Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Απογοήτευση - Τα σοβαρά προβλήματα για 1,6 εκατ ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες - Στον αέρα η περίθαλψη για 700.000

Απογοήτευση - Τα σοβαρά προβλήματα για 1,6 εκατ ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες -  Στον αέρα η περίθαλψη για 700.000
Ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός υγειονομικής περίθαλψης
Τρία αγκάθια αντιμετωπίζουν 1.600.000 επαγγελματίες και αγρότες που σχετίζονται με την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, την ασφαλιστική κατηγορία, ώστε να βγάζουν συντάξεις πάνω από 500 ευρώ, καθώς και την ρύθμιση των χρεών τους μέχρι 29 Φεβρουαρίου, ώστε να μην μείνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον Μάρτιο.
Η πρώτη περίπτωση αφορά τις αυξημένες εισφορές για ασφάλιση (22 ευρώ στην 1η κατηγορία) και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει και επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ τα οποία είναι προαιρετικά, οι εισφορές του αυξάνονται κατά 10,5 ευρώ το μήνα για την πρώτη κατηγορία έως και 25,5 ευρώ για την 6η κατηγορία.
Για τους αγρότες η αύξηση των εισφορών τους ξεκινάει από 4,74 έως 12,8 ευρώ.
Αν και οι εισφορές είναι χαμηλότερες κατά 46%-64,4% από τα προηγούμενα ισχύοντα του νόμο Κατρούγκαλου, που τις συνέδεε με το εισόδημα, το σύνολο των ασφαλισμένων έχει χρέη.
Αποτέλεσμα άμεσο θα είναι να μείνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ηδη έχουν πληρώσει 450.000 και υπολοίπονται άλλες 730.000. Μέχρι 31 του μήνα ισχύει η ρύθμιση ότι λόγω κόβιντ οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν, αντί του συνόλου των εισφορών, μόνο το μέρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (περίπου 50 ευρώ το μήνα) ώστε να μην μένουν ακάλυπτοι φαρμακευτικά.
Ο ΕΦΚΑ ενεργοποιεί το νόμο, με αποτέλεσμα το σύνολο των ασφαλισμένων να βρεθεί προ εκπλήξεως από τον Μάρτιο, όπου θα φαίνονται οι πληρωμένες εισφορές του Ιανουαρίου.

Χαμηλές εισφορές-μικρές συντάξεις

Το μεγάλο θέμα με τους αυτοαπασχολούμενους είναι ότι η πλειοψηφία επιλέγει σε ποσοστό 87% για το μεγαλύτερο μέρος την 1η ασφαλιστική κατηγορία με τις χαμηλότερες εισφορές (238,22 ευρώ), με αποτέλεσμα η σύνταξη, όσων φτάνουν στην έξοδο να μην ξεπερνά τα 500 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.
Στην περίπτωση που παραμείνει στην εργασία 40 έτη, επιλέγοντας τη χαμηλή πρώτη κατηγορία ασφάλισης, τότε η σύνταξη που θα λάβει θα 771 ευρώ, ενώ εάν ασφαλιστεί στην 6η κατηγορία για συνεχόμενα 40 χρόνια, τότε η κύρια σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.634 ευρώ τον μήνα.
Μιλώντας στην «Α» ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι φέτος είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν την επιλογή μιας κατηγορίας από την 3η ή και πάνω, οι ασφαλισμένοι, καθώς οι αυξήσεις στα κλιμάκια είναι χαμηλές.
Σε αυτή την περίπτωση ελεύθερος επαγγελματίας που θα επιλέξει τη 2η κατηγορία, από 285,87 ευρώ, μπορεί να επιτύχει συντάξεις πάνω από 800 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη η οποία ασφαλίζει με από θα φτάσει στα 143,6 ευρώ.
pinakas_1_3.JPG

Πίνακας: Για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή
pinakas_2_3.JPG

pinakas_3_2.JPG

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης