Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Λήγει η προθεσμία εξασφάλισης της έκπτωσης του 10% στον ΕΝΦΙΑ

Λήγει η προθεσμία εξασφάλισης της έκπτωσης του 10% στον ΕΝΦΙΑ
Σχετικά Άρθρα
Οκτώ ημέρες απέμειναν για να "κερδίσουν οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων την πολυσυζητημένη και πολυδιαφημιζόμενη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%.
Η προθεσμία υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα myproperty της ΑΑΔΕ λήγει 22 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.
To μέτρο αυτό στοχεύει στο να αυξηθούν οι ασφαλισμένες κατοικίες στην Ελλάδα μέσω φορολογικού κινήτρου. Εχει ανακοινωθεί επίσημα από την άνοιξη του 2023, ωστόσο παραμένει ακόμα άγνωστο το ποσοστό των κατοικιών που ασφαλίστηκαν λόγω της έκπτωσης 10%. Τα αποτελέσματα σύμφωνα με την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΕΑΕΕ θα φανούν σε βάθος χρόνου.

Οι προϋποθέσεις εξασφάλισης έκπτωσης 10%

1.        Επιλογή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία. Συσχετισμός με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
2.       Αν στην ίδια κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια επανάληψης της διαδικασίας για κάθε αριθμό συμβολαίου.
3.       Αν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία (συνιδιοκτήτες, επικαρπωτές κλπ), δηλώνονται τα ΑΦΜ τους για να ενημερωθούν μέσω της ΑΑΔΕ και να προχωρήσουν οι ίδιοι σε υποβολή αίτησης μέσω της πλατφόρμας με τους δικούς τους κωδικούς.
4.       Μετά την υποβολή της αίτησης και μέχρι τις 11.03.2024 η ασφαλιστική του ιδιοκτήτη επιβεβαιώνει την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
5.       Κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η αρμόδια διεύθυνση της ΑΑΔΕ επαληθεύει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
 
Δύσκολο να μην υπάρξουν προβλήματα με τις διασταυρώσεις

Στελέχη της αγοράς αναμένουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις διασταυρώσεις, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν θα εμφανίζονται ή ότι η αντιστοίχιση δεν θα γίνει απρόσκοπτα. Προσθέτουν επίσης ότι υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να μην δοθεί κατά την εκκαθάριση η έκπτωση ακόμα και αν όλα τα βήματα έχουν γίνει σωστά και οι διασταυρώσεις έχουν επιβεβαιωθεί. Στην περίπτωση αυτή η ευθύνη περνά στην ΑΑΔΕ η οποία κατόπιν προσκόμισης αποδεικτικών θα πρέπει να προβεί σε διορθώσεις.

Εξαιρούνται της έκπτωσης οι βοηθητικοί χώροι των κατοικιών

Σημειώνεται ότι η έκπτωση 10% θα δοθεί για ασφαλισμένες κατοικίες που πληρούν το έτος, για μικρότερο χρονικό διάστημα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αναλογικά, ενώ για λιγότερο των τριών μηνών διάστημα δεν χορηγείται έκπτωση. Το μέτρο πάντως εκτός του ότι δεν παρέχει ιδιαίτερο φορολογικό κίνητρο για να ασφαλιστούν οι κάτοχοι κατοικιών, το 10% είναι πολύ λίγο, ξεκινά άσχημα καθώς στον καθορισμό της έκπτωσης δεν περιλαμβάνονται οι βοηθητικοί χώροι, κάτι το οποίο αποτρέπει διπλά τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ασφαλιστούν.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης