Τελευταία Νέα
Bank Insider

Τη διαπραγματευτική γραμμή ενόψει της Συνόδου Κορυφής και της άφιξης της τρόικα καθορίζουν Σαμαράς - Βενιζέλος - Σε εξέλιξη το κρίσιμο τετ α τετ - Κατηγορηματικό «όχι» σε νέα μέτρα, ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης - Άμεσες λύσεις για το χρέος

Τη διαπραγματευτική γραμμή ενόψει της Συνόδου Κορυφής και της άφιξης της τρόικα καθορίζουν Σαμαράς - Βενιζέλος - Σε εξέλιξη το κρίσιμο τετ α τετ - Κατηγορηματικό «όχι» σε νέα μέτρα, ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης - Άμεσες λύσεις για το χρέος
(upd2)Κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία και τη στάση της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες) αλλά και της επικείμενης άφιξης της τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να λάβουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση - που βρίσκεται σε εξέλιξη - στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να οριστικοποιήσουν την προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων που μετέχουν της κυβέρνησης και να καθορίσουν τις «κόκκινες γραμμές» στις εξαιρετικά σημαντικές διαπραγματεύσεις που ακολουθούν.
Βασική αρχή, όπως άλλωστε έχουν διαμηνύσει και οι δύο κατά τις πρόσφατες δηλώσεις τους, είναι ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχουν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, ότι «δεν πάει άλλο» με την εφαρμοζόμενη έως σήμερα πολιτική αλλά ότι πλέον χρειάζονται τη στήριξη από τους Ευρωπαίους και την υλοποίηση μέτρων που θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα και στους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Ο κ.Σαμαράς κατά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο περιθώριο της οποίας θα επιδιώξει να συναντηθεί με Ευρωπαίους ομολόγους του, ανάμεσα στους οποίους και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και ότι πλέον εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αναλάβουν και αυτοί τις υποχρεώσεις τους βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου για την ελάφρυνση του χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός φέρεται ότι θα ζητήσει άμεσες και καθαρές λύσεις για το ελληνικό χρέος, αν και η ευρωπαϊκή πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν αναμένεται συζήτηση για το χρέος πριν από τον Απρίλιο, όταν και θα επιβεβαιωθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού.
Πάντως, οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα επικεντρωθούν και στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και για τα υποβρύχια, προτάσσοντας την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου.
Το πρώτο βήμα έγινε χθες καθώς το Μέγαρο Μαξίμου προσέφερε πλήρη πολιτική στήριξη στον κ.Βενιζέλο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα συκοφαντικές τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Με την κίνηση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου επαναβεβαιώνει τη βούληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να πορευθεί με τον κυβερνητικό του εταίρο με κύριο στόχο την εξάντληση της τετραετίας.
Επιπλέον, κατά τη σημερινή συνάντηση δεν αποκλείεται να υπάρξει αναφορά τόσο για την ανάγκη αλλαγής στον εκλογικό νόμο προκειμένου να προκριθεί ένα πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα, όσο  και για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι σαφές είναι ότι Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν πως η κατάσταση είναι οριακή και τα περιθώρια ασφυκτικά καθώς πέρα από την εξάντληση της αντοχής και την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών τους ομάδων δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν μια πολιτική που προβλέπει νέα μέτρα και νέα λιτότητα.
Συνεπώς η διαπραγμάτευση για αλλαγή πολιτικής «εγγυάται» πέραν από μια αισιοδοξία για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, και τη βιωσιμότητα της κυβερνητικής σταθερότητας και συνοχής.

(Πρώτη ενημέρωση 09:23)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης