Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι τρεις ανησυχίες της Allianz για την ελληνική οικονομία: Πιστωικός κίνδυνος, μεταρρυθμίσεις και δικαστικό σύστημα

Οι τρεις ανησυχίες της Allianz για την ελληνική οικονομία: Πιστωικός κίνδυνος, μεταρρυθμίσεις και δικαστικό σύστημα
Δύσκολη η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, μεγάλος ο κίνδυνος της έλλειψης μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα
Η υψηλή εξάρτηση του ΑΕΠ της Ελλάδας από τον τουρισμό, το υψηλό δημόσιο χρέος που θα παραμείνει επί μακρόν πάνω από το 60% και, οι ασφυκτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι τα τρία πολύ βασικά μειονεκτήματα για την μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με την τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Allianz.
Στα θετικά σημεία της χώρας: η σταθερή ανάκαμψη από την χρηματοοικονομική κρίση, η μείωση του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα.
Η Allianz επαναφέρει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην χώρα για να ανακάμψει.

Υπαρκτός ο πιστωτικός κίνδυνος για την χώρα

Ο πιστωτικός κίνδυνος για την χώρα παραμένει καθώς ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ναι μεν έχει υποχωρήσει, αλλά δεν είναι αμελητέος, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις προγραμματισμένες εξοφλήσεις.
Το χρέος στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε από 125% το 2020 στο 99% που σημαίνει ότι ο κίνδυνος παραμένει.

Παγίδα το δικαστικό σύστημα

Το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι εξαιρετικά περίπλοκο.
Στην βελτίωση συνέβαλλαν: Η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, η μείωση των εταιρικών φόρων, η ενοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας και προϊόντων βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση.
Στον αντίποδα φρένο στην ανάπτυξη της χώρας βάζει το δικαστικό σύστημα το οποίο δεν έχει μεταρρυθμιστεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα περιορίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, είναι ένα από τα πιο αναχρονιστικά στην Ευρώπη, ενώ η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση συνεχίζει να υπάρχει με αμείωτους ρυθμούς.

Κονδύλια μετ’ εμποδίων

Η Ελλάδα τροποποίησε το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το περασμένο Αύγουστο για να προσελκύσει κεφάλαια από τα προγράμματα της ΕΕ ‘REPowerEU’.
Το σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας είναι αξίας 35,95 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,22 δισ. είναι επιχορηγήσεις από το Ευρωπαϊκό RRF και 17,73 δισ. δάνεια από ορισμένους εθνικούς πόρους.
Διαρθρώνεται γύρω από 103 επενδύσεις και 75 μεταρρυθμίσεις.
Το 38% του σχεδίου θα υποστηρίξει τους κλιματικούς στόχους ενώ το 22% του σχεδίου θα προωθήσει την ψηφιακή μετάβαση.

Η ανάπτυξη στον κόσμο

Το σενάριο της Allianz για την παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπει μια μέτρια επέκταση +2,7% για το 2024-2025, η οποία είναι ελαφρώς μειωμένη από το +2,8% το 2023. Προβλέπεται ανάπτυξη στο +1,6% το 2024 στις προηγμένες οικονομίες, αλλά μια ελαφρά επιβράδυνση στο +4% για τις αναδυόμενες αγορές, κυρίως λόγω της δυναμικής στην Ασία (εξαιρουμένης της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και της Λατινικής Αμερικής.

Ανάκαμψη συναλλαγών

Το παγκόσμιο εμπόριο βγαίνει από την ύφεση με προβλεπόμενη άνοδο των αγαθών και των υπηρεσιών κατά +3,0%, σε όρους όγκου για το 2024 και, μια ελαφρά άνοδο στο +3,1% το 2025.

Κεντρικές τράπεζες

Οι κεντρικές τράπεζες θα πάρουν αποφάσεις στα μέσα του 2024, στρεφόμενες προς τη χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα.
Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υπάρχει ωστόσο μέχρι τα μέσα του 2024 θα σημειωθούν αποπληθωριστικές τάσεις.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης