Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Δίνει προμήθεια αμφίβολης νομιμότητας 7% για σπάσιμο συμβολαίων η Εθνική Ασφαλιστική... προσφυγή στην ΤτΕ

Δίνει προμήθεια αμφίβολης νομιμότητας 7% για σπάσιμο συμβολαίων η Εθνική Ασφαλιστική... προσφυγή στην ΤτΕ
Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ζητούν αξιόπιστο πλαίσιο που να στοιχειοθετείται και να είναι καλυμμένοι απέναντι στον πελάτη
Σχετικά Άρθρα
Άκρως προκλητική είναι η προτροπή της Εθνική Ασφαλιστικής προς τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για ρευστοποιήσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων Unit Linked σε ισχύ με προμήθεια 7% και ανώτατο πλαφόν αμοιβής τα 1000 ευρώ. Δίνει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό κίνητρο, ενώ ταυτόχρονα μιλά για έγκυρη ενημέρωση προς τους πελάτες. Πόσοι θα μπορέσουν να αντισταθούν στο χρώμα του χρήματος;  Τα Σωματεία με την υποστήριξη του προέδρου του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου σηκώνουν το ‘γάντι’.
Η πρόταση της ρευστοποίησης των UL ; αντίκειται σε συγκεκριμένες διατάξεις της Οδηγίας IDD που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο 4583/2028 και επίσης δεν στοιχειοθετείται από την Εθνική Ασφαλιστική. Αφήνει με άλλο λόγια έκθετους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές απέναντι στον πελάτη.
Το ΒΝ συνομίλησε με τον πλέον αρμόδιο στο θέμα αυτό, τον Γενικό Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ΕΕΑ, Δημήτρη Γαβαλάκη, ο οποίος δήλωσε «το θέμα είναι συνδικαλιστικό, αφορά σχέσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και εταιρειών, συμπληρώνοντας πως το ΕΕΑ στηρίζει τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει για αυτό το θέμα τα Σωματεία». Διευκρίνισε ότι «κάθε πρωτοβουλία που απορρέει από μία εταιρεία ακόμα και αν αυτή η πρόταση εμπεριέχει οφέλη για τον πελάτη πρέπει να εντάσσεται σε ένα τέτοιο πλαίσιο που να εξασφαλίζει την αξιοπιστία της στην αγορά»
Η Εθνική Ασφαλιστική, συγκεκριμένα προκρίνει βάσει διάταξης του Ν.4583/2018, πάνω στο θέμα της ρευστοποίησης,  οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να ενεργήσουμε με έντιμο και αμερόληπτο επαγγελματικό τρόπο με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του συμβαλλόμενου. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να επεξηγήσουν με σαφήνεια και διαφάνεια στον συμβαλλόμενο την παροχή που προτείνει η Εταιρεία, διευκρινίζοντας στο τέλος ότι η «η Εταιρεία μας εκτιμώντας την συμβολή σας αλλά και το έργο σας, στην ορθή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του συμβαλλόμενου για την παρούσα ενέργεια έχει προβλέψει την απόδοση αμοιβής».
Ωστόσο, άλλες διατάξεις του νόμου 4583, εξηγούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν υποστηρίζει αμοιβές στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από ρευστοποιήσεις επενδυτικών προγραμμάτων. 

«Πάρτι με τις ρευστοποιήσεις, ποιος θα καταφέρει να αντισταθεί»


Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, μιλώντας στο ΒΝ τονίζουν ότι θα ξεκινήσει πάρτι με τις ρευστοποιήσεις, ενώ οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν έχουν πρότυπο πλαίσιο για να κινηθούν. Η Εθνική Ασφαλιστική,  ναι με αναφέρει ότι θέλει να ανταποκριθεί στις εξατομικευμένες ανάγκες των πελατών, ωστόσο δεν έχει γίνει κάποια έρευνα, ούτε «υπάρχει πλαίσιο σύγκρισης» ώστε ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής να δράσει αξιόπιστα και να προτάξει το συμφέρον του πελάτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΒΝ τα Σωματεία ήδη έχουν καταθέσει τις προτάσεις του, αντιτασσόμενα στην αυτή πρακτική και οδεύουν προς την ΔΕΙΑ για να τοποθετηθεί το ζήτημα και να συζητηθεί με τον επόπτη. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική θέλει να ξεφορτωθεί τα Legacy χαρτοφυλάκια για να απελευθερώσει αποθεματικά κεφάλαια.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης