Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Από 2 μέχρι 6 δισ. δολ το κόστος των ασφαλισμένων ζημιών στον σεισμό της Ιαπωνίας

Από 2 μέχρι 6 δισ. δολ το κόστος των ασφαλισμένων ζημιών στον σεισμό της Ιαπωνίας
Οι ζημιές συγκεντρώνονται σε κατοικίες που δεν έχουν εφαρμόσεις του κώδικες ανέγερσης οικοδομών
Από περίπου 1,8 μέχρι και 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια (260-480 δισεκατομμύρια γιεν) θα στοιχήσουν οι ασφαλισμένες ζημιές από τον σεισμό στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την Verisk. Μεγαλύτερη τάξη μεγέθους για τις ασφαλισμένες ζημιές έχει δώσει η Karen Clark & Company (KCC), μιλώντας για ασφαλισμένες ζημιές άνω των 6 δισεκατομμυρίων
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανέφερε την 1η Ιανουαρίου 2024, ότι ο σεισμός M7,5 στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας σημειώθηκε λόγω ρηχού αντίστροφου ρηγματώματος στον φλοιό της Γης, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές γύρω και νότια του επίκεντρου, ενώ η Verisk, αποτιμώντας το κόστος των ασφαλισμένων ζημιών έκανε αναφορά στο τσουνάμι  του άνω του ενός μέτρου που δημιουργήθηκε, προκαλώντας πλημμύρες σε πολλά κτίρια στο Νότο. Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν στην πόλη Wajima από πυρκαγιές και μετακινήσεις του εδάφους σε άλλες πόλεις όπως είναι η Niigata.
Αν και από το 1981, η Ιαπωνία εφαρμόζει το πιο προηγμένους οικοδομικούς κώδικες που υπάρχουν στον κόσμο, ωστόσο σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σοβαρά οι σεισμικοί κώδικες δεν είχαν εφαρμοστεί . Στις περιοχές αυτές που δεν εφαρμόζονται οι νέοι οικοδομικοί κώδικες τα σπίτια ήταν χτισμένα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της Ιαπωνικής παράδοσης.
Από το 1900 μέχρι σήμερα, η Ιαπωνία μετρά άλλους περίπου 30 σεισμούς μεγέθους M6 με τους μεγαλύτερους σεισμούς να καταγράφονται σε απόσταση τουλάχιστον 250 χιλιόμετρα από το συμβάν της 1ης Ιανουαρίου 2024 στην Ιαπωνία

Μεγάλη απόσταση στις εκτιμήσεις κόστους


Διπλάσιο είναι το κόστος των ασφαλισμένων ζημιών, σύμφωνα με την Karen Clark &Company (KCC ).
Η KCC εκτιμά ότι οι ζημιές από τον σεισμό των 7,5 ρίχτερ στην Δυτική ακτή του νησιού Χονσού στην Ιαπωνία, θα φτάσουν τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα, με την KCC, ο σεισμός χτύπησε στις περιφέρειες: Ishikawa, Niigata, Toyama και Fukui με τις ασφαλισμένες ζημιές σε κατοικίες να αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου των ασφαλισμένων ζημιών. Ο σεισμός στη νήσο Χονσού υπήρξε αποτέλεσμα της ρηχής αντίστροφης των ρηγμάτων, αναφέρει. Τα ρήγματα από την μία πλευρά του ενός επιπέδου, ωθούνταν πάνω από άλλα στρώματα ρηγμάτων στην άλλη πλευρά. Πολλές πόλεις, όπως η Shika, Nanao, Wajima, Suzu, Anamizu και Noto αναφέρει η KCC κινήθηκαν πάνω ψηλά ρήγματα, τονίζοντας ότι ο σεισμός αυτό ήταν ο μεγαλύτερος από το 2015 και φονικότερος στην χώρα από το 2016 και οι απώλειες στις κατοικίες θα είναι υψηλότερες των εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης