Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις πλήττονται κάθε χρόνο από φυσικά φαινόμενα

Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις πλήττονται κάθε χρόνο από φυσικά φαινόμενα
Οι πλημμύρες αποτελούν το συχνότερο φαινόμενο
Σχετικά Άρθρα
Κοντά στο 1 δισ. ευρώ έφτασαν οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιριών σε ασφαλιστέες ζημιές από φυσικά φαινόμενα τα τελευταία 30 χρόνια, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι μόλις το 17% των επιχειρήσεων και των σπιτιών είναι ασφαλισμένα στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 1.500 επιχειρήσεις πλήττονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.
Η μελέτη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, (ΕΑΕΕ) έχει συγκεντρώσει 51 σημαντικά περιστατικά φυσικών καταστροφών τη συγκεκριμένη περίοδο για τα οποία δηλώθηκαν 51.127 ζημιές στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, με πόσο απαίτησης 968,5 εκατ. €. Επισημαίνεται ότι η έρευνα της ΕΑΕΕ δεν καταγράφει το σύνολο των καταστροφικών περιστατικών που συνέβησαν στην Ελλάδα, αλλά μόνο τα περιστατικά εκείνα που κρίθηκαν ότι είχαν σημαντικό αντίκτυπο ως προς την ένταση και τη διασπορά των ζημιών, στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις.
Από τις φυσικές καταστροφές οι πλημμύρες αποτελούν το συχνότερο φαινόμενο (52,8%) και είναι η αιτία για το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων (62,5%).
Τα συμβάντα από σεισμό παρουσιάζουν σταθερότητα ως προς την συχνότητα εμφάνισης: καταγράφεται κατά μέσον όρο ένα σοβαρό περιστατικό κάθε χρόνο (8 περιστατικά τα τελευταία 10 χρόνια).
Η μέση ζημιά στις επιχειρήσεις είναι 7 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των κατοικιών, για το σύνολο των περιστατικών, ιδιαιτέρως όμως για την πλημμύρα, η μέση ζημιά των επιχειρήσεων είναι 11 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των κατοικιών.
Τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφονται ιδιαίτερα έντονες οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών, τόσο στην συχνότητα εμφάνισής τους όσο και στη σφοδρότητά τους, ανεξάρτητα από την αιτία που τα προκάλεσε:

- Καταγράφονται κατά μέσον όρο 2.145 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 15,7 εκατ. € κάθε χρόνο, o όσον αφορά τις επιχειρήσεις, καταγράφονται κατά μέσον όρο 1.514 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 101,9 εκατ. € κάθε χρόνο.
- Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η επίδραση του 2023 στη δριμύτητα των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, αφού μέσα στο έτος καταγράφηκαν: 8.839 ζημιές από πλημμύρες, ποσού απαίτησης 390 εκατ. €
- 403 ζημιές από δασικές πυρκαγιές, ποσού απαίτησης 49 εκατ.

Το ποσό αποζημιώσεων ύψους 439 εκατ. €, μόνο για καταστροφικά περιστατικά του έτους 2023, δεν έχει καταγραφεί ξανά σε ετήσια βάση τα τελευταία 30 χρόνια της παρούσας έρευνας. Ευνόητο είναι ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις εντός του έτους για τις υπόλοιπες καλύψεις των ασφαλίσεων Η μέση ζημία για το σύνολο των περιστατικών ανέρχεται σε 18.942 €, όμως παρατηρείται μεγάλη μεταβλητότητα ανά αιτία καταστροφής.
Η δασική πυρκαγιά αποτελεί την αιτία με το πιο έντονο πλήγμα φυσικής καταστροφής καθώς προκαλεί περισσότερες ολικές - ή σχεδόν ολικές - καταστροφές.
Η μέση ζημιά της δασικής πυρκαγιάς (46.257 €) είναι πολύ υψηλότερη από τις λοιπές περιπτώσεις και μάλιστα είναι διπλάσια από την αντίστοιχη μέση ζημία της πλημμύρας (22.433 €).

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης