Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα κέρδη σε συντάξεις και οι πληρωμές Επαγγελματιών -Πολ. Μηχανικών - Πλησιάζουν τους 60.000 οι εγγεγραμμένοι συνταξιούχοι με εργασία

Τα κέρδη σε συντάξεις και οι πληρωμές Επαγγελματιών -Πολ. Μηχανικών - Πλησιάζουν τους 60.000 οι εγγεγραμμένοι συνταξιούχοι με εργασία
Οι υπάρχοντες εγγεγραμμένοι ξεπέρασαν τις προβλέψεις, καθώς το σύστημα απασχόλησης είχε πριν τις ρυθμίσεις για την εργασία των συνταξιούχους, καταγγεγραμμένους μόλις 36.000 άτομα
Με κέρδος ως 3.500 ευρώ το χρόνο μόνο από το νέο μοντέλο παρακράτησης του μισθού θα έχουν όσοι εγγραφούν στην πλατφόρμα και είναι συνταξιούχοι εργαζόμενοι, καθώς ήδη ο αριθμός τους φτάνει κοντά στους 60.000, με την πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή ως το τέλος Ιουνίου.
Ηδη, οι υπάρχοντες εγγεγραμμένοι ξεπέρασαν τις προβλέψεις, καθώς το σύστημα απασχόλησης είχε πριν τις ρυθμίσεις για την εργασία των συνταξιούχους, καταγγεγραμμένους μόλις 36.000 άτομα, με την ηγεσία του υπουργείου, αλλά και του ΕΦΚΑ να μιλούν για μεγάλη επιτυχία στην πάταξη της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μέσο μισθό 1.000 ευρώ, θα έχει προσαύξηση 38,5 ευρώ το μήνα. Αν η απασχόληση είναι για 60 μήνες, τότε θα πάρει αναδρομικά προσαύξησης 2.310 ευρώ.
Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της.
Τα οφέλη που θα έχουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται με το νέο καθεστώς είναι διπλά, καθώς δηλώντας την εργασίας τους, εφόσον είναι «μαύρη» θα υποχρεώσουν τον εργοδότη να τους ασφαλίσει και άρα ο χρόνος πρόσθετης ασφάλισης θα μετρήσει επιπλέον στη σύνταξη με τον επανυπολογισμό, όταν θα σταματήσει κάποιος να εργάζεται. Αφετέρου, με τη λήψη ολόκληρης της σύνταξης.

Για παράδειγμα:

1.Συνταξιούχος με σύνταξη 600 ευρώ και μισθό και άλλα 600 ευρώ από εργασία, με το νέο καθεστώς θα έχει κράτηση 60 ευρώ, ενώ αν έμενε το ισχύον σύστημα, θα είχε μείωση σύνταξης κατά 180 ευρώ. Κερδίζει δηλαδή 2.160-720 (η παρακράτηση)=1.440 ευρώ σε ετήσια βάση.

2.Συνταξιούχος με σύνταξη 1.156 ευρώ και μισθό από εργασία 1.260 ευρώ,
με το νέο καθεστώς θα έχει κράτηση 126 ευρώ, ενώ αν έμενε, το ισχύον σύστημα θα είχε μείωση σύνταξης κατά 347 ευρώ. Κερδίζει δηλαδή 221 ευρώ το μήνα.

3.Συνταξιούχος με σύνταξη 1.828 ευρώ και μισθό από εργασία 2.030 ευρώ,
με το νέο καθεστώς θα έχει κράτηση 203 ευρώ, ενώ αν έμενε, το ισχύον σύστημα θα είχε μείωση σύνταξης κατά 548 ευρώ. Κερδίζει δηλαδή 345 ευρώ το μήνα.

Πόσο θα πληρώνουν οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι στο Δημόσιο (Μηχανικοί-Δικηγόροι-Υγιειονομικοί)


Με εγκύκλιο που πρόκειται να κοινοποιήσει ο ΕΦΚΑ καθορίζει το ποσό της καταβολής του πόρου προς τον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για την τελευταία εγκύκλιο, καθώς έχουν προηγηθεί αντίστοιχες για τον ιδιωτικό τομέα, και τους αυτοαπασχολούμενους ελ. επαγγελματίες και αγρότες.
Η συγκεκριμένη εγκύκλιο κάνει διαχωρισμό στα ποσά για τους πριν και μετά τα 62 έτη συνταξιοδοτούμενους. Για τους πριν τα 62 αναστέλλεται για όσο διάστημα συνεχίζει η εργασία, η σύνταξη που λαμβάνουν και δεν καταβάλλεται ο πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα (10%).
Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου καταβάλλονται ο πόρος 10%, (7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης, για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, και 2,3% για επικουρική ασφάλισης).
Οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και οι μισθωτοί μηχανικοί που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών και επιπλέον πόρο 7,7%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης.
Για τον κλάδο των λοιπών παροχών καταβάλλεται το 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης, για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος πόρος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.
Από την καταβολή πόρου εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι κ.α, ενώ όσοι δεν δηλώσουν την απασχόληση θα έχουν χρηματική κύρωση ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

1_641.JPG


2_460.JPG


3_274.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης