Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τέλος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με χρέη από 1η Μαρτίου 2024

Τέλος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με χρέη από 1η Μαρτίου 2024
Η παράταση αυτή τέλειωσε στις 31/1/2024 και δεν πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον και ως εκ τούτου, προκειμένου να έχουν κάλυψη, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι, που χρωστούν όλοι, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, διαφορετικά το σύστημα θα τους «πετάει έξω»
Σχετικά Άρθρα
Φραγμό στην -με χρέη- δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) βάζει ο ΕΦΚΑ, με εξαίρεση τους μακροχρόνια ανέργους, τα παιδιά, τα ΑμΕΑ και τις πληγείσες από τα φυσικά φαινόμενα περιοχές, την 1η Μαρτίου 2024.
Πρόκειται για 700.000 ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν οφειλές από το 2017 στα ταμεία των ελ. επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) που ανέρχονται στα 22,5 δισ. ευρώ και λόγω κορονοϊού, είχαν, με ρύθμιση που είχε ψηφιστεί, τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.
Η παράταση αυτή τέλειωσε στις 31/1/2024 και δεν πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον και ως εκ τούτου, προκειμένου να έχουν κάλυψη, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι, που χρωστούν όλοι, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, διαφορετικά το σύστημα θα τους «πετάει έξω».
Οι μη μισθωτοί μπορούσαν να καλύψουν το σκέλος της ασφαλιστικής ικανότητας καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του 2022 και 23 για τον κλάδο υγείας. Η ρύθμιση ίσχυε ακόμα και για όσους είχαν πρόσθετες εισφορές που δεν είχαν καταβάλλει εμπρόθεσμα και δεν χρειαζόταν να τις ρυθμίσουν. Πλέον, ακόμη κι αν τις ρυθμίσουν, με την πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή των 24, δεν θα αποκτήσουν αυτοδίκαια ασφαλιστική ικανότητα. 2.
Αλλά και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να καταβάλλει μόνο τις τρέχουσες εισφορές, πρέπει να γνωρίζει ότι η δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας όπως ισχύει για τους συνεπείς ασφαλισμένους, θα «ανοίξει» έως τον Φεβρουάριο του 2024, εφόσον συμπληρωθεί το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές υγείας του 2022. Βέβαια, από τον Μάρτιο του 2024 και μετά, θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες οφειλές, που θα αφορούν τις εισφορές υγείας του 2023 και κατά συνέπεια θα είναι και πάλι, χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.
Συνεπώς, σύμφωνα με κύκλους του ΕΦΚΑ, η καλύτερη λύση είναι αφενός να καταβάλλει κάποιος μη μισθωτός το σύνολο των τρεχουσών εισφορών, αφετέρου να προχωρήσει σε κάποια από τις ενεργές ρυθμίσεις οφειλών για όλο το υπόλοιπο ποσό, προκειμένου να αποφύγει νέες κακοτοπιές στο μέλλον.
Ο οποιοσδήποτε ασφαλισμένος μπορεί να ελέγξει μέσω της πλατφόρμας που υπάρχει για τον σκοπό αυτό, αν είναι ενήμερος ασφαλιστικά. Πρόκειται για τη σελίδα στον e-ΕΦΚΑ: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών | e-ΕΦΚΑ . Θα ακολουθεί έλεγχος των προϋποθέσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα και θα τους αποδίδεται άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα.  
Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας. 
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-14_220454.png
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης