατείας του Obama στο συνεδριακό κέντρο "McCormick Place" του Σικάγο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι, όταν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ανακοίνωσαν την επανεκλογή του Ομπάμα, για να ακουστεί στη συνέχεια το τραγούδι "Respect" της Αρίθα Φράνκλιν.
Στην Times Square της Νέας Υόρκης, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί, παρά το κρύο, έκανε δεκτή με κραυγές και επιφωνήματα την αναγγελία της νίκης .
Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια με σύνθημα την "ελπίδα" και την "αλλαγή", έπεισε τους συμπατριώτες του ότι είναι ικανός να καθοδηγήσει τη χώρα για ακόμη τέσσερα χρόνια, παρά τις μέτριες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.
Ποτέ μετά τη δεκαετία του ΄30 δεν επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ με ποσοστό ανεργίας άνω του 7,2%. Μόνον ένας δημοκρατικός πρόεδρος έκανε δύο προεδρικές θητείες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπιλ Κλίντον.
Για την επανεκλογή του, ο Obama εξασφάλισε συντριπτική πλειοψηφία στο Νιού Χαμσάιρ, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Κολοράντο, τη Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και , πάνω απ΄όλα, το Οχάιο, το "γκράαλ", σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Obama: Τα καλύτερα έρχονται για τις ΗΠΑ
Ο Aμερικανός πρόεδρος Barack Obama στη νικητήρια ομιλία του στο Σικάγο τόνισε ότι χρειάζεται συμβιβασμός για να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός.
Ο Obama υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους ηγέτες με στόχο τη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος, τον καθορισμό του φορολογικού κώδικα, τη μεταρρύθμιση των νόμων περί μετανάστευσης και τον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το ξένο πετρέλαιο.
Ο Obama υπογράμμισε ότι θα συζητήσει με τον αντίπαλό του και ηττημένο των προεδρικών εκλογών Mitt Romney για "τους τομείς στους οποίους θα συνεργαστούμε για να κάνει η χώρα βήματα προόδου".
Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι επιστρέφει στο Λευκό Οίκο "πιο αποφασισμένος και πιο εμπνευσμένος από ποτέ".
Στην 25λεπτη ομιλία του τόνισε:" Γνωρίζουμε βαθειά μέσα μας ότι για τις ΗΠΑ τα καλύτερα δεν έχουν έλεθει ακόμα".
"Παρά τις διαφορές μας, οι περισσότεροι από εμάς τρέφουν τις ίδιες ελπίδες για το μέλλον της Αμερικής", υπογράμμισε ο Obama ενώπιον των χιλιάδων οπαδών του που τον επευφημούσαν και οι οποίοι τον είχαν υποδεχθεί λίγα λεπτά νωρίτερα φωνάζοντας "τέσσερα ακόμα χρόνια".
"Εκεί είναι που πρέπει να πάμε. Μπροστά", τόνισε επαναλαμβάνοντας ένα από τα σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας.
Παραδέχθηκε την ήττα του ο Romney
Τα συγχαρητήριά του στον Barack Obama έδωσε με ομιλία του ο Mitt Romney, αναγνωρίζοντας την εκλογική του ήττα.
Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, ανέφερε ότι προσεύχεται για την επιτυχία στο έργο του B. Obama, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του και τα συγγενικά του πρόσωπα.
Ο ηττηθείς Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία δήλωσε ότι σε "μία εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική...προσεύχομαι ο πρόεδρος να επιτύχει να καθοδηγήσει το έθνος μας".
"Πιστεύω στην Αμερική. Πιστεύω στον αμερικανικό λαό", είπε ο Ρόμνεϊ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Βοστόνη.
"Έβαλα υποψηφιότητα γιατί ανησυχώ για την Αμερική. Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά οι αρχές μας διαρκούν".
Ο ίδιος είπε ότι προσεύχεται για την επιτυχία του Ομπάμα και της χώρας αφού κατά την χθεσινή ημέρα των εκλογών είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι έχει προετοιμάσει μόνο νικητήρια ομιλία.
"Μακάρι να είχα μπορέσει να εκπληρώσω τις προσδοκίες σας να οδηγήσω τη χώρα σας σε μία νέα κατεύθυνση", είπε ο Ρόμνεϊ προτού ανέβει στη σκηνή μαζί του η σύζυγός του, Αν, η οικογένειά του και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Πολ Ράιαν.
"Αλλά το έθνος επέλεξε άλλον ηγέτη κι έτσι η Αν και εγώ θα συνταχθώ μαζί σας για να προσευχηθούμε θερμά για εκείνον και για αυτό το μεγάλο έθνος".
Συγχαίρουν τον Obama για την επανεκλογή του οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Herman Van Rompuy δήλωσε σήμερα πως είναι "πολύ χαρούμενος" για την επανεκλογή του αμερικανού προέδρουBarack Obama.
"Είμαι πολύ χαρούμενος για την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα" έγραψε στα ολλανδικά στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Jean Claude Juncker δήλωσε πως είναι ευκολότερο να συνεργάζεται κανείς με έναν αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του γιατί είναι λιγότερο απορροφημένος με τα εθνικά θέματα.
"Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας τους, οι Aμερικανοί πρόεδροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουμε ανάγκη, ΗΠΑ και Ευρώπη, να βρισκόμαστε κοντά και να συνεργαζόμαστε στενά", τόνισε.
Ο βέλγος πρωθυπουργός Ελιο Ντι Ρούπο συνεχάρη τον Obama για τη νίκη του την οποία χαρακτήρισε ως ένα "ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον των ΗΠΑ, όλου του κόσμου, αλλά και το δικό μας".
"Οι Αμερικανοί ψήφισαν για με Αμερική περισσότερο δίκαιη και ανεκτική", πρόσθεσε.
Ο Ντι Ρούπο χαιρέτισε "τις προοδευτικές ιδέες και τις επιλογές της διεθνούς πολιτικής του Ομπάμα που προωθούν μια πολύπλευρη προσέγγιση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό".
"Θερμά συγχαρητήρια στον φίλο μου Barack Obama. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας", έγραψε στο Twitter του ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron.
Ποιες πολιτείες κερδίζει ο κάθε υποψήφιος...
Με δεδομένα προκαταρκτικά αποτελέσματα και προβολές των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων λίγο πριν από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) για τις προεδρικές εκλογές σε 49 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, στην οποία ανήκει η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Obama επανεκλέγεται στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ αποσπώντας 303 μεγάλους εκλέκτορες έναντι 206 του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Mitt Romney. Μόνον το αποτέλεσμα στη Φλόριντα παραμένει ακόμη άγνωστο.
Για να επανεκλεγεί, ο Ομπάμα χρειαζόταν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος των εκλεκτόρων, ή τους 270 επί του συνόλου των 538.
Στον πίνακα που ακολουθεί ανά υποψήφιο αναφέρεται η πολιτεία όπου κέρδισε και ο αριθμός των εκλεκτόρων που διαθέτει. Στην πλειονότητα των πολιτειών ο νικητής αποσπά όλες τις εκλεκτορικές ψήφους με την εξαίρεση των πολιτειών Μέιν και Νεμπράσκα, όπου η κατανομή τους είναι αναλογική.
Σε εθνικό επίπεδο, ο Obama κέρδισε τον αντίπαλό του με διαφορά 500.000 ως 600.000 ψήφων, ή λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδουν τα δίκτυα CBS και CNN.
Τα αποτελέσματα που είναι ήδη γνωστά:
Barack Obama
Καλιφόρνια 55
Κολοράντο 9
Κονέτικατ 7
Περιφέρεια Κολούμπια 3
Ντέλαγουερ 3
Χαβάη 4
Ιλινόι 20
Άιοβα 6
Μέιν 4
Μέριλαντ 10
Μασαχουσέτη 11
Μίσιγκαν 16
Μινεσότα 10
Νεβάδα 6
Νιού Χάμσιρ 4
Νιού Τζέρσεϊ 14
Νέα Υόρκη 29
Νέο Μεξικό 5
Οχάιο 18
Όρεγκον 7
Πενσιλβάνια 20
Ρόουντ Άιλαντ 4
Βερμόντ 3
Βιρτζίνια 13
Ουάσινγκτον 12
Ουισκόνσιν 10
Mitt Romney
Αλαμπάμα 9
Αλάσκα 3
Αρκάνσας 6
Αριζόνα 11
Βόρεια Καρολίνα 15
Νότια Καρολίνα 9
Βόρεια Ντακότα 3
Νότια Ντακότα 3
Τζόρτζια 16
Άινταχο 4
Ιντιάνα 11
Κάνσας 6
Κεντάκι 8
Λουιζιάνα 8
Μισισιπής 6
Μιζούρι 10
Μοντάνα 3
Νεμπράσκα 5
Οκλαχόμα 7
Τενεσί 11
Τέξας 38
Γιούτα 6
Δυτική Βιρτζίνια 5
Γουαϊόμινγκ 3
Σύνολα
Obama: 303
Romney: 206
Εν αναμονή αποτελεσμάτων στη:
Φλόριντα 29
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Exit poll: Η οικονομία η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους Αμερικανούς
Το καυτό θέμα της οικονομίας επιλέγουν ως τη μεγαλύτερη ανησυχία που τους απασχολεί οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που πραγματοποιήθηκαν σε πανεθνικό επίπεδο...
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το 60% των Αμερικανών το πιο σημαντικό θέμα είναι η οικονομία, ενώ ακολουθεί με 17% το σύστημα υγείας και 15% το χρέος.
Στην ερώτηση "ποιος βρίσκεται πιο κοντά σε ανθρώπους όπως εσείς;" το 52% δήλωσε Οbama και το 44% δήλωσε Rοmney".
Στην ερώτηση "ποιος θα χειριζόταν καλύτερα το θέμα της οικονομίας;" το 51% απαντά Romney και το 47% δηλώνει Οbama.
Romney ψήφισαν οι λευκοί ψηφοφόροι, Obama οι υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Mitt Romney προηγείται στην προτίμηση των λευκών ανδρών ψηφοφόρων με 20 ποσοστιαίες μονάδες και στην προτίμηση των λευκών γυναικών με περισσότερες από δέκα ποσοστιαίες μονάδες, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση των των Reuters/Ipsos.
Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε όλες τις άλλες εθνοτικές ομάδες ο Obama προηγείται έναντι του Romney με μεγάλη διαφορά.
Μία... νικητήρια ομιλία προετοίμασε ο Romney - Δύο ομιλίες έχει προετοιμάσει ο Obama
Προβάλλοντας την αισιοδοξία του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Romney δήλωσε φθάνοντας στη Βοστώνη όπου θα παρακολουθήσει τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων ότι "μόλις ολοκλήρωσε τη σύνταξη της νικητήριας ομιλίας του" .
Ο Romney υποστηρίζει ότι έγραψε μία ομιλία 1.118 λέξεων, αλλά είναι βέβαιος ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις "αφού δεν έχει δείξει ακόμη το κείμενο στην οικογένειά του και στους συμβούλους του".
Από την πλευρά του ο Obama φέρεται να έχει συντάξει δύο ομιλίες.
Μεγάλη η προσέλευση των Αμερικανών στις κάλπες
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, περί τα 200 εκατ. Αμερικανών πολιτών έχουν προσέλθει στις κάλπες, με τη συμμετοχή να ξεπερνά τα επίπεδα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης του 2008.
Εκλογικός πυρετός επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ολόκληρη η υφήλιος αναμένει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ... Για εκλογικό αποτέλεσμα - θρίλερ, προειδοποιούν οι αναλυτές....
Ολόκληρη η υφήλιος κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς, αναμένοντας τα αποτελέσματα... Barack Obama ή Μitt Romney; Μitt Romney ή Βarack Obama; Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η επόμενη μέρα... για τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη αλλά και την Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης;
Βέβαιος για τη νίκη του δηλώνει ο Obama
Ο Οbama δήλωσε πεπεισμένος ότι θα έχει μία "καλή βραδιά" στην αποψινή ολονυκτία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις αμερικανικές εκλογές και συνεχάρη τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του για τη "δυναμική" προεκλογική του εκστρατεία.
Ο Οbama, που πέρασε την ημέρα των εκλογών στην πόλη του Σικάγου, που θεωρείται προπύργιό του, μετέβη νωρίς το πρωί σε ένα από τα προεκλογικά του κέντρα για να ευχαριστήσει τους εθελοντές.
"Έχουμε εμπιστοσύνη πως διαθέτουμε τις ικανές ψήφους για να κερδίσουμε, όμως όλα στο τέλος θα εξαρτηθούν από το πόσες από αυτές τις ψήφους καταλήξουν στις κάλπες", πρόσθεσε. Ο Οbama από το κέντρο τηλεφώνησε σε αρκετούς άλλους εθελοντές προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την συνεισφορά τους.
"Αναμένω ότι θα έχουμε μία καλή βραδιά, αλλά ό,τι κι εάν συμβεί, θα ήθελα να εκφράσω το πόσο εκτιμώ όλους όσους με υποστήριξαν, όλους όσους εργάσθηκαν για λογαριασμό μου", κατέληξε.
Η γιαγιά του Οbama προσευχήθηκε για την επανεκλογή του εγγονού της!
Η γιαγιά του B. Obama προσευχήθηκε για την επανεκλογή του εγγονού της στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Η γιαγιά του Obama διαμένει στο χωριό Κογκέλο της δυτικής Κένυας.
Eίναι η τρίτη γυναίκα του παππού του Αμερικανού προέδρου από την πλευρά του πατέρα του και ηλικίας 90 ετών...
Δήλωσε στους δημοσιογράφους χαρακτηριστικά: "Προσεύχομαι γι' αυτόν, για να τον βοηθήσει ο Θεός", ενώ χαρακτήρισε αμφίρροπη την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, συμβαδίζοντας με τις απόψεις των Αμερικανών αναλυτών.
Δεν δίστασε να παραλείψει ότι είναι ευτυχής και ικανοποιημένη από το μέχρι στιγμής, έργο που έχει διατελέσει ο εγγονός της.
Αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα δηλώνει ο Romney
"Είμαι πολύ αισιόδοξος, όχι μόνο για τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και για το μέλλον της Αμερικής", δήλωσε ο Mitt Romney στους υποστηρικτές του σε ένα τοπικό γραφείο της προεκλογικής του εκστρατείας που βρίσκεται σε ένα εμπορικό κέντρο κοντά στο Κλίβελαντ, πόλη όπου πραγματοποίησε επίσης μια προεκλογική συνάντηση την Κυριακή.
"Τα πάντα είναι έτοιμα να πραγματοποιηθούν σήμερα", δήλωσε στους εργαζόμενους και τους εθελοντές, πολλοί από τους οποίους έκαναν τηλεφωνήματα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ψηφίσουν.
"Είμαι ενθαρρυμένος από το πνεύμα των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα, τον ενθουσιασμό, τη στήριξη και την ενέργεια. Είναι πραγματικά απίστευτο", πρόσθεσε.
"Ανυπομονώ να βρεθώ στο αύριο, γιατί αύριο αρχίζουμε τη δουλειά μας", τόνισε.
Σε... νίκη Obama ποντάρει η Huffington Post
Σύμφωνα με τη Huffington Post, ο Obama προηγείται του Ρεπουμπλικανού Romney...
Όπως αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα, μελετώντας τις δημοσκοπήσεις στο σύνολό τους, ο Obama έχει 91% πιθανότητες να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση.
Στο Οχάιο από το οποίο ιστορικά κρίνεται ο νικητής, 13 στις 14 δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Obama πρώτο, ενώ μόνο μία παρουσιάζει ισοπαλία.
Ανάλογα αποτελέσματα συναντώνται και σε άλλες κρίσιμες πολιτείες όπως η Νεβάδα και το Ουισκόνσιν όπου και πάλι ο Δημοκρατικός υποψήφιος αναδεικνύεται νικητής κατά 90%.
Εκλογικό θρίλερ... δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι μάχονται στήθος με στήθος. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις ψήφους των πολιτειών που δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη προτίμηση σε κάποιον από τους δύο.
Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις πολιτείες όπου το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, ο Οbama διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Romney...
Μέχρι στιγμής οι αναλυτές δεν αποκλείουν μία oριακή νίκη του Οbama, δηλαδή να κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών τις 270 ψήφους των εκλεκτόρων αλλά ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος να κερδίσει περισσότερες πολιτείες....
Υπ' ατμόν βρίσκονται τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα που έχουν προετοιμαστεί για μια μεγάλη εκλογική νύχτα.
Ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα σχηματίζουν οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα, την Τζόρτζια, το Ιλινόις, το Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, το ανατολικό Μίσιγκαν, το Κεντάκι, το Μιζούρι, την Πενσιλβάνια, το Ρόουντ Άιλαντ, τη Νότια Καρολίνα και την Κολούμπια.
O Romney ψήφισε στη Μασαχουσέτη, λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδος), ενώ ο Obama είχε ήδη ψηφίσει πριν από δύο εβδομάδες, όπως και περίπου το 25% των Αμερικανών ψηφοφόρων...
Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ κρίνεται εξαιρετικά αμφίρροπο και δεν απέχει πολύ από το να αναδειχθεί σε θρίλερ... Μπορεί σε 7 πανεθνικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν μέχρι την Κυριακή, ο Obama να εξασφαλίζει κατά μέσο όρο προβάδισμα της τάξης του 1,2% έναντι του Romney, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ένα οριακό προβάδισμα και όχι τόσο ασφαλές ώστε να αναδείξει τον νικητή.
Την ίδια ώρα όμως άλλες δημοσκοπήσεις που έρχονταν στη δημοσιότητα σχεδόν ταυτόχρονα έδειχναν μέχρι την τελευταία στιγμή ισόπαλους τους δύο διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος με ποσοστό κοντά στο 48%.
Προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Sandy
Πληθώρα προβλημάτων έχουν ανακύψει κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν εντόνως από τον τυφώνα Sandy.
Ειδικότερα, συντρίμμια και χαλασμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα έγειραν σημαντικά προβλήματα στους ψηφοφόρους, ενώ παράλληλα δεν έλειψαν και τα έντονα παράπονα.
Οι πολιτείες - κλειδιά
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως αμφίρροπη θα είναι η "μάχη" και στις πολιτείες - "κλειδιά". Αυτές είναι δέκα και δεν άλλες από εκείνες που θα κρίνουν τελικά τον μεγάλο νικητή της 6ης Νοεμβρίου. Ο "μαγικός" αριθμός, που ανοίγει την πόρτα του Λευκού Οίκου, είναι οι 270 εκλέκτορες.
Συγκεκριμένα είναι οι: Φλόριντα, Πενσιλβάνια, Οχάϊο, Βόρεια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν, Κολοράντο, Αϊόβα, Νεβάδα, Νιού Χάμσαϊρ.
Κι αν η εκλογική αναμέτρηση έχει εισέλθει στην τελική της ευθεία, με τον Romney να υποστηρίζει ότι εκλογή του Obama θα σημάνει "παράδοση" των ΗΠΑ σε μια παρατεταμένη περίοδο "ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης" στην καλύτερη των περιπτώσεων και με τον Obama να τονίζει ότι τα σχέδια του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του θα σημάνουν μια κολοσσιαίων διαστάσεων ύφεση, οικονομικοί αναλυτές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις.
Όπως υποστηρίζουν, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, η αμερικάνικη οικονομία εμφανίζει σημάδια ότι θα αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η κατανάλωση έχει αρχίσει να αυξάνεται, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρέος των νοικοκυριών έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει ενώ αυξάνεται και ο τραπεζικός δανεισμός.
Η σημασία των αμερικανικών εκλογών για την Ελλάδα...
Μείζον ζήτημα ωστόσο παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και στο ζήτημα της Ελλάδας.
Πάντως επενδυτές και αναλυτές συμφωνούν σε μια διαπίστωση αναφορικά με την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, ότι δηλαδή οι αγορές επιθυμούν έναν ξεκάθαρο νικητή το πρωί της Τετάρτης.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η κυβέρνηση Obama άφησε να εννοηθεί πως τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ενώ είναι γνωστές οι τοποθετήσεις του περί της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και οι πιέσεις τους προς τους Ευρωπαίους για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης.
Από την πλευρά του ο Romney έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν την Ελλάδα ως αντιπαράδειγμα για θέματα οικονομίας. Σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times είχαν κατηγορήσει τον Romney για "ηθελημένη άγνοια", όταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είχε αναφέρει ότι "οι ΗΠΑ οδεύουν προς το δρόμο της Ελλάδας".
"Το μάθημα που μπορεί να διδαχθεί κανείς από την Ελλάδα είναι ότι το δημοσιονομικό της χάλι επιδεινώθηκε κατά πολύ εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στον προϋπολογισμό", ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, επικρίνοντας με αυτόν τον τρόπο εμμέσως τη θέση πολυεκατομμυριούχου Romney, ο οποίος τάσσεται υπέρ μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες του προϋπολογισμού.
Άνοιξαν οι κάλπες στις ανατολικές ακτές
Άνοιξαν οι κάλπες στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ σήμερα στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) για τις προεδρικές εκλογές...
Οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να προσέρχονται στις κάλπες στις πολιτείες Βιρτζίνια, Κονέκτικατ, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μέιν, Νιου Χάμσιρ, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Βερμόντ. Στις υπόλοιπες αμερικανικές πολιτείες οι κάλπες θα ανοίξουν αργότερα...
Οι Αμερικανοί ψηφίζουν επίσης για τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, αλλά και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.
Ήδη από τα ξημερώματα περίπου 150 άνθρωποι έχουν σχηματίσει ουρά παρά το κρύο σε ένα από τα εκλογικά κέντρα της Αλεξάντρια στη Βιρτζίνια, μια από τις πολιτείες-κλειδιά. Εξάλλου, οι δέκα ψηφοφόροι στο χωριουδάκι Ντίξβιλ Νοτς, στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, ψήφισαν στη διάρκεια της νύχτας, ανοίγοντας την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία οι δύο αντίπαλοι για τον Λευκό Οίκο ήρθαν ισόπαλοι. Στο μεταξύ πολλές χιλιάδες Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει καθώς σε όλες τις πολιτείες δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να ψηφίζουν πριν την επίσημη ημέρα των εκλογών.
Το 2008 περίπου το 30% των ψηφοφόρων εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία αυτή, ενώ φέτος ο Obama ψήφισε στις 25 Οκτωβρίου στο Σικάγο.
Schulz (Ε.Ε): Η Ευρώπη ψηφίζει Obama
«Η ευρεία πλειοψηφία των πολιτικών και των ψηφοφόρων στην Ευρώπη επιθυμούν τη νίκη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα» στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.
"Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες ακόμη, επιθυμεί μια δεύτερη εντολή για τον Barack Obama, καθώς αυτός είναι πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες συγκριτικά με τον Mitt Romney», τόνισε ο Schulz.
Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υπογράμμισε επίσης τις αξίες κοινωνικής πολιτικής και της κοινωνικής ασφάλισης που έχουν κοινές οι Ευρωπαίοι και ο Ομπάμα, ενώ ο αντίπαλός του, Mitt Romney, και οι «υπερορθόδοξοι που τον στηρίζουν» είναι, κατά τον Schulz, πιο μακριά από τις ευρωπαϊκές πεποιθήσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη αλλά και γενικότερα η διεθνής πολιτική έπαιξαν ένα μικρό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.
Κατά τον Schulz, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον την υπερατλαντική σχέση ως τη σημαντικότερη σχέση, ενώ οι Ευρωπαίοι θα «λαμβάνονταν πιο σοβαρά υπόψη» αν ήταν ενωμένοι.
Η έρευνα «Transaltantic trends 2012» (υπερατλαντικές τάσεις 2012) που διεξήχθη τον Ιούνιο για το German Marshall Fund (GMF), έναν αμερικανικό οργανισμό προώθησης των υπερατλαντικών σχέσεων, έδειξε ότι αν οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούσαν να ψηφίσουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, το 75% μεταξύ αυτών θα ψήφιζε υπέρ του Ομπάμα, έναντι μόλις 8% για τον Στη Γαλλία, το 78% των Γάλλων ψηφίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ και μόλις το 5% επιθυμεί την εκλογή του Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA που διεξήχθη για το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα.
www.bankingnews.gr
Ο Αφροαμερικανός υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι για δεύτερη θητεία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αφού κατέκτησε το Οχάιο και άλλες πολιτείες - "κλειδιά". Το CBS προβλέπει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει και την Βιρτζίνια.
Μία μεγάλη ιαχή υψώθηκε επάνω από το στρατηγείο της εκστρατείας του Obama στο συνεδριακό κέντρο "McCormick Place" του Σικάγο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι, όταν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ανακοίνωσαν την επανεκλογή του Ομπάμα, για να ακουστεί στη συνέχεια το τραγούδι "Respect" της Αρίθα Φράνκλιν.
Στην Times Square της Νέας Υόρκης, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί, παρά το κρύο, έκανε δεκτή με κραυγές και επιφωνήματα την αναγγελία της νίκης .
Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια με σύνθημα την "ελπίδα" και την "αλλαγή", έπεισε τους συμπατριώτες του ότι είναι ικανός να καθοδηγήσει τη χώρα για ακόμη τέσσερα χρόνια, παρά τις μέτριες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.
Ποτέ μετά τη δεκαετία του ΄30 δεν επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ με ποσοστό ανεργίας άνω του 7,2%. Μόνον ένας δημοκρατικός πρόεδρος έκανε δύο προεδρικές θητείες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπιλ Κλίντον.
Για την επανεκλογή του, ο Obama εξασφάλισε συντριπτική πλειοψηφία στο Νιού Χαμσάιρ, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Κολοράντο, τη Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και , πάνω απ΄όλα, το Οχάιο, το "γκράαλ", σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Obama: Τα καλύτερα έρχονται για τις ΗΠΑ
Ο Aμερικανός πρόεδρος Barack Obama στη νικητήρια ομιλία του στο Σικάγο τόνισε ότι χρειάζεται συμβιβασμός για να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός.
Ο Obama υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους ηγέτες με στόχο τη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος, τον καθορισμό του φορολογικού κώδικα, τη μεταρρύθμιση των νόμων περί μετανάστευσης και τον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το ξένο πετρέλαιο.
Ο Obama υπογράμμισε ότι θα συζητήσει με τον αντίπαλό του και ηττημένο των προεδρικών εκλογών Mitt Romney για "τους τομείς στους οποίους θα συνεργαστούμε για να κάνει η χώρα βήματα προόδου".
Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι επιστρέφει στο Λευκό Οίκο "πιο αποφασισμένος και πιο εμπνευσμένος από ποτέ".
Στην 25λεπτη ομιλία του τόνισε:" Γνωρίζουμε βαθειά μέσα μας ότι για τις ΗΠΑ τα καλύτερα δεν έχουν έλεθει ακόμα".
"Παρά τις διαφορές μας, οι περισσότεροι από εμάς τρέφουν τις ίδιες ελπίδες για το μέλλον της Αμερικής", υπογράμμισε ο Obama ενώπιον των χιλιάδων οπαδών του που τον επευφημούσαν και οι οποίοι τον είχαν υποδεχθεί λίγα λεπτά νωρίτερα φωνάζοντας "τέσσερα ακόμα χρόνια".
"Εκεί είναι που πρέπει να πάμε. Μπροστά", τόνισε επαναλαμβάνοντας ένα από τα σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας.
Παραδέχθηκε την ήττα του ο Romney
Τα συγχαρητήριά του στον Barack Obama έδωσε με ομιλία του ο Mitt Romney, αναγνωρίζοντας την εκλογική του ήττα.
Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, ανέφερε ότι προσεύχεται για την επιτυχία στο έργο του B. Obama, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του και τα συγγενικά του πρόσωπα.
Ο ηττηθείς Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία δήλωσε ότι σε "μία εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική...προσεύχομαι ο πρόεδρος να επιτύχει να καθοδηγήσει το έθνος μας".
"Πιστεύω στην Αμερική. Πιστεύω στον αμερικανικό λαό", είπε ο Ρόμνεϊ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Βοστόνη.
"Έβαλα υποψηφιότητα γιατί ανησυχώ για την Αμερική. Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά οι αρχές μας διαρκούν".
Ο ίδιος είπε ότι προσεύχεται για την επιτυχία του Ομπάμα και της χώρας αφού κατά την χθεσινή ημέρα των εκλογών είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι έχει προετοιμάσει μόνο νικητήρια ομιλία.
"Μακάρι να είχα μπορέσει να εκπληρώσω τις προσδοκίες σας να οδηγήσω τη χώρα σας σε μία νέα κατεύθυνση", είπε ο Ρόμνεϊ προτού ανέβει στη σκηνή μαζί του η σύζυγός του, Αν, η οικογένειά του και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Πολ Ράιαν.
"Αλλά το έθνος επέλεξε άλλον ηγέτη κι έτσι η Αν και εγώ θα συνταχθώ μαζί σας για να προσευχηθούμε θερμά για εκείνον και για αυτό το μεγάλο έθνος".
Συγχαίρουν τον Obama για την επανεκλογή του οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Herman Van Rompuy δήλωσε σήμερα πως είναι "πολύ χαρούμενος" για την επανεκλογή του αμερικανού προέδρουBarack Obama.
"Είμαι πολύ χαρούμενος για την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα" έγραψε στα ολλανδικά στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Jean Claude Juncker δήλωσε πως είναι ευκολότερο να συνεργάζεται κανείς με έναν αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του γιατί είναι λιγότερο απορροφημένος με τα εθνικά θέματα.
"Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας τους, οι Aμερικανοί πρόεδροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουμε ανάγκη, ΗΠΑ και Ευρώπη, να βρισκόμαστε κοντά και να συνεργαζόμαστε στενά", τόνισε.
Ο βέλγος πρωθυπουργός Ελιο Ντι Ρούπο συνεχάρη τον Obama για τη νίκη του την οποία χαρακτήρισε ως ένα "ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον των ΗΠΑ, όλου του κόσμου, αλλά και το δικό μας".
"Οι Αμερικανοί ψήφισαν για με Αμερική περισσότερο δίκαιη και ανεκτική", πρόσθεσε.
Ο Ντι Ρούπο χαιρέτισε "τις προοδευτικές ιδέες και τις επιλογές της διεθνούς πολιτικής του Ομπάμα που προωθούν μια πολύπλευρη προσέγγιση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό".
"Θερμά συγχαρητήρια στον φίλο μου Barack Obama. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας", έγραψε στο Twitter του ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron.
Ποιες πολιτείες κερδίζει ο κάθε υποψήφιος...
Με δεδομένα προκαταρκτικά αποτελέσματα και προβολές των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων λίγο πριν από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) για τις προεδρικές εκλογές σε 49 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, στην οποία ανήκει η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Obama επανεκλέγεται στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ αποσπώντας 303 μεγάλους εκλέκτορες έναντι 206 του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Mitt Romney. Μόνον το αποτέλεσμα στη Φλόριντα παραμένει ακόμη άγνωστο.
Για να επανεκλεγεί, ο Ομπάμα χρειαζόταν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος των εκλεκτόρων, ή τους 270 επί του συνόλου των 538.
Στον πίνακα που ακολουθεί ανά υποψήφιο αναφέρεται η πολιτεία όπου κέρδισε και ο αριθμός των εκλεκτόρων που διαθέτει. Στην πλειονότητα των πολιτειών ο νικητής αποσπά όλες τις εκλεκτορικές ψήφους με την εξαίρεση των πολιτειών Μέιν και Νεμπράσκα, όπου η κατανομή τους είναι αναλογική.
Σε εθνικό επίπεδο, ο Obama κέρδισε τον αντίπαλό του με διαφορά 500.000 ως 600.000 ψήφων, ή λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδουν τα δίκτυα CBS και CNN.
Τα αποτελέσματα που είναι ήδη γνωστά:
Barack Obama
Καλιφόρνια 55
Κολοράντο 9
Κονέτικατ 7
Περιφέρεια Κολούμπια 3
Ντέλαγουερ 3
Χαβάη 4
Ιλινόι 20
Άιοβα 6
Μέιν 4
Μέριλαντ 10
Μασαχουσέτη 11
Μίσιγκαν 16
Μινεσότα 10
Νεβάδα 6
Νιού Χάμσιρ 4
Νιού Τζέρσεϊ 14
Νέα Υόρκη 29
Νέο Μεξικό 5
Οχάιο 18
Όρεγκον 7
Πενσιλβάνια 20
Ρόουντ Άιλαντ 4
Βερμόντ 3
Βιρτζίνια 13
Ουάσινγκτον 12
Ουισκόνσιν 10
Mitt Romney
Αλαμπάμα 9
Αλάσκα 3
Αρκάνσας 6
Αριζόνα 11
Βόρεια Καρολίνα 15
Νότια Καρολίνα 9
Βόρεια Ντακότα 3
Νότια Ντακότα 3
Τζόρτζια 16
Άινταχο 4
Ιντιάνα 11
Κάνσας 6
Κεντάκι 8
Λουιζιάνα 8
Μισισιπής 6
Μιζούρι 10
Μοντάνα 3
Νεμπράσκα 5
Οκλαχόμα 7
Τενεσί 11
Τέξας 38
Γιούτα 6
Δυτική Βιρτζίνια 5
Γουαϊόμινγκ 3
Σύνολα
Obama: 303
Romney: 206
Εν αναμονή αποτελεσμάτων στη:
Φλόριντα 29
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Exit poll: Η οικονομία η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους Αμερικανούς
Το καυτό θέμα της οικονομίας επιλέγουν ως τη μεγαλύτερη ανησυχία που τους απασχολεί οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που πραγματοποιήθηκαν σε πανεθνικό επίπεδο...
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το 60% των Αμερικανών το πιο σημαντικό θέμα είναι η οικονομία, ενώ ακολουθεί με 17% το σύστημα υγείας και 15% το χρέος.
Στην ερώτηση "ποιος βρίσκεται πιο κοντά σε ανθρώπους όπως εσείς;" το 52% δήλωσε Οbama και το 44% δήλωσε Rοmney".
Στην ερώτηση "ποιος θα χειριζόταν καλύτερα το θέμα της οικονομίας;" το 51% απαντά Romney και το 47% δηλώνει Οbama.
Romney ψήφισαν οι λευκοί ψηφοφόροι, Obama οι υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Mitt Romney προηγείται στην προτίμηση των λευκών ανδρών ψηφοφόρων με 20 ποσοστιαίες μονάδες και στην προτίμηση των λευκών γυναικών με περισσότερες από δέκα ποσοστιαίες μονάδες, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση των των Reuters/Ipsos.
Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε όλες τις άλλες εθνοτικές ομάδες ο Obama προηγείται έναντι του Romney με μεγάλη διαφορά.
Μία... νικητήρια ομιλία προετοίμασε ο Romney - Δύο ομιλίες έχει προετοιμάσει ο Obama
Προβάλλοντας την αισιοδοξία του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Romney δήλωσε φθάνοντας στη Βοστώνη όπου θα παρακολουθήσει τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων ότι "μόλις ολοκλήρωσε τη σύνταξη της νικητήριας ομιλίας του" .
Ο Romney υποστηρίζει ότι έγραψε μία ομιλία 1.118 λέξεων, αλλά είναι βέβαιος ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις "αφού δεν έχει δείξει ακόμη το κείμενο στην οικογένειά του και στους συμβούλους του".
Από την πλευρά του ο Obama φέρεται να έχει συντάξει δύο ομιλίες.
Μεγάλη η προσέλευση των Αμερικανών στις κάλπες
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, περί τα 200 εκατ. Αμερικανών πολιτών έχουν προσέλθει στις κάλπες, με τη συμμετοχή να ξεπερνά τα επίπεδα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης του 2008.
Εκλογικός πυρετός επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ολόκληρη η υφήλιος αναμένει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ... Για εκλογικό αποτέλεσμα - θρίλερ, προειδοποιούν οι αναλυτές....
Ολόκληρη η υφήλιος κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς, αναμένοντας τα αποτελέσματα... Barack Obama ή Μitt Romney; Μitt Romney ή Βarack Obama; Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η επόμενη μέρα... για τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη αλλά και την Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης;
Βέβαιος για τη νίκη του δηλώνει ο Obama
Ο Οbama δήλωσε πεπεισμένος ότι θα έχει μία "καλή βραδιά" στην αποψινή ολονυκτία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις αμερικανικές εκλογές και συνεχάρη τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του για τη "δυναμική" προεκλογική του εκστρατεία.
Ο Οbama, που πέρασε την ημέρα των εκλογών στην πόλη του Σικάγου, που θεωρείται προπύργιό του, μετέβη νωρίς το πρωί σε ένα από τα προεκλογικά του κέντρα για να ευχαριστήσει τους εθελοντές.
"Έχουμε εμπιστοσύνη πως διαθέτουμε τις ικανές ψήφους για να κερδίσουμε, όμως όλα στο τέλος θα εξαρτηθούν από το πόσες από αυτές τις ψήφους καταλήξουν στις κάλπες", πρόσθεσε. Ο Οbama από το κέντρο τηλεφώνησε σε αρκετούς άλλους εθελοντές προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την συνεισφορά τους.
"Αναμένω ότι θα έχουμε μία καλή βραδιά, αλλά ό,τι κι εάν συμβεί, θα ήθελα να εκφράσω το πόσο εκτιμώ όλους όσους με υποστήριξαν, όλους όσους εργάσθηκαν για λογαριασμό μου", κατέληξε.
Η γιαγιά του Οbama προσευχήθηκε για την επανεκλογή του εγγονού της!
Η γιαγιά του B. Obama προσευχήθηκε για την επανεκλογή του εγγονού της στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Η γιαγιά του Obama διαμένει στο χωριό Κογκέλο της δυτικής Κένυας.
Eίναι η τρίτη γυναίκα του παππού του Αμερικανού προέδρου από την πλευρά του πατέρα του και ηλικίας 90 ετών...
Δήλωσε στους δημοσιογράφους χαρακτηριστικά: "Προσεύχομαι γι' αυτόν, για να τον βοηθήσει ο Θεός", ενώ χαρακτήρισε αμφίρροπη την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, συμβαδίζοντας με τις απόψεις των Αμερικανών αναλυτών.
Δεν δίστασε να παραλείψει ότι είναι ευτυχής και ικανοποιημένη από το μέχρι στιγμής, έργο που έχει διατελέσει ο εγγονός της.
Αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα δηλώνει ο Romney
"Είμαι πολύ αισιόδοξος, όχι μόνο για τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και για το μέλλον της Αμερικής", δήλωσε ο Mitt Romney στους υποστηρικτές του σε ένα τοπικό γραφείο της προεκλογικής του εκστρατείας που βρίσκεται σε ένα εμπορικό κέντρο κοντά στο Κλίβελαντ, πόλη όπου πραγματοποίησε επίσης μια προεκλογική συνάντηση την Κυριακή.
"Τα πάντα είναι έτοιμα να πραγματοποιηθούν σήμερα", δήλωσε στους εργαζόμενους και τους εθελοντές, πολλοί από τους οποίους έκαναν τηλεφωνήματα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ψηφίσουν.
"Είμαι ενθαρρυμένος από το πνεύμα των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα, τον ενθουσιασμό, τη στήριξη και την ενέργεια. Είναι πραγματικά απίστευτο", πρόσθεσε.
"Ανυπομονώ να βρεθώ στο αύριο, γιατί αύριο αρχίζουμε τη δουλειά μας", τόνισε.
Σε... νίκη Obama ποντάρει η Huffington Post
Σύμφωνα με τη Huffington Post, ο Obama προηγείται του Ρεπουμπλικανού Romney...
Όπως αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα, μελετώντας τις δημοσκοπήσεις στο σύνολό τους, ο Obama έχει 91% πιθανότητες να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση.
Στο Οχάιο από το οποίο ιστορικά κρίνεται ο νικητής, 13 στις 14 δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Obama πρώτο, ενώ μόνο μία παρουσιάζει ισοπαλία.
Ανάλογα αποτελέσματα συναντώνται και σε άλλες κρίσιμες πολιτείες όπως η Νεβάδα και το Ουισκόνσιν όπου και πάλι ο Δημοκρατικός υποψήφιος αναδεικνύεται νικητής κατά 90%.
Εκλογικό θρίλερ... δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι μάχονται στήθος με στήθος. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις ψήφους των πολιτειών που δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη προτίμηση σε κάποιον από τους δύο.
Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις πολιτείες όπου το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, ο Οbama διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Romney...
Μέχρι στιγμής οι αναλυτές δεν αποκλείουν μία oριακή νίκη του Οbama, δηλαδή να κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών τις 270 ψήφους των εκλεκτόρων αλλά ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος να κερδίσει περισσότερες πολιτείες....
Υπ' ατμόν βρίσκονται τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα που έχουν προετοιμαστεί για μια μεγάλη εκλογική νύχτα.
Ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα σχηματίζουν οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα, την Τζόρτζια, το Ιλινόις, το Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, το ανατολικό Μίσιγκαν, το Κεντάκι, το Μιζούρι, την Πενσιλβάνια, το Ρόουντ Άιλαντ, τη Νότια Καρολίνα και την Κολούμπια.
O Romney ψήφισε στη Μασαχουσέτη, λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδος), ενώ ο Obama είχε ήδη ψηφίσει πριν από δύο εβδομάδες, όπως και περίπου το 25% των Αμερικανών ψηφοφόρων...
Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ κρίνεται εξαιρετικά αμφίρροπο και δεν απέχει πολύ από το να αναδειχθεί σε θρίλερ... Μπορεί σε 7 πανεθνικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν μέχρι την Κυριακή, ο Obama να εξασφαλίζει κατά μέσο όρο προβάδισμα της τάξης του 1,2% έναντι του Romney, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ένα οριακό προβάδισμα και όχι τόσο ασφαλές ώστε να αναδείξει τον νικητή.
Την ίδια ώρα όμως άλλες δημοσκοπήσεις που έρχονταν στη δημοσιότητα σχεδόν ταυτόχρονα έδειχναν μέχρι την τελευταία στιγμή ισόπαλους τους δύο διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος με ποσοστό κοντά στο 48%.
Προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Sandy
Πληθώρα προβλημάτων έχουν ανακύψει κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν εντόνως από τον τυφώνα Sandy.
Ειδικότερα, συντρίμμια και χαλασμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα έγειραν σημαντικά προβλήματα στους ψηφοφόρους, ενώ παράλληλα δεν έλειψαν και τα έντονα παράπονα.
Οι πολιτείες - κλειδιά
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως αμφίρροπη θα είναι η "μάχη" και στις πολιτείες - "κλειδιά". Αυτές είναι δέκα και δεν άλλες από εκείνες που θα κρίνουν τελικά τον μεγάλο νικητή της 6ης Νοεμβρίου. Ο "μαγικός" αριθμός, που ανοίγει την πόρτα του Λευκού Οίκου, είναι οι 270 εκλέκτορες.
Συγκεκριμένα είναι οι: Φλόριντα, Πενσιλβάνια, Οχάϊο, Βόρεια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν, Κολοράντο, Αϊόβα, Νεβάδα, Νιού Χάμσαϊρ.
Κι αν η εκλογική αναμέτρηση έχει εισέλθει στην τελική της ευθεία, με τον Romney να υποστηρίζει ότι εκλογή του Obama θα σημάνει "παράδοση" των ΗΠΑ σε μια παρατεταμένη περίοδο "ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης" στην καλύτερη των περιπτώσεων και με τον Obama να τονίζει ότι τα σχέδια του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του θα σημάνουν μια κολοσσιαίων διαστάσεων ύφεση, οικονομικοί αναλυτές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις.
Όπως υποστηρίζουν, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, η αμερικάνικη οικονομία εμφανίζει σημάδια ότι θα αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η κατανάλωση έχει αρχίσει να αυξάνεται, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρέος των νοικοκυριών έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει ενώ αυξάνεται και ο τραπεζικός δανεισμός.
Η σημασία των αμερικανικών εκλογών για την Ελλάδα...
Μείζον ζήτημα ωστόσο παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και στο ζήτημα της Ελλάδας.
Πάντως επενδυτές και αναλυτές συμφωνούν σε μια διαπίστωση αναφορικά με την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, ότι δηλαδή οι αγορές επιθυμούν έναν ξεκάθαρο νικητή το πρωί της Τετάρτης.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η κυβέρνηση Obama άφησε να εννοηθεί πως τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ενώ είναι γνωστές οι τοποθετήσεις του περί της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και οι πιέσεις τους προς τους Ευρωπαίους για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης.
Από την πλευρά του ο Romney έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν την Ελλάδα ως αντιπαράδειγμα για θέματα οικονομίας. Σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times είχαν κατηγορήσει τον Romney για "ηθελημένη άγνοια", όταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είχε αναφέρει ότι "οι ΗΠΑ οδεύουν προς το δρόμο της Ελλάδας".
"Το μάθημα που μπορεί να διδαχθεί κανείς από την Ελλάδα είναι ότι το δημοσιονομικό της χάλι επιδεινώθηκε κατά πολύ εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στον προϋπολογισμό", ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, επικρίνοντας με αυτόν τον τρόπο εμμέσως τη θέση πολυεκατομμυριούχου Romney, ο οποίος τάσσεται υπέρ μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες του προϋπολογισμού.
Άνοιξαν οι κάλπες στις ανατολικές ακτές
Άνοιξαν οι κάλπες στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ σήμερα στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) για τις προεδρικές εκλογές...
Οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να προσέρχονται στις κάλπες στις πολιτείες Βιρτζίνια, Κονέκτικατ, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μέιν, Νιου Χάμσιρ, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Βερμόντ. Στις υπόλοιπες αμερικανικές πολιτείες οι κάλπες θα ανοίξουν αργότερα...
Οι Αμερικανοί ψηφίζουν επίσης για τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, αλλά και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.
Ήδη από τα ξημερώματα περίπου 150 άνθρωποι έχουν σχηματίσει ουρά παρά το κρύο σε ένα από τα εκλογικά κέντρα της Αλεξάντρια στη Βιρτζίνια, μια από τις πολιτείες-κλειδιά. Εξάλλου, οι δέκα ψηφοφόροι στο χωριουδάκι Ντίξβιλ Νοτς, στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, ψήφισαν στη διάρκεια της νύχτας, ανοίγοντας την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία οι δύο αντίπαλοι για τον Λευκό Οίκο ήρθαν ισόπαλοι. Στο μεταξύ πολλές χιλιάδες Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει καθώς σε όλες τις πολιτείες δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να ψηφίζουν πριν την επίσημη ημέρα των εκλογών.
Το 2008 περίπου το 30% των ψηφοφόρων εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία αυτή, ενώ φέτος ο Obama ψήφισε στις 25 Οκτωβρίου στο Σικάγο.
Schulz (Ε.Ε): Η Ευρώπη ψηφίζει Obama
«Η ευρεία πλειοψηφία των πολιτικών και των ψηφοφόρων στην Ευρώπη επιθυμούν τη νίκη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα» στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.
"Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες ακόμη, επιθυμεί μια δεύτερη εντολή για τον Barack Obama, καθώς αυτός είναι πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες συγκριτικά με τον Mitt Romney», τόνισε ο Schulz.
Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υπογράμμισε επίσης τις αξίες κοινωνικής πολιτικής και της κοινωνικής ασφάλισης που έχουν κοινές οι Ευρωπαίοι και ο Ομπάμα, ενώ ο αντίπαλός του, Mitt Romney, και οι «υπερορθόδοξοι που τον στηρίζουν» είναι, κατά τον Schulz, πιο μακριά από τις ευρωπαϊκές πεποιθήσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη αλλά και γενικότερα η διεθνής πολιτική έπαιξαν ένα μικρό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.
Κατά τον Schulz, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον την υπερατλαντική σχέση ως τη σημαντικότερη σχέση, ενώ οι Ευρωπαίοι θα «λαμβάνονταν πιο σοβαρά υπόψη» αν ήταν ενωμένοι.
Η έρευνα «Transaltantic trends 2012» (υπερατλαντικές τάσεις 2012) που διεξήχθη τον Ιούνιο για το German Marshall Fund (GMF), έναν αμερικανικό οργανισμό προώθησης των υπερατλαντικών σχέσεων, έδειξε ότι αν οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούσαν να ψηφίσουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, το 75% μεταξύ αυτών θα ψήφιζε υπέρ του Ομπάμα, έναντι μόλις 8% για τον Στη Γαλλία, το 78% των Γάλλων ψηφίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ και μόλις το 5% επιθυμεί την εκλογή του Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA που διεξήχθη για το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών