Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Fitch Ratings: Έρχεται το τέλος στις αυξήσεις των εμπορικών ασφαλίστρων

Fitch Ratings: Έρχεται το τέλος στις αυξήσεις των εμπορικών ασφαλίστρων
Οι τρεις λόγοι που οι τιμές θα πέσουν
Τίτλοι τέλους μπαίνουν στις παράταιρες τιμολογιακές αυξήσεις των εμπορικών και βιομηχανικών ασφαλίστρων το 2024.
Οι ασφαλιστικές, επωφελούμενες του πληθωρισμού και της αύξησης του δείκτη τιμών στην αγορά, ενίσχυσαν την κερδοφορία τους το 2023 μετά από μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων.
Το ράλι ανόδου, ωστόσο διακόπτεται, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης το 2024.
Μάλιστα, σημειώνει ότι τα περιθώρια στενεύουν αισθητά, καταδεικνύοντας ότι πλησιάζουμε στο κατώφλι μίας αντίστροφης πορείας και αποδυνάμωσης των τιμών.

Οι αναλυτές της Fitch εξηγούν ότι «οι τιμές στις εμπορικές ασφάλειες αυξάνονται για 25 συνεχόμενα τρίμηνα, απόρροια του υψηλού πληθωρισμού, των ανεπαρκή κεφαλαιακών αποθεμάτων και της πανδημίας.

Η αγορά το 2021 διόρθωσε προς τα πάνω, γράφοντας κέρδη.
Το 2023, αυτή η τάση ενισχύθηκε από τα ισχυρά περιθώρια που υπήρχαν στην αναδοχή των κινδύνων αλλά και τις ευνοϊκές επενδυτικές συνθήκες.
Το 2024 ωστόσο δεν θα είναι για τις ασφαλιστικές ίδιο με το 2023.

Πώς θα οδηγηθούμε στην πτώση των τιμών το 2025 και η εξαίρεση

Η τιμές θα αποδυναμωθούν εν μέσω ανταγωνισμού το 2024.
Αυτό εξηγείται ως εξής: όσο βελτιώνονται οι επιδόσεις και η κερδοφορία των ασφαλιστικών, τόσο θα αυξάνεται το capacity, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό, γεγονός που θα οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στην χαλάρωση της αγοράς το 2025.
Η εξαίρεση του κανόνα είναι οι ασφαλίσεις στον κυβερνοχώρο όπου λόγω του ήδη αυξημένου capacity, οι τιμές στα ασφάλιστρα θα αρχίσουν να υποχωρούν μέχρι το τέλος τους 2024.

Στροφή κλειστή με ελάχιστη ορατότητα

Η στροφή αυτή γίνεται αναφέρει η Fitch σε μια εποχή που ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα στη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με τον κοινωνικό πληθωρισμό, την κλιματική αλλαγή αλλά, και τις απειλές στον κυβερνοχώρο.
Αν και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις των ασφαλιστηρίων τους στο κίνδυνο παράλληλα με τις αυξήσεις τιμών για να βελτιώσουν την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους, οι αναλυτές της Fitch συστήνουν προσοχή τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι συνεχώς εξελίσσονται.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης