Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυξήσεις σε ασφάλιστρα περιουσίας και αυτοκινήτου, ή αυξήσεις αποθεματικών - Καμπανάκι από Moody's

Αυξήσεις σε ασφάλιστρα περιουσίας και αυτοκινήτου, ή αυξήσεις αποθεματικών - Καμπανάκι από Moody's
Αν και ο πληθωρισμός υποχωρεί, το κόστος αποζημίωσης των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών Περιουσίας και Ατυχημάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2024
Σχετικά Άρθρα
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα περιουσίας θα δούμε και μέσα στο 2024, όπως είχε προβλέψει το ΒΝ έχοντας συνομιλήσει με (αντ)ασφαλιστές, λόγω της υψηλής διακράτησης κινδύνων των ασφαλιστικών.
Ομοίως και στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, αν και ο πληθωρισμός των τιμών του καταναλωτή υποχωρεί.
Τα μηνύματα αυτά έρχονται σήμερα από την Moody’s επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του ΒΝ.  
Αν και ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή υποχωρεί, το κόστος αποζημίωσης των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών Περιουσίας και Ατυχημάτων (P&C) θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2024. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος επισκευής αυτοκινήτων και κατοικιών οφείλεται, όχι μόνο στις τιμές των πρώτων υλών αλλά, και στις μισθολογικές δαπάνες, οι οποίες αυξάνονται. Με αυτά τα δεδομένα έρχονται νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Αυξήσεις τιμών ή αύξηση αποθεματικών κεφαλαίων

Ο πληθωρισμός των μισθών συνέχισε να αυξάνεται το 2023 και θα παραμείνει υψηλός τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας τον γενικό πληθωρισμό τιμών αναφέρει σε σημερινή μελέτη της η Moody’s, τονίζοντας ότι οι ασφαλιστές Περιουσίας και Ατυχημάτων(P&C )θα πρέπει να πιέσουν για περαιτέρω αυξήσεις στα ασφάλιστρα για να είναι σε θέση να αποζημιώσουν. Το καμπανάκι χτυπά η Mooyd’s σε όσους ασφαλιστές υποτίμησαν τον πληθωρισμό, αυτοί οι ασφαλιστές διευκρινίζει θα χρειαστεί να ενισχύσουν τα αποθεματικά τους.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας περιλαμβάνουν ρήτρες τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που επιτρέπουν στους ασφαλιστές να αυξάνουν αυτόματα τις τιμές, σύμφωνα με τον πληθωρισμό περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο επιδείνωσης της κερδοφορίας τους. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων είναι αυτές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Με το δεδομένο δε, ότι το κόστος των αποζημιώσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται, η Moody’s κάνει λόγο για αυξήσεις αναπόφευκτες ιδίως για την αγορά της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Τα καιρικά φαινόμενα απειλούν τις ασφαλιστικές

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αυξήσει τη διακράτηση του κινδύνου φυσικών καταστροφών από τον Ιανουάριο του 2023. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξανόμενες απώλειες από καταστροφές παγκοσμίως έχουν εκτοξεύσει τα αντασφάλιστρα στα ύψη. Οι αντασφαλιστές δεν παρέχουν κάλυψη για συχνά μεσαίου μεγέθους γεγονότα, όπως χαλαζοθύελλες. Έτσι, η διακράτηση του  κινδύνου των ευρωπαίων ασφαλιστών έχει αυξηθεί κατά 10% κατά μέσο όρο για τα περισσότερα γεγονότα καταστροφής με τα ποσοστά διατήρησης να αυξάνονται ταχύτερα για συμβάντα χαμηλής συχνότητας.Αυτή η μείωση της αντασφαλιστικής προστασίας έχει κάνει τους κύριους ασφαλιστές πιο ευάλωτους σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Θετική έκβαση τα υψηλά επιτόκια

Αν και τα επιτόκια μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2023, παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από ό,τι το 2021. Συνεπώς, οι ασφαλιστικές περιουσίας και οι ασφαλιστές ζωής εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να επανεπενδύσουν περιουσιακά στοιχεία που λήγουν σε νέα με υψηλότερες αποδόσεις, ώστε να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης