Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Ρεκτιφιέ» στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 φέρνει για τις ασφαλιστικές το ΔΠΧΑ 17

«Ρεκτιφιέ» στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 φέρνει για τις ασφαλιστικές το ΔΠΧΑ 17
Τα πρώτα αποτελέσματα του νέου λογιστικού πρότυπου που εφαρμόζεται υποχρεωτικά στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις από 1 Ιανουαρίου 2023 θα αρχίσουν να φαίνονται από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2023
Σημαντικές αλλαγές στην παρουσίαση των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων θα φέρει το νέο λογιστικό μοντέλο ΔΠΧΑ17.
Στις σημαντικότερες αλλαγές είναι η ξεχωριστή πρόβλεψη για την προσαρμογή του κινδύνου και του συμβατικού περιθωρίου κέρδους σε όλη την διάρκεια του συμβολαίου που σημαίνει ότι η Ασφαλιστική αναγνωρίζει τα έσοδα της με την υπογραφή της υπηρεσίας, και όχι στο χρόνο είσπραξης των ασφαλίστρων.
Τα πρώτα αποτελέσματα του νέου λογιστικού πρότυπου που εφαρμόζεται υποχρεωτικά στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις από 1 Ιανουαρίου 2023 θα αρχίσουν να φαίνονται από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2023.
Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στις υιοθέτηση αυτού του μοντέλου μετά από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και τις προσδοκίες των επενδυτών να γνωρίζουν που ‘βαδίζουν’.
Σιωπή ιχθύος μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, μαρτυρίες ξένων ασφαλιστικών εκτός Ελλάδας
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα οι ασφαλιστικές δεν αναφέρονται στο αποτέλεσμα από την εφαρμογή του προτύπου, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το ΒΝ, οι ξένες ασφαλιστικές, εφαρμόζοντας το νέο λογιστικό πρότυπο έχουν την δυνατότητα να καταχωρούν τις επιδράσεις από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων στα λοιπά συνολικά εισοδήματα, γλυτώνοντας την μεταβλητότητα στο αποτέλεσμα μετά φόρων.
Καλύτερη εικόνα σύμφωνα με το νέο πρότυπο φαίνεται να μπορεί να παρουσιάσει ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα (combined ratio). Υπάρχει η πρόβλεψη για άμεση αναγνώριση όλη της ζημιάς που υφίσταται μία ασφαλιστική από προϊόντα που γράφουν ζημιές ανεξαρτήτως της διάρκειας τους.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο συγκεντρώνεται στους βασικούς παράγοντες που συντελούν στην κερδοφορία και μεταβάλλουν την καθαρή θέση των ασφαλιστικών οργανισμών και στους δείκτες που αντικατοπτρίζουν τον ρυθμό αύξηση της κερδοφορίας των ασφαλιστικών από την νέα παραγωγή ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Δυσμενή αποτελέσματα για τις ασφαλιστικές ζωής και υγείας
Η επίδραση στην καθαρή θέση για τις ασφαλιστικές ζωής και υγείας είναι δυσμενής, κυρίως λόγω της αναγνώρισης της προσαρμογής κινδύνου για μη χρηματοοικονομικούς κινδύνους και του συμβατικού περιθωρίου κέρδους υπηρεσιών.
Στις ασφαλιστικές εταιρείες γενικών ασφαλίσεων, η επίδραση είναι περιορισμένη, και σε κάποιες περιπτώσεις, θετική, κυρίως λόγω της μικρής διάρκειας των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και της προεξόφλησης των μελλοντικών ροών που σχετίζονται με αποζημιώσεις.

Το κέρδος συσχετίζεται με την παροχή της υπηρεσίας

Το νέο πρότυπο αλλάζει την προσέγγιση αναγνώρισης του κέρδους, συσχετίζοντάς τη με την παροχή της ασφαλιστικής υπηρεσίας.
Τέλος, η μεταβολή στην επιμέτρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων λόγω αλλαγής των οικονομικών παραδοχών (π.χ. προεξοφλητικά επιτόκια), μπορεί να οδηγήσει σε μεταβλητότητα του επενδυτικού αποτελέσματος, αναλόγως της λογιστικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κάθε εταιρεία.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης