Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σάλος με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ - Τι συμβαίνει με τα παλαιά ασφαλιστήρια

Σάλος με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ - Τι συμβαίνει με τα παλαιά ασφαλιστήρια
Δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι για τις εξαιρέσεις που έθεσε το Υπουργείο
Να ξεπεραστούν τα εμπόδια παροχής έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για ορισμένες περιπτώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων στην ψηφιακή πλατφόρμα myproperty ζητά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Παλαιά ασφαλιστήρια

Τα εμπόρια αυτά συνδέονται με παλαιά, ετών ασφαλιστήρια περιουσίας τα οποία στερούνται καλύψεων πλημμύρας που ο νόμος ορίζει ως προϋπόθεση, είτε έχουν τιμολογηθεί ανά τετραγωνικό και κάτω από τα 900 ευρώ ενώ ο νόμος ορίζει τα 1000 ευρώ για την της έκπτωσης του 10%.
Σχολιάζοντας την δυσμενή εξέλιξη ως προς τους ασφαλισμένους, ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου με παρέμβαση του υπογραμμίζει εν όψει μεταβατικής περιόδου, ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εξαιρέσεις.
Αυτού του είδους οι διακρίσεις προσθέτει θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην αποδοχή του μέτρου από τους ασφαλισμένους.

Προτροπές προς την Πολιτεία

Προτρέπει την Πολιτεία να δεχτεί φέτος, στην Πρώτη της εφαρμογής του νέου μέτρου να ισχύσει προς άπαντες ώστε να μην αλλοιωθεί η σημασία και ο σκοπός του αφενός προς τους ασφαλισμένους και αφετέρου προς τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.
Οποιαδήποτε εξαίρεση για την οποία οι ευθύνες δεν βαραίνουν τον κάτοχο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ενέχει τον κίνδυνο απόδοσης λάθος μηνυμάτων.
Κατά τον κον Χατζηθεοδοσίου η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο στους κατόχους παλαιών ασφαλιστηρίων περιουσίας να τροποποιήσουν τα συμβόλαια τους με βάσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Τι αναφέρει η νομοθεσία και τι ισχύει για την myProperty της ΑΑΔΕ

Η ψηφιακή διαδικασία μείωσης του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που από το προηγούμενο έτος είχαν ασφαλιστεί για τα ενδεχόμενα σεισμού, πλημμύρας και πυρκαγίας.
Καθορίστηκε με κοινή υπουργική απόφαση (Α.1014/2024) που υπογράφει από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή και αφορά την μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες φυσικών προσώπων που είναι ασφαλισμένες από το προηγούμενο έτος, είτε αναλογική μείωση ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση που η ασφάλιση είναι μικρότερη του έτους, με ελάχιστο χρονικό διάστημα το ένα τρίμηνο.
Οι πολίτες μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να προβούν σε αίτηση για την μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσω της πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας τον / τους ΑΤΑΚ αριθμούς ασφαλισμένης κατοικίας όπως αναγράφονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο τους,
Ακολούθως, έχει δοθεί περιθώριο στις ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι τις 11 Μαρτίου 2024, να επιβεβαιώσουν τους αριθμούς των αντίστοιχων ασφαλιστήριων συμβολαίων.

Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της έκπτωσης 10%

Θα χορηγείται η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, βάσει των παρακάτω προϋποθέσεων:
Ειδικά για το έτος 2024 η αξία ανακατασκευής κατοικίας ορίζεται στα 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ από του χρόνου θα αφορά ακίνητα με αξία ανακατασκευής τα 1000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με άλλα λόγια περισσότερες κατοικίες μπορούν να εκμεταλλευτούν το μέτρο φέτος.
Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής.
Συνεπώς, πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.
Στις περιπτώσεις ασφάλισης για λογαριασμό τρίτου ή ιδίου και για λογαριασμό τρίτου, το πρόσωπο που έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να συμπληρώσει στην εφαρμογή τους ΑΦΜ των προσώπων που έχουν δικαίωμα στο ακίνητο, προκειμένου η ΑΑΔΕ να τα ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υποβάλουν κι εκείνα αίτηση έως τις 22/02/2024.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης