Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Καταργούνται οι διακρίσεις στις ασφαλίσεις που συνδέονται με δάνεια για καρκινοπαθείς

Καταργούνται οι διακρίσεις στις ασφαλίσεις που συνδέονται με δάνεια για καρκινοπαθείς
Το δικαίωμα στη λήθη είναι ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο που σκοπό έχει την καταπολέμηση του καρκίνου
Ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τράπεζες σταματούν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους στις τιμολογήσεις των ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένες με δάνεια το ιστορικό καρκίνου των ασφαλισμένων τους, εφόσον έχουν παρέλθει κάποια έτη από την θεραπεία της νόσου, συνήθως από πέντε μέχρι 10 χρόνια και, στην διάρκεια αυτή δεν υπήρξε καμία υποτροπή της νόσου.
Το δικαίωμα στη λήθη είναι ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο που σκοπό έχει την καταπολέμηση του καρκίνου.
Στην διαμόρφωση δε, των θετικών εξελίξεων στην Ελλάδα σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας συνέβαλλε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Ο Κώδικας Δεοντολογίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει λάβει έγκριση από τα υπουργεία, καθώς και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και, είναι πλέον θέμα συντονισμού της κυβέρνησης, ώστε να εκδοθεί και να εφαρμοστεί προς όφελος των όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε δάνεια που σχετίζονται με τις ασφαλίσεις ζωής.
Το δικαίωμα στην λήθη εφαρμόζεται σε χώρες της Ευρώπης όπως είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Κύπρος.
Στις χώρες όπου εφαρμόζεται το δικαίωμα στην λήθη απαγορεύεται κατά την διαδικασία ανάληψης κινδύνων να λαμβάνεται ως παράγοντας τιμολόγησης για την λήψη τραπεζικού δανείου το ιστορικό καρκίνου του πελάτη, υπό την προϋπόθεση ότι έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που απαιτείται από τον Κώδικα.

Το ξεκίνημα της Ελλάδας σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη

Την κατεύθυνση αυτή των χωρών της Ευρώπης βάσει του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου ξεκινά να ακολουθεί και η Ελλάδα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έχει δηλώσει πως η διαμόρφωση ενός Κώδικα Δεοντολογίας θα καταργήσεις τις διακρίσεις από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για τους πρώην καρκινοπαθείς και θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβασή τους σε δάνεια και ασφάλειες ζωής.
Η προτεραιότητα που δίνει η ΕΕ στο να περάσει το σχέδιο εδράζεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος έχει τεράστιο αντίκτυπο στα συστήματα περίθαλψης υγείας, στην οικονομία και την κοινωνία, εκτός των σοβαρών επιπτώσεων στη ζωή των καρκινοπαθών και των οικείων τους.

Στον Κώδικα Δεοντολογίας των Ασφαλιστικών επιχειρήσεων έχει προβλεφθεί το ρίσκο

Όπως έχει γράψει το ΒΝ σε άρθρο του για το δικαίωμα στην λήθη και τα ασφάλιστρα, στον ασφαλιστικό κλάδο οι παροχές καθορίζονται με βάση τον κίνδυνο και το πλήθος των ασφαλισμένων.
Η υιοθέτηση, ωστόσο του δικαιώματος στη λήθη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τους κόστους της ασφάλισης καθώς οι ασφαλιστικές δεν θα γνωρίζουν το μέγεθος των κινδύνων που περικλείουν τα χαρτοφυλάκια τους.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΒΝ στο Κώδικα Δεοντολογίας έχει προβλεφθεί το επίπεδο του ρίσκου.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης