Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στον αέρα και ελεύθερη για όλους η ηλεκτρονική πλατφόρμα φυσικών καταστροφών «Nat - Cat Monitor»

Στον αέρα και ελεύθερη για όλους η ηλεκτρονική πλατφόρμα φυσικών καταστροφών «Nat - Cat Monitor»
Πρόκειται για την νέα πρωτοβουλία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος
Σχετικά Άρθρα
Στον αέρα είναι από σήμερα η νέα διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα φυσικών καταστροφών «Nat - Cat Monitor», η οποία παρέχει πληροφόρηση για τις ασφαλισμένες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία από καταστροφικά φαινόμενα, είναι ελεύθερη για όλους θα ενημερώνεται διαρκώς.
Πρόκειται για την νέα πρωτοβουλία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) που στόχο έχει την ενημέρωση και την μείωση του μεγάλου κενού μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών στην Ελλάδα.
Η ΕΑΕΕ κατέγραψε μεγάλες ζημιές από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα στα ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία, και προχώρησε σε δημιουργία ενός dashboard φυσικών καταστροφών Nat - Cat Monitor,( https://experience.arcgis.com/experience/737f05e710b44c4e8fe745313417ea5d)
Ειδικότερα, τα στοιχεία που απεικονίζονται αφορούν τις ζημιές επί περιουσιακών στοιχείων ασφαλισμένων από τις ασφαλιστικές. Παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα δεδομένα που έχει συλλέξει η ΕΑΕΕ από τις αντίστοιχες καταγραφές των μελών της για 31 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών για το χρονικό διάστημα 2015 – 2023 με βάση:

- την ημερομηνία συμβάντος

- το γεωγραφικό προσδιορισμό του συμβάντος

- το είδος της ασφαλισμένης εγκατάστασης (9 κατηγορίες: κατοικία - εμπορική - βιομηχανική - ξενοδοχείο - αγροτική εγκατάσταση - φωτοβολταϊκό - έργο - αυτοκίνητο - σκάφος)

- την αιτία του συμβάντος (5 κατηγορίες: βροχόπτωση – χιονόπτωση – ανεμοστρόβιλος – σεισμός – δασική πυρκαγιά).

Μεγάλο και πολύ επικίνδυνο το χάσμα στην Ελλάδα

Συνολικά στην παρουσίαση της σήμερα η ΕΑΕΕ, αναφέρθηκε σε 51 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών για το χρονικό διάστημα 1993 – 2023, τα οποία κρίθηκαν σημαντικά ως προς την ένταση του φαινομένου, ώστε να καταγραφούν.
Η συνεισφορά της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι σημαντική καθώς για τα περιστατικά αυτά έχουν δηλωθεί συνολικά 51.127 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με πόσο απαίτησης 968,5 εκατ. ευρώ.
Από τη μελέτη γίνεται σαφές ότι οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών είναι πλέον τεράστιες, λόγω της: Αυξημένης συχνότητας περιστατικών, είτε λόγω κλιματικής αλλαγής (βροχοπτώσεις) είτε περιστατικών μη συνδεδεμένων με το κλίμα (σεισμοί). Της αυξημένης σφοδρότητας.

17% τα ασφαλισμένα σπίτια, 200.000 οι επιχειρήσεις

Παρά ταύτα το κενό προστασίας στην Ελλάδα παραμένει μεγάλο, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ μόνο το 17% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα. Ως προς τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι ασφαλίζονται 200 χιλ. επιχειρήσεις από τις 500 χιλ. (με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο), δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 40%.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης