Τελευταία Νέα
Bank Insider

Σε αμκ 1 δισ ευρώ προχωράει η Emporiki Bank – Καλοκαίρι η έξοδος από το ΧΑ - Στις 17/2 τα αποτελέσματα, ζημίες 570 εκατ

tags :
Σε αμκ  1 δισ ευρώ προχωράει η Emporiki Bank –  Καλοκαίρι  η έξοδος από το ΧΑ - Στις 17/2 τα αποτελέσματα, ζημίες 570 εκατ
Σε  αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ  ευρώ θα προχωρήσει η  Emporiki Bank, προσεχώς  στην τιμή των 4,39  ευρώ.
Η Credit Agricole στηρίζει ενεργά με αυτό τον τρόπο την Emporiki ενώ η διοίκηση Strub με το πλεονέκτημα της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας μετά την αύξηση  θα μπορέσει να υλοποιήσει το φιλόδοξο αλλά και υλοποιήσιμο business plan. 
Εν τω μεταξύ 17 Φεβρουαρίου η Emporiki θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 2009 όπου θα εμφανίσει ζημίες 570 εκατ ευρώ όπως έχει ήδη ανακοινώσει η τράπεζα.
Για την μετοχή διαμορφώνεται ακριβώς το ίδιο σκηνικό που έχε υπάρξει και στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου.
Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί τέλη   Φεβρουάριου  ή τον Μάρτιο.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Credit Agricole να κληθεί να καλύψει το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου και σε μια τέτοια περίπτωση είναι αυτονόητο ότι το ποσοστό της Γαλλικής τράπεζας θα διαμορφωθεί από το 91% περίπου στο 96% με 98%.
Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση καθώς ακόμη δεν έχει αποφασισθεί τι θα πράξουν τα ταμεία τότε η Credit Agricole θα έχει αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο και αυτομάτως θα ανακινήσει θέμα εξόδου της μετοχής από το ΧΑ.
Πάντως περί  το Καλοκαίρι του 2010 προσδιορίζεται σύμφωνα με πηγή στην Emporiki το υπαρκτό πλέον ενδεχόμενο της εξόδου της μετοχής της τράπεζας από το ΧΑ λόγω του γεγονότος ότι η Credit Agricole θα αποκτήσει μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου και των συστηματικών αγορών που πραγματοποιεί σχεδόν κάθε μέρα τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.
Η έξοδος της μετοχής της Emporiki bank από το ΧΑ έχει ένα βασικό στρατηγικό και όχι μόνο λογιστικό στόχο.
Η Emporiki έχει αποτιμηθεί στα λογιστικά βιβλία της Credit Agricole με αρχικό μέσο κόστος κτήσης περίπου 40 ευρώ  για το 7% και εν συνεχεία με την δημόσια πρόταση η οποία πραγματοποιήθηκε στα 25 ευρώ.
Ωστόσο είχαν υπάρξει λογιστικές αλλαγές και είχε «αναπροσαρμοστεί το κόστος  στα 9 ευρώ».
Συνολικά για την επένδυση στην Emporiki στην οποία κατέχει 91% είχε επενδύσει συνολικά πάνω από 4,5 δις ευρώ και η τρέχουσα αξία  βάση της αποτίμησης της διαμορφώνεται στα 1,2 δισ ευρώ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί λογιστικά και το goodwill.
Είναι κατανοητό ότι για λόγους λογιστικής απεικόνισης είναι προτιμότερη η έξοδος της μετοχής από το ΧΑ ώστε να επιλεγεί μια τιμή κτήσης που μάλλον θα προσδιοριστεί κοντά στις τρέχουσες.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης