Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Δημητριάδη (ΣΠΑΤΕ): Oι ασφαλιστικές πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις συμφωνίες με τα ιδιωτικά νοσοκομεία με όρους διαφάνειας

Δημητριάδη (ΣΠΑΤΕ): Oι ασφαλιστικές πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις συμφωνίες με τα ιδιωτικά νοσοκομεία με όρους διαφάνειας
Οι ασφαλισμένοι, εγκλωβισμένοι σε αυξήσεις που αγγίζουν μέχρι και το 25% συνυπολογίζοντας και την ηλικιακή αύξηση όπου αυτή προβλέπεται, διαμαρτύρονται καθημερινά
Σχετικά Άρθρα
Για τις αδικαιολόγητες χρεώσεις των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αποζημιώσεων και την αύξηση του δείκτη ζημιών (loss ratio) των ασφαλιστικών, γεγονός που οδηγεί σε συνεχείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας, προκειμένου να μην καταστούν ζημιογόνα, μιλά στο ΒΝ σήμερα η Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων στο Νομό Αττικής, Ταμίας ΕΑΔΕ, Μαρία Δημητριάδη.
Σε μία συνέντευξη που αποκαλύπτει το, γιατί τα ασφαλιστήρια υγείας στην Ελλάδα έχουν πάρει αυξήσεις μέχρι και 25% και οι οικονομικά αδύναμοι προχωρούν σε ακυρώσεις αλλά, και τι είναι αυτό που συμβαίνει και το ιδιωτικό θεραπευτήριο, χρεώνει τον ασθενή ασφαλισμένο μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, μέχρι και 60% επιπλέον του τιμοκαταλόγου του ιδιώτη ασθενή, η κα Μαρία Δημητριάδη εξηγεί ότι οι ασφαλιστικές πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις εμπορικές τους συμφωνίες με τα ιδιωτικά νοσοκομεία με όρους διαφάνειας.
 
Αυξήσεις μέχρι και 25% και ακυρώσεις συμβολαίων μετά από πολλά έτη ασφάλισης, λόγω ηλικίας
 
Οι ασφαλισμένοι, εγκλωβισμένοι σε αυξήσεις που αγγίζουν μέχρι και το 25% συνυπολογίζοντας και την ηλικιακή αύξηση όπου αυτή προβλέπεται, διαμαρτύρονται καθημερινά, ενώ οι πιο οικονομικά αδύναμοι προχωρούν σε ακυρώσεις των συμβολαίων τους έχοντας καταβάλλει για την ασφάλιση τους επί πολλά έτη ασφάλιστρα και γνωρίζοντας ότι λόγω ηλικίας είναι μη ασφαλίσιμοι, απαντά σε σχετική ερώτηση του ΒΝ, η κα Μαρία Δημητριάδη.
 
Αλλαγή τιμολόγησης ώστε να μην μετακυλίεται το κόστος που δεν αναλογεί στον ασφαλισμένο
 
Και ενώ, οι ασφαλιστικές προτάσσουν την ασφάλιση υγείας και ζωής για την μείωση του κενού προστασίας, όπως πρόσφατα εισηγήθηκαν παρουσία του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα κατά την Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές προσπαθούν να εξηγήσουν τα κακώς κείμενα προτάσσοντας και αυτοί από την πλευρά τους την ανάγκη της ασφάλισης υγείας, δηλ. την άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, την ελεύθερη επιλογή ιατρού, τις συνθήκες νοσηλείας και το σημαντικότερο την δυνατότητα ίασης με σύγχρονες ιατρικές μεθόδους.
 
Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά συμβαίνει και το ιδιωτικό θεραπευτήριο, χρεώνει τον ασθενή ασφαλισμένο μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, όχι μόνον τις σοβαρές (βαριές επεμβάσεις) αλλά και στις καθημερινές διαγνωστικές ιατρικές πράξεις μέχρι και 60% επιπλέον του τιμοκαταλόγου του ιδιώτη ασθενή;
 
Είναι πραγματικά ένα ερώτημα, απαντά στην ερώτηση του ΒΝ που σε όσους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς το έχουμε απευθύνει δεν έχουμε λάβει σαφή και αιτιολογημένη απάντηση. Αυτό, όμως που γνωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι η μετακύλιση, αυτού του κόστους στον ασφαλισμένο!
 
«Ο ασφαλισμένος, θα πληρώσει την επιβαλλόμενη σωρευτικά άδικη αύξηση στο συμβόλαιο του, θα επιβαρυνθεί με το ClawBack και το Rebate, καθώς η συμμετοχή του κύριου φορέα του γίνεται απευθείας στα λογιστήρια των νοσοκομείων και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην περίπτωση που πρόκειται για Ομαδικά Ασφαλιστήρια Υγείας, ο επιχειρηματίας θα χάνει την επιστροφή λόγω Ρήτρας καλού αποτελέσματος, μιας και οι υπέρογκες χρεώσεις κοκκινίζουν τα αποτελέσματα της κάθε χρήσης».
 
Γιατί οι εταιρείες χάνουν τις επιστροφές χρημάτων και τον συμψηφισμό για το επόμενο έτος
 
Επί παραδείγματι: Για ένα ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, μία εταιρεία πληρώνει 50.000 ευρώ ετησίως. Αν οι ζημιές είναι λιγότερες από 50.000, τότε η εταιρεία θα έχει να λαμβάνειν επιστροφή χρημάτων που θα συμψηφιστεί στον επόμενο χρόνο, βάσει ρήτρα καλού αποτελέσματος. Η καταβολή αυτή μπορεί να κυμαίνεται 4.000-5.000 ευρώ. Αν οι ζημιές όμως είναι υπέρ-τιμολογημένες και ο δείκτης ζημιών ξεπερνά το 70%, τότε η εταιρεία θα χάσει την επιστροφή ενώ θα κληθεί να καταβάλλει υψηλότερο ασφάλιστρο λόγω της υπέρ-τιμολόγησης.
 
«Η Αγορά μας για να αναπτυχθεί σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δεν έχει ανάγκη μόνο από μέτρα όπως η έκπτωση 10% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που ορθά το κρίναμε ως ένα πρώτο θετικό βήμα, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφαλιστικής κουλτούρας, έχει ανάγκη από διαφάνεια και όσον αφορά τον κλάδο υγείας επαναπροσδιορισμό των εμπορικών συμφωνιών με τους νοσοκομειακούς ομίλους και για να το πω στην απλή λαϊκή γλώσσα το να χτίζουμε από την μια μεριά και από την άλλη να γκρεμίζουμε δεν οδηγεί πουθενά!!!».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΒΝ επανειλημμένα έχει αναφερθεί στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας ζωής στις λάθος τακτικές με τις πωλήσεις των επενδυτικών unit linked που δεν μειώνουν το κενό προστασίας, αλλά και στο ημίμετρο με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.
 
Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης