Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι προβλήματα ανακύπτουν - Σε λαϊκές και λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 13 Μαΐου η Κάρτα Εργασίας, από 1η Ιουλίου στη βιομηχανία

Τι προβλήματα ανακύπτουν - Σε λαϊκές και λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 13 Μαΐου η Κάρτα Εργασίας, από 1η Ιουλίου στη βιομηχανία
Οι έμποροι στις λαϊκές αγορές ζητούν παράταση της εφαρμογής του μέτρου
Από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαίου 2024... ξεκινά η εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας στις λαϊκές και στο λιανεμπόριο που απασχολούν από 1 ως 10 εργαζόμενους, κατηγορία δηλαδή που υπάγονται όλοι οι αδειούχοι πωλητές των λαϊκών αγορών.
Ειδικότερα, στον κλάδο των λαϊκών αγορών, αλλά και σε κάθε άλλου είδους επιχείρηση που οι εργαζόμενοι δεν ξεκινούν ή ολοκληρώνουν την ημερήσια απασχόλησή τους από την έδρα του αδειούχου πωλητή - εργοδότη τότε ο μηχανισμός της ψηφιακής κάρτας εργασίας διαφοροποιείται, αφού αυτή εφαρμόζεται μόνο για εργαζόμενους με φυσική παρουσία στην έδρα της επιχείρησης.
Οι έμποροι στις λαϊκές αγορές ζητούν παράταση της εφαρμογής του μέτρου, καθώς στην περίπτωση κατά την οποία δεν υφίσταται χτύπημα κάρτας κατά την έναρξη, ή/και κατά τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων στον κλάδο, λόγω της φύσης του αντικειμένου της εργασίας, αφού καθημερινά στήνεται ο πάγκος σε διαφορετικό σημείο, τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα, το δηλωθέν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ημερήσιο ωράριο εργασίας.
Σε περίπτωση προσέλευσης μετά τη δηλωμένη έναρξη του ωραρίου, ή αποχώρησης πριν τη δηλωμένη λήξη του ωραρίου, κρίνεται απαραίτητη η σήμανση της κάρτας (εφόσον η προσέλευση καθώς και η αποχώρηση είναι εντός του προκαθορισμένου ωραρίου).
Η ανωτέρω σήμανση κρίνεται απαραίτητη , μεταξύ άλλων και για λόγους ασφάλειας δικαίου του εργαζόμενου (π.χ. εργατικό ατύχημα).
Εν τω μεταξύ, παρεμβάσεις και διορθώσεις σχετικά με την εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας, έτσι ώστε μέχρι τέλος του έτους να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία σε όλο το φάσμα της οικονομίας, σχεδιάζει η κυβέρνηση, δύο μήνες πριν την εφαρμογή της (1η Ιουλίου) σε βιομηχανία και λιανεμπόριο.
Ειδική ομάδα καταγράφει τα προβλήματα δυσλειτουργικότητας που έχουν διαπιστωθεί και αναμένεται να προτείνει λύσεις που θα βελτιώνουν την εφαρμογή του μέτρου.
Μια από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η ύπαρξη ενός μικρού, ελαστικού χρονικού ορίου, εντός του οποίου θα μπορεί ο εργαζόμενος να χτυπά την κάρτα του, χωρίς να αλλάζει το ωράριο εργασίας.
Το όριο αυτό δεν μπορεί να είναι πάνω από 15 με 20 λεπτά, πριν και μετά τη λήξη του ωραρίου.
Από τον περασμένο Οκτώβριο και την ψήφιση του εργασιακού νόμου, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.
Αυτό, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την καταγραφή των υπερωριών, αφού πρακτικά αυτές δεν καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει την κάρτα πιλοτικά στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρίες.
Δηλαδή, περίπου 500.000 εργαζόμενοι κάνουν χρήση ψηφιακής κάρτας εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Κατά το υπουργείο Εργασίας, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας «είναι το απόλυτο όπλο στα χέρια του εργαζόμενου, για να πολεμήσει την υποδηλωμένη εργασία».
Άλλωστε, για αδήλωτη εργασία επιβάλλονται πρόστιμα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και συνεπώς έχει μεταφερθεί ένας μεγάλος όγκος από την αδήλωτη στην υποδηλωμένη εργασία, προξενώντας ζημιά και για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον ΕΦΚΑ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης