Τελευταία Νέα
Bank Insider

Παρεμβαίνουν οι κεντρικές τράπεζες αγοράζοντας 300 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα - Τι απαντούν Τρισέ, Βέμπερ

Παρεμβαίνουν οι κεντρικές τράπεζες αγοράζοντας 300 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα - Τι απαντούν Τρισέ, Βέμπερ

(upd3) Με στόχο να στηρίξουν της ελληνική αγορά ομολόγων οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας προβαίνουν σε αγορές, και σύμφωνα με ενδείξεις φέρονται να έχουν αγοράσει 300  εκατ. ευρώ. Σημειώνεται εδώ, πρώτη ξεκίνησε τις παρεμβάσεις η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, Bundesbank, συμβάλλοντας στην μεγάλη μείωση των spreads και των CDS. Τις πληροφορίες αυτές περί αγοραστικών παρεμβάσεων επιβεβαιώνει και η ΕΚΤ.


Πηγές στην Bundesbank αναφέρουν ότι προέβησαν σε αγορές ομολόγων στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η ισπανική κεντρική  τράπεζα προβαίνει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, αλλά και οι Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας και της Ιταλίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από την προηγούμενη βδομάδα αναφερόταν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν για να στηρίξουν τις αγορές ομολόγων και ειδικά την ελληνική αγορά.

H EKT δεν ενέδωσε σε πολιτικές πιέσεις προκειμένου να λάβει την απόφαση την οποία έλαβε, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την έναρξη αγοράς ομολόγων από τις τράπεζες, αρνούμενος να δώσει στο φως περισσότερες λεπτομέρειες αναλυτικά με την αγορά ομολόγων. «Είμαστε απόλυτα ανεξάρτητοι. Η εν λόγω απόφαση υπήρξε απόφαση του συμβουλίου της ΕΚΤ» πρόσθεσε ο Τρισέ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Οι κεντρικές τράπεζες "αισθάνονται" ότι η παγκόσμια ανάκαμψη επιταχύνεται. Ταχύτερη είναι η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών. Μετριοπαθής η ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος» επισήμανε.

Από τον πρόεδρο της Τράπεζας της Γερμανίας Αλεξ Βέμπερ, επίσης μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, εκτιμήθηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξής του που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη ότι οι αγορές πολλών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΚΤ, στη διάρκεια της σημερινής ημέρας ήταν μεν αφ' ενός κατάλληλες, δεδομένης της δημοσιονομικής κρίσης που επικρατεί στην ευρωζώνη, αλλά περιείχαν από την άλλη σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους.
"Εκτιμώ προσωπικά ότι προέχει πλέον να συγκρατηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτοί οι οικονομικοί κίνδυνοι, άρα πρέπει να περιοριστούν οι ανωτέρω αγορές" εκ μέρους της ΕΚΤ, αποφάνθηκε στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός τραπεζίτης.
Ο κ. Βέμπερ προέβλεψε ότι η ΕΚΤ θα απορροφήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαια, που κυκλοφορούν τώρα στην ευρωζώνη, προλαβαίνοντας μία "δίνη πληθωριστική" σε αυτήν.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης