Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι ασφαλίσεις περιουσίας τρέχουν, οι κίνδυνοι αυξάνονται για τις ασφαλιστικές και οι αντασφαλιστές κάνουν πάρτι

Οι ασφαλίσεις περιουσίας τρέχουν, οι κίνδυνοι αυξάνονται για τις ασφαλιστικές και οι αντασφαλιστές κάνουν πάρτι
Οι κύριες ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους που αφορούν στην κάλυψη των φυσικών καταστροφών
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 1% 2024 από 1,7% το 2023 στις χώρες του G20 θα φρενάρει τον ρυθμό ανάπτυξης των ασφαλιστικών στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων, όχι όμως των αντασφαλιστών τονίζει η Moody’s. Μάλιστα, η Swiss Re κάνει λόγο για ανάπτυξη στον κλάδο Περιουσίας 2,6% το 2024 από 3,4% το 2023 με κάποια απόκλιση ανάλογα με τον τομέα της ασφάλισης και της γεωγραφικής περιοχής. Αυτό, σίγουρα ανησυχεί τις ασφαλιστικές που εναποθέτουν την ανάπτυξη τους στις  ασφαλίσεις Περιουσίας το 2024, υποδεικνύοντας την ανάγκη για επανεξέταση των στρατηγικών τους σχεδίων.

Οι τρεις λόγοι που η ζήτηση για αντασφάλιση θα αυξάνεται το 2024

Παρά τις χαμηλές πτήσεις ανάπτυξη της οικονομίας και το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των αντασφαλιστών κινείται σχεδόν παράλληλα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, η ζήτηση για αντασφαλίσεις Περιουσίας θα παραμείνει ισχυρή το 2024, προβλέπει η Moody’s κυρίως για τις quota share συμβάσεις. Αύξηση της ζήτησης προβλέπει, επίσης και για τις αντασφαλιστικές συμβάσεις (XOL) υπέρβασης ζημιάς, βάσει της οποίας όπως έχει γράψει το ΒΝ σε σχετικό δημοσίευμα, οι αντασφαλιστές πληρώνουν για ζημιές που έχουν υπερβεί ένα συγκεκριμένο προκαθορισμένο όριο. Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος που η ζήτηση για αντασφάλιση θα είναι ανοδική και, αυτός σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης οφείλεται στις πληθωριστικές αυξήσεις και στην άνοδο των αποτιμήσεων των ασφαλισμένων κεφαλαίων.

Αναθεωρούνται τα μοντέλα υπολογισμού καταστροφών


Ταυτόχρονα, οι κύριες ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους που αφορούν στην κάλυψη των φυσικών καταστροφών, ώστε να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις και την άνοδο που καταγράφει ο μέσος όρος του δείκτη απωλειών τα τελευταία 10 χρόνια. Οι αλλαγές υπολογισμών των καταστροφών νομοτελειακά θα αυξήσει τις προβλέψεις των μελλοντικών ζημιών, ανεβάζοντας την ζήτηση από τους κύριος ασφαλιστές για αντασφάλιση XOL.  Προσθέτει ότι η αύξηση της ζήτησης για περισσότερη αντασφάλιση θα είναι αναπόφευκτη, καθώς τυχόν ακραίες απώλειες από καταστροφές θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στα αποθεματικά τους κεφάλαια. Όσο για την ζήτηση για την αντασφάλιση ατυχημάτων, αυτή θα παραμείνει σταθερή, μηνύει η Moody’s, καθώς οι κύριοι ασφαλιστές δείχνουν ενδιαφέρον για τις προαιρετικές καλύψεις (facultative reinsurance), όπου στον αντασφαλιστή εκχωρείται ένας μόνο συγκεκριμένος κίνδυνος.

Φρένο στις τιμές των cyber ασφαλίσεων

Φυσικά πέρα από τις παραδοσιακές ασφαλίσεις Περιουσίας και τις γραμμές Ατυχημάτων οι cyber ασφαλίσεις θα κινηθούν ανοδικά όσο αυξάνεται το ρίσκο, ωστόσο τα ασφάλιστρα δεν θα καταφέρουν να σημειώσουν εντυπωσιακή άνοδο μετά από τις τεράστιες αυξήσεις που πήραν τα τελευταία χρόνια.

Πληθωρισμός και σταθεροποίηση μισθών μετά τις μεγάλες αυξήσεις


Εν κατακλείδι, το 2024 θα είναι όπως φαίνεται το έτος των αντασφαλιστών. Όχι  μόνο θα αυξηθεί η ζήτηση και θα γράψουν περισσότερα κέρδη, αλλά θα ευνοηθούν από ακόμα δύο παραμέτρους της οικονομίας: τον πληθωρισμό που παίρνει την κατιούσα, και από τους μισθούς που μετά από τις μεγάλες αυξήσεις, σταθεροποιούνται λόγω της πτώσης του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης