Ασφαλιστικά Νέα

Η ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και η εμπειρία από τη Θεσσαλία

Η ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και η εμπειρία από τη Θεσσαλία
Τα ζώα αποτελούν ένα παραγωγικό αλλά, και πάρα πολύ ακριβό κεφάλαιο - Συγχρόνως και απρόβλεπτο κεφάλαιο
Μόνο τα ζώα που χάθηκαν τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, εξαιρουμένης της καταστροφής στην αγροτική παραγωγή, καταλαβαίνουμε ότι εκατομμύρια ευρώ αφαιρέθηκαν από την ελληνική οικονομία.
Οι πλημμύρες συμπαρέσυραν κτηνοτροφικές μονάδες που μπορεί και να μην ξαναλειτουργήσουν απώλεια κεφαλαίων κίνησης και καθυστερήσεων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Αρκετοί εκτροφείς και κάτοχοι κτηνοτροφικών μονάδων, αγνοούν θέματα που έχουν να κάνουν με τις φυσικές καταστροφές και κυρίως την σύνδεση των φυσικών καταστροφών με την παραγωγή ή με τις απώλειες στην παραγωγή, κατ’ επέκταση και στα έσοδα τους/στην οικονομία.

Κτηνοτροφικές μονάδες για παράδειγμα που θα ξαναχτιστούν στην περιοχή της Θεσσαλίας με το ίδιο τρόπο χωρίς μελέτη και καθ’ υπόδειξη διαχειριστών κινδύνου ζωϊκού βασιλείου θα έχουν πιθανότατα την ίδια κατάληξη μετά από λίγα χρόνια.
Η άγνοια της διαχείρισης κινδύνων ζωικού και αγροτικού κεφαλαίου οδηγεί και σε αύξηση του κόστους παραγωγής αφού ο κτηνοτρόφος όταν υποστεί ζημιές από καταστροφές το πρώτο εύκολο που θα σκεφτεί είναι να ρεφάρει με αυξήσεις σε τιμές πώλησης.

Παγκοσμίως η παραγωγή ζωϊκού κεφαλαίου αυξάνεται και είναι σαφές ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες πρέπει να οργανωθούν σωστά, ώστε να ανταποκρίνονται στην ζήτηση αλλά και να έχουν την ικανότητα να ανταπεξέρχονται στις κρίσεις, είτε αυτές προέρχονται από την μεταβλητότητα στην οικονομία είτε από το περιβάλλον λόγω καιρικών φαινομένων.

Βασικός πυλώνας οργάνωσης η ασφάλιση των ζώων

Βασικός πυλώνας στην οργάνωση του ζωϊκού βασιλείου είναι η ασφάλιση του με επαρκές ασφάλιστρο.
Ας δούμε όμως πρώτα ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ασφάλιστρο.

Οκτώ κύριοι παράγοντες.
Είναι: Η συνολική ασφαλιζόμενη αξία και τα όρια ευθύνης.
Η Υγεία των Ζώων.
Η Πρόσβαση και ποιότητα κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Η Εντοπιότητα ασθενειών.
Τα Μεταφορικά.
Η Γεωγραφική Περιοχή.
Η Υγεία των Ζώων.
Η Έκθεση σε φυσικούς κινδύνους

Τι ασφαλίζεται

Ασφαλίζονται οι κίνδυνοι από πυρκαγιά , αστραπή, έκρηξη, αυτανάφλεξη, πτώση αεροσκάφους, σεισμός, καταιγίδα, θύελλα και πλημμύρα, έκρηξη ή υπερχείλιση δεξαμενών νερού , συσκευών ή σωλήνων , έκρηξη αποθηκών καύσιμων , πετρελαίου ή λιπασμάτων, εξεγέρσεις, απεργίες, εμφύλια αναταραχή, πρόσκρουση οχημάτων, τραίνων ή ζώων, πτώση δένδρων, περιστατικά καταστροφής, ασθένειας, ατυχήματος, η απώλεια από σειρά ασθενειών, ατυχήματα η απώλειες που εγείρονται μετά από τυχαίο γεγονός.

Υπάρχουν και οι πρόσθετες καλύψεις που είναι: Οικονομικός Σφαγιασμός (από ασθένειες που δίνουν μικρή θνησιμότητα αλλά μεγάλες οικονομικές απώλειες ), Κυβερνητικό υποχρεωτικό σφαγιασμό, Περιορισμό μεταφοράς λόγω ασθενειών, Κλοπή.

Και εξαιρείται ο διεθνής σφαγιασμός αν θεωρηθεί ανθρωπιστικός λόγος , σφαγιασμός ή θάνατωση από χορήγηση φαρμάκων χωρίς οδηγίες από τον παρασκευαστή ή τον κτηνίατρο, εγχείριση από μην πτυχιούχο εξειδικευμένο κτηνίατρο, κακή εικόνα ζώων από έλλειψη σωστής φροντίδας, πυρηνική αντίδραση, ακτινοβολία, κατάσχεση ζώων με εντολή κρατικών αρχών, πόλεμος, απεργίες, ταραχές,

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης