Τελευταία Νέα
Bank Insider

«Μεγάλος αδελφός» για τις καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου - Κατασχέσεις «εξπρές» θα κάνει η Εφορία

«Μεγάλος αδελφός» για τις καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου - Κατασχέσεις «εξπρές» θα κάνει η Εφορία
Σε εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση το «ηλεκτρονικό κατασχετήριο» για ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων προς το Δημόσιο
Το «μακρύ χέρι» της εφορίας θα φθάνει στους λογαριασμούς των οφειλετών, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν το σχετικό αίτημα, όταν σήμερα για να ολοκληρωθεί μια κατάσχεση κατάθεσης απαιτούνται ακόμα και τρεις μήνες.
Παράλληλα, από τις 12 Δεκεμβρίου ενεργοποιείται το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, δίνοντας στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών άμεση πρόσβαση στο τραπεζικό «προφίλ» κάθε ελεγχόμενου.
Το σύστημα παρακολούθησης τραπεζικών λογαριασμών, θα δίνει τη δυνατότητα σε μια επιλεγμένη ομάδα διαπιστευμένων ελεγκτών να έχουν πρόσβαση εντός 24ωρών στα πλήρη τραπεζικά στοιχεία, ώστε να αποκτούν online πρόσβαση και να παρακολουθούν στις οθόνες των υπολογιστών τους, το ύψος των καταθέσεων και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.
Με αποφάσεις που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης, δημιουργείται ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου και θα λαμβάνουν αμέσως ηλεκτρονικές απαντήσεις.
Πρόσβαση στο «δίκτυο» θα έχουν όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η Αρχή για το «μαύρο» χρήμα.
Οι ελεγκτές δεν θα έχουν on line πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια. Θα έχουν στις οθόνες των υπολογιστών τους όμως, μέσα σε 24 ώρες, το πλήρες τραπεζικό προφίλ με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας, μέσα σε μία ημέρα από την ώρα που θα ζητήσουν τις πληροφορίες.
Όσον αφορά στο «ηλεκτρονικό κατασχετήριο» μπαίνει σε εφαρμογή, χωρίς να μεταβάλλονται οι διατάξεις οι οποίες ορίζουν προστασία από κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων έως 1.000 ευρώ.
Η διαδικασία κοινοποίησης κατασχετηρίων αιτημάτων θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για διάστημα 15 ημερών, με τη συμμετοχή 4 εφοριών και τραπεζών που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις δοκιμές. Από τις αρχές του 2014, οι κατασχέσεις καταθέσεων θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.
Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν το κατασχεθέν ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, στον ειδικό λογαριασμό που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Η διαδικασία θα αφορά εντολές - κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων και θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τη ΓΓΔΕ προς τις τράπεζες, από Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι.
Ωστόσο, η συνήθης πρακτική του Δημοσίου να εισπράττει εύκολα και γρήγορα, αλλά να πληρώνει με καθυστέρηση, θα ισχύσει και τώρα, καθώς σε περίπτωση απόδοσης στο Δημόσιου ποσών που υπερκαλύπτουν το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ή σε περίπτωση που το χρέος έχει εξοφληθεί το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται στο φορολογούμενων μέσω της ΔΟΥ. Δηλαδή, ουρές καθυστέρηση γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για αυτά που κατάσχεσε «καταλάθος» το δημόσιο.
Στο εξής κάθε λογαριασμός υποχρεωτικά θα συνδέεται με το ΑΦΜ του δικαιούχου. Γι αυτό εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου κάθε πελάτης πιστωτικού ιδρύματος και ιδρύματος πληρωμής που δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. οφείλει να τον γνωστοποιεί σε αυτά .

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης