Τελευταία Νέα
Bank Insider

Draghi (ΕΚΤ): Χαμηλά επιτόκια για μακρά χρονική περίοδο - Έως τον Ιούλιο του 2015 η στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις - Στο ιστορικό χαμηλό 0,25% το επιτόκιο, πτώση στο ευρώ - Eυνοημένη η Ελλάδα

tags :
Draghi (ΕΚΤ): Χαμηλά επιτόκια για μακρά χρονική περίοδο - Έως τον Ιούλιο του 2015 η στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών - Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις - Στο ιστορικό χαμηλό 0,25% το επιτόκιο, πτώση στο ευρώ - Eυνοημένη η Ελλάδα
(upd14)Τη δέσμευση πως τα επιτόκια της Ευρωζώνης θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο επανέλαβε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% τα επιτόκια.
Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε πως η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως η ΕΚΤ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, με κάθε εργαλείο που διαθέτει, για τη στήριξη της οικονομίας και των τραπεζών στην Ευρωζώνη.
Ταυτόχρονα, απηύθυνε νέο μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια...
Όπως εξήγησε ο Draghi, η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για τη μείωση του επιτοκίου είναι σύμφωνη με το σχέδιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που έχει ανακοινωθεί από τον Ιούνιο."Η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού", προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης, αποτιμώντας την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε άμεση συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού. "Τον Σεπτέμβριο δεν είχαν παρατηρηθεί αποπληθωριστικές τάσεις", δήλωσε ο Draghi, αναφερόμενος σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και χωρών, προκειμένου να παρουσιάσει τις τρέχουσες εξελίξεις. "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη" κατέστησε σαφές για να διαμηνύσει στη συνέχεια πως "η Ευρωζώνη δεν είναι Ιαπωνία".
"H σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για τη μείωση των επιτοκίων θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη", ανέφερε μεταξύ άλλων στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Draghi. "Με τη μείωση των επιτοκίων θα βελτιωθεί το κόστος χρήματος για τις τράπεζες της περιφέρειας", διεμήνυσε στη συνέχεια, παρουσιάζοντας ένα - ένα τα οφέλη της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ. "H απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων θα περιορίσει τη μεταβλητότητα στο επιτόκιο ΕΟΝΙΑ", εκτίμησε παράλληλα ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ.
"Η πλειόνοτητα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι είναι ώρα για δράση", ανέφερε στη συνέχεια, παρουσιάζοντας το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής απόφασης της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια.
Ωστόσο ο Draghi απέρριψε τις αιτιάσεις πως η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων ελήφθη σύμφωνα με τις κινήσεις που σημειώνονται στην αγορά συναλλάγματος. "Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν αποτελούν στόχο των αποφάσεων που λαμβάνονται", έσπευσε να εξηγήσει.
Εστιάζοντας στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες ο Draghi γνωστοποίησε πως "Θα συνεχιστεί η χρήση των εργαλείων στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών έως τις 7 Ιουλίου του 2015".
Για μια ακόμη φορά ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΚΤ, διαμηνύοντας πως η κεντρική τράπεζα έχει στη διάθεση της, έτοιμα προς χρήση, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας. "Η ΕΚΤ εξετάζει όλα τα εργαλεία που διαθέτει στο οπλοστάσιό της, όπως το επιτόκιο καταθέσεων και το πρόγραμμα χορήγησης φθηνών τριετών δανείων (LTROs)", έσπευσε να συμπληρώσει ο Draghi. Ωστόσο παραδέχθηκε πως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, δεν πραγματοποιήθηκε καμία ουσιαστική συζήτηση, αναφορικά με την πιθανότητα ενός νέου - τρίτου κατά σειρά - προγράμματος LTROs.
Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίζεται με αργό ρυθμό, παραδέχθηκε ο Draghi για να διευκρινίσει πως "η βελτίωση του κλίματος των αγορών θα μεταφερθεί σταδιακά στην πραγματική οικονομία".
"Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και εύθραυστη", επανέλαβε, ρητά και κατηγορηματικά, ο κεντρικός τραπεζίτης, ωστόσο αναγνώρισε πως "Η ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζει ενδείξεις σταθεροποίησης".
"Ο κατακερματισμός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς έχει περιοριστεί", αναγνώρισε μεταξύ άλλων ο Draghi, για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως τα θεμελιώδη μεγέθη (fundamentals) της Ευρωζώνης είναι τα ισχυρότερα του κόσμου...
"H Ευρωζώνη είναι η περιοχή με το χαμηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο και το υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών", ανέφερε επίσης ο Draghi.

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%
Στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% μειώθηκαν τα επιτόκια του ευρώ, κατά 25 μονάδες βάσης,  μετά την απόφαση της ΕΚΤ.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε πτώση το ευρώ στα 1,3377 δολάρια από 1,3520 δολάρια νωρίτερα. Η μείωση των επιτοκίων ευνοεί τα σχέδια για μερική αποδυνάμωση του ευρώ, εξέλιξη η οποία ωφελεί την Ελλάδα και όλες τις χώρες του Νότου, στην κατεύθυνση ανάκτησης της ανταγωνιστικότητά τους, ενώ αποδεικνύει ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι εύθραυστη.
Ο αποπληθωρισμός και το ισχυρό ευρώ ανησύχησαν την ΕΚΤ η οποία υποχρεώθηκε σε νέα μείωση των επιτοκίων....
Να σημειωθεί ότι μια μικρή μερίδα αναλυτών, μεταξύ των οποίων της Bank of America Merrill Lynch, είχαν προβλέψει τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ η πλειοψηφία ανέμενε τη σχετική απόφαση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου...

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ στρέφονται όλα τα βλέμματα αγορών, επενδυτών και οικονομολόγων, με τις πιέσεις προς τον διοικητή Draghi να εντείνονται για την ανάληψη δράσης κόντρα στον κίνδυνο αποπληθωρισμού και στο ισχυρό ευρώ.Ωστόσο, παρά τις επίμονες πιέσεις για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω των αποπληθωριστικών τάσεων, ο Mario Draghi, δεν αναμένεται να εισακούσει τις διαρκείς «φωνές» των αναλυτών…

Goldman Sachs
Αμετάβλητο θα διατηρήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%, εκτιμά η Goldman Sachs, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει σε μηδενικά επίπεδα.
Η ΕΚΤ αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία της για την πρόσφατη άνοδο του ευρώ.
Bank of America Merrill Lynch
Κόντρα στο ρεύμα κινούνται οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, καθώς εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, από το 0,50% στο 0,25%, αλλά θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων.
Ο οίκος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στα τωρινά επίπεδα και δεν θα χρειαστεί περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ.
Citigroup
Οι οικονομολόγοι της  Citigroup εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στο ευρώ, στον απόηχο των αποφάσεων

Barclays

Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες των αγορών για μια μείωση επιτοκίων είναι αυξημένες, οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο από την ΕΚΤ.

Danske
Κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ το πιο σημαντικό θέμα θα είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, αναφέρουν οι αναλυτές της Danske.
O Mario Draghi είναι πιθανό στείλει «σήμα» ότι θα δράσει για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις.
Η μείωση των επιτοκίων θα συζητηθεί ακόμη και αν δεν είναι βασικό σενάριο των αναλυτών, καθώς είναι πιθανό η ΕΚΤ να αντιδράσει γρήγορα για το χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού.
«Αναμένουμε η ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης τον Δεκέμβριο, όταν θα είναι διαθέσιμες οι νέες προβλέψεις για το 2014-2015», σημειώνουν οι αναλυτές.

Δεν θα υποκύψει στις πιέσεις ο Draghi
Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων(ΜΝΙ), το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν αναμένεται να δράσει περαιτέρω και ως εκ τούτου, τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,50%, παρά τις εμφανείς τάσεις αποπληθωρισμού.
«Η ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει τα επιτόκια εξαιτίας της βουτιάς του πληθωρισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά, το ΜΝΙ.
«Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται συνεχώς, αλλά οι εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν μία σταθεροποίηση το προσεχές διάστημα» προσθέτει το γερμανικό πρακτορείο.
Παράλληλα, εκτιμά πως η μείωση των επιτοκίων αυτή καθ’ αυτή, δεν καθίσταται ικανή για να επιβραδύνει την δυναμική του ευρώ.
Μάλιστα, υπογραμμίζει πως το momentum που έχει διαμορφωθεί είναι το εξής: η αποδυνάμωση του δολαρίου ισχυροποιεί το ευρώ!
Τέλος, το ΜΝΙ διατείνει πως οι αποφάσεις για την χορήγηση ενός νέου γύρου φθηνών δανείων(LTROs) αναμένεται να βρεθεί εκτός της αυριανής ατζέντας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συνεδριάζουν σήμερα, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος αυξήθηκε μόλις κατά 0,7% τους τελευταίους μήνες, πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο πάνω από το 2%).
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, κάλεσε χθες την ΕΚΤ να αναγνωρίσει τη χαμηλή ανάπτυξη στις τιμές καταναλωτή και τόνισε ότι πρέπει να ανακοπεί η άνοδος του ευρώ.
Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας είχε επίσης προτρέψει την ΕΚΤ να αναλάβει δράση έναντι του ισχυρού ευρώ.
«Ο πληθωρισμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα», τονίζει από την πλευρά του ο Kenneth Rogoff, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Harvard, ενώ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με μια χαμένη δεκαετία και η ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο αποφασιστική, ώστε να αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Το δίλημμα της ΕΚΤ

Ωστόσο η κεντρική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Να αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας τα μικρά όπλα που έχει στη φαρέτρα της ή να ποντάρει σε μια λεκτική παρέμβαση Draghi;
Η ΕΚΤ έχει έλλειψη ισχυρών όπλων ώστε να αποφύγει τα στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό, δεδομένων των συντηρητικών της κανόνων και την αντίθεση της Γερμανίας σε μια πιο «χαλαρή» νομισματική πολιτική, στα πρότυπα της Federal Reserve και της Bank of England.  
Στα πιθανά μέτρα, συγκαταλέγονται μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από το ιστορικό χαμηλό του 0,5%, ή ένας νέο γύρος φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες. Ωστόσο η οικονομική επίδραση αυτών των μέτρων κρίνεται πριορισμένη.
Τα στοιχεία για τον χαμηλό πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία στην ευρωζώνη, ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια νέα μείωση επιτοκίων αύριο, ή ενδεχομένως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει αύριο σε μια μείωση επιτοκίων και ενδεχομένως θα προτιμήσει να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θα παρουσιάσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό του 2015.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα στραφεί σε μια λεκτική παρέμβαση την Πέμπτη για άλλη μια φορά, ποντάροντας στην αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς του απέναντι στις αγορές.
Μια στρατηγική θα μπορούσε να είναι, η ενδελεχής παρουσίαση των κινδύνων που κρύβει ο χαμηλός πληθωρισμός, ευελπιστώντας να ενισχυθούν οι εισαγωγές και να αυξηθεί ο πληθωρισμός.
Ωστόσο ο Holger Schmieding, οικονομολόγος της Berenberg Bank, εκτιμά ότι η λεκτική παρέμβαση δεν αρκεί και πρέπει να ακολουθήσει δράση από την πλευρά της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης