Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αποκάλυψη: Οι καταχρήσεις και οι στρεβλώσεις στην ιδιωτική ασφάλιση με υπουργική σφραγίδα

Αποκάλυψη: Οι καταχρήσεις και οι στρεβλώσεις στην ιδιωτική ασφάλιση με υπουργική σφραγίδα
O υπολογισμός των ψήφων και η έλλειψη πολιτικής βούλησης
«Η κυβέρνηση δεν θα διορθώσει τις στρεβλότητες του Ενιαίου Δείκτη Υγείας στον νόμο Γεωργιάδη διότι δεν την ενδιαφέρουν προσώρας ως ψηφοφόροι η μικρή μερίδα ασφαλισμένων υγείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις », τόνισε έγκυρη πηγή, απαντώντας σε ερώτηση του ΒΝ στο αν η κυβέρνηση αποκαταστήσει τις διατάξεις του νόμου περί υπολογισμού κόστους υγείας, -διατάξεις που λειτουργούν σε βάρος του καταναλωτή, ανοίγοντας παράθυρα κερδοσκοπίας και καταχρηστικών χρεώσεων σε μεγάλους οργανισμούς σε βάρος των καταναλωτών.

Τα 1000 άτομα δεν λένε σε ψήφους κάτι

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «σε μία ελεύθερη αγορά, η αποκατάσταση των λαθών απαιτεί πολιτική βούληση που αυτή δεν υπάρχει», υπογραμμίζοντας ότι οι ασφαλισμένοι που είδαν μεγάλες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια υγείας είναι περίπου 1000, αυτό σαν αριθμός ψηφοφόρων δεν λέει κάτι στην κυβέρνηση για να διαταράξει τα οφέλη που έδωσε σε μεγάλους οργανισμούς.
Αντίθετα για καλάθια της νοικοκυράς και καλάθια νονών που επιδοτούν την ακρίβεια, δεν ωφελούν τους καταναλωτές, αλλά απευθύνονται σε μάζα εκατομμυρίων ανθρώπων, αποφάσεις εκδίδονται κατά σωρεία.

Τα DRGs μόνο στα χαρτιά για τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Αναμφισβήτητα διευκρίνισε πως στον κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείων επικρατούν συνθήκες μονοπωλίου, ενώ οι διοικήσεις τους είναι απρόθυμες στο να ελέγξουν τις αμοιβές ιατρών, αλλά και να εφαρμόσουν τα ιατρικά πρωτόκολλα (DRGs) τα οποία ‘ελέγχουν’ την καταλληλότητα των απαραίτητων ιατρικών πράξεων. Αντίθετες με την πρακτική αυτή είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές οι οποίες βλέπουν τους ασφαλισμένους να αποχωρούν από τις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας.
Επιδίωξη του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης υγείας αποτέλεσε, εξ αρχής, το νέο ελληνικό σύστημα κοστολόγησης και αποζημίωσης των νοσοκομειακών υπηρεσιών που θα ανέπτυσσε το Ινστιτούτο DRGs για να τύχει καθολικής εφαρμογής στη χώρα, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών, ανεξαρτήτως πληρωτή των υπηρεσιών αυτών (ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικές πληρωμές, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες).

Η ΕΑΕΕ συζητά με του υπ. Υγείας για διαφάνεια και πάταξη της υψηλής ιδιωτικής δαπάνης

Η επιδίωξη αυτή του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης υγείας προωθείται σε όλες τις επαφές της ΕΑΕΕ με το Υπουργείο Υγείας και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, με την επισήμανση ότι η καθολική, εφαρμογή του νέου συστήματος, θα αποτελέσει δραστικό βήμα προς θεμελίωση της επιτακτικά ζητούμενης διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών στον χώρο της υγείας και, συνεπώς, στον εξορθολογισμό της υπέρμετρα υψηλής ιδιωτικής δαπάνης υγείας στη χώρα -35% της συνολικής εθνικής δαπάνης και από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση της άμεσης πλήρους εφαρμογής των Gr-DRG στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας (ΚΥΑ Γ2δ/67340/20.12.23),αλλά και την δημόσια, αναγγελία από τον Υφυπουργό Υγείας για επικείμενη εφαρμογή τους και στις ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ, επιδίωξη της ΕΑΕΕ αποτελεί η συστηματική διερεύνηση της δυνατότητας της εφαρμογής του συστήματος και στις ιδιωτικές συναλλαγές με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης, από πλευράς ΕΑΕΕ έχει καταστεί προς κάθε κατεύθυνση ότι μια καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος ασφαλώς δεν αφορά στην επιβολή διατίμησης, αλλά μόνο στην εφαρμογή των κωδικών των ελληνικών-DRG για την τιμολόγηση και αποζημίωση των νοσηλειών ως «πακέτων υπηρεσιών»

Το ιστορικό με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές

Με τη συνδρομή της ΕΑΕΕ και κατά το 2023 ολοκληρώθηκε από πλευράς των εταιριών υποβολή των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του Ενιαίου Δείκτη Υγείας (ΕΔΥ) από το ΙΟΒΕ. Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι το 2022 η συχνότητα εμφάνισης ζημιάς στο σύνολο του χαρτοφυλακίου αυξήθηκε σε 17,8%, από 16,4% που ήταν το 2021. Το δε μέσο κόστος ζημιάς από 4,14 ευρώ που ήταν το 2021, ανήλθε σε 4,37 χιλ. το 2022 και το καθαρό κόστος κάλυψης ενισχύθηκε κατά 14,7% την ίδια περίοδο.
Ως αποτέλεσμα, ο ΕΔΥ ενισχύθηκε κατά 14% το 2022, ενώ χωρίς την επίδραση της ηλικίας, ο ΕΔΥ αυξήθηκε κατά 8,2%.
Εκκρεμεί η έκδοση υπ. Απόφασης από το υπ. Ανάπτυξης πάνω από ένα χρόνο
Τα αποτελέσματα του ΕΔΥ καθώς και η αναλυτική έκθεσή του, υποβλήθηκαν από το ΙΟΒΕ στον Υπουργό Ανάπτυξης προς έγκριση και έκδοση της προβλεπόμενης από το ΠΔ 13/2022 (ΦΕΚ/Α/30/25.2.2022) Υπουργικής Απόφασης, της οποίας η έκδοση, ωστόσο, όπως και την προηγούμενη χρονιά, εκκρεμεί.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης