Τελευταία Νέα
Bank Insider

Έντονη κινητικότητα στον ΟΠΑΠ με Goldman Sachs και Bank of America πίσω από το πακέτο των 1,17 εκατ. μετοχών - Τι σηματοδοτεί η αναδίπλωση της WGI και οι ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ

Έντονη κινητικότητα στον ΟΠΑΠ με Goldman Sachs και Bank of America πίσω από το πακέτο των 1,17 εκατ. μετοχών - Τι σηματοδοτεί η αναδίπλωση της WGI και οι ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ
Έντονη είναι η κινητικότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ και σήμερα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ξένων, οι οποίοι έχουν σημειώσει σημαντικές πράξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες Bank of America και Goldman Sachs διακίνησαν από 1,25 εκατ. τμχ, ενώ η μία εμφανίστηκε πωλητής και η άλλη αγοραστής. Μάλιστα, οι κινήσεις αυτές φαίνεται να συνδέονται και με το πακέτο των 1,17 εκατ. τμχ που διακινήθηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη μετοχή, όταν και άλλαξε χέρια το 0,36% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Παράλληλα, και η Cheuvreux και η Deutsche Bank διακίνησαν από 130 χιλ. τμχ, αυξάνοντας την κινητικότητα στη μετοχή. Επιπλέον, χτες έγινε γνωστή κι άλλη μείωση της έκθεσης της Capital World Growth and Income Fund Inc (WGI), στη μετοχή, καθώς ο συνολικός αριθμός των μετοχών που κατέχει στον ΟΠΑΠ, μειώθηκε στις 15.924.542 μετοχές, κατεβάζοντας το ποσοστό κάτω από το όριο του 5%.
Που οφείλεται όμως αυτή η έντονη κινητικότητα; Αν και η αγορά έχει αποτιμήσει στο ταμπλό τα βασικά αρνητικά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, έχει βάλει στο κεντρικό της σενάριο την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Ο ΟΠΑΠ είναι από τις εταιρείες που έχουν βασική πηγή εσόδων την εγχώρια αγορά, επομένως σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, ο ισολογισμός του θα τιναχτεί στον αέρα. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του δανεισμού τους είναι σε ευρώ, τότε μπορεί να φτάσει ακόμη και στα όρια της κατάρρευσης.
Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, για τον ΟΠΑΠ οι ανησυχίες είναι αυξημένες καθώς η κύρια πηγή εσόδων του είναι η εγχώρια αγορά, ενώ τα υψηλά ταμειακά του διαθέσιμα, ήτοι 360,5 εκατ. ευρώ, θα πληγούν άμεσα σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χτες και η εταιρεία, η πτώση των κερδών κατά 20,9% που σημειώθηκε στο α΄ τρίμηνο αποδίδεται κυρίως στα καθαρά χρηµατοοικονοµικά έξοδα ύψους 6,9 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών χρηµατοοικονοµικών εσόδων ύψους 5,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίµηνο του 2011, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την πορεία του ομίλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης