Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αντεπίθεση ασφαλιστικών στα ακριβά τιμολόγια των αντασφαλιστών με εκδόσεις ομολόγων καταστροφών

Αντεπίθεση ασφαλιστικών στα ακριβά τιμολόγια των αντασφαλιστών με εκδόσεις ομολόγων καταστροφών
Στα $15,4 οι νέες εκδόσεις Cat Bond, ρεκόρ νέων εκδόσεων. Τριάντα από τις 44 νέες εκδόσεις ομολόγων καταστροφών (cat bond) από ξένες ασφαλιστικές, άλλες εκδόσεις από κρατικούς οργανισμούς και αντασφαλιστές. Ασφαλιστική στην Ελλάδα διερευνά το περιβάλλον για έκδοση cat bond.
Σχετικά Άρθρα
Τριάντα από τις 44 νέες εκδόσεις ομολόγων καταστροφών (cat bond) συνολικής αξίας 15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκδόθηκαν από ξένες ασφαλιστικές τέλος του 2023, εξισορροπώντας την σχέση μεταξύ προσφορά και ζήτησης ασφάλισης μεγάλων καταστροφικών συμβάντων.
Στα καθ' ημάς ασφαλιστική στην Ελλάδα, όπως έχει πρώτο γράψει το ΒΝ τον περασμένο Δεκέμβριο, διερευνά ενδελεχώς την έκδοση ομολόγου καταστροφών μέσα στο 2024. Στόχος της να θέσει σε τροχιά υγιή τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και να αυξήσει το capacity στην ασφάλιση των φυσικών καταστροφών.

Φρέναραν τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια

Οι εκδόσεις νέων επενδυτικών τίτλων (ILS, Cat Bond), συνδεδεμένων με την ασφάλιση φρέναραν τις μεγάλες αυξήσεις στα αντασφαλιστικά τιμολόγια αναφέρουν σήμερα πηγές του ΒΝ, ενισχύοντας την δυναμική της αγορά και το capacity. H αγορά των καταστροφικών ομολόγων ενισχύθηκε σημαντικά με νέο ρεκόρ εκδόσεων συνολικής αξίας 15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στο σύνολο του έτους σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της ΑΟΝ, οι εκδόσεις των cat bond ξεπερνούν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας και πάλι το υψηλά επίπεδα όλων των εποχών.
Από τις 44 νέες εκδόσεις στα τέλη του 2023, οι 30 εκδόθηκαν από ξένες ασφαλιστικές και οι υπόλοιπες 14 εκδόσεις συνολικής αξία 10,1 δισεκατομμυρίων από αντασφαλιστές.
Αξίες ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων ομολόγων καταστροφών εκδόθηκαν από κρατικούς οργανισμούς.
Το ρεκόρ του 4ου τριμήνου του 2022 που ήταν στα 5,2 περίπου και δισεκατομμύρια, υπερδιπλασιάστηκε το 2023. Το 2021 αντίστοιχα οι εκδόσεις είχα υποχωρήσει και ήταν μόλις στα 2 περίπου δισεκατομμύρια. Οι εκδόσεις των καταστροφικών ομολόγων όπως είχε προβλεφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μόντε Κάρλο φρέναραν τις μεγάλες αυξήσεις στις ανανεώσεις αρχές του 2024.

Προσδοκάται η έλευση startups εναλλακτικής αντασφάλισης στην Ελλάδα

Πολλές από τις εταιρείες που εισήλθαν στην εναλλακτική αντασφαλιστική αγορά είναι νεοφυείς (startups), κάτι το οποίο προσδοκάται να συμβεί και στην Ελλάδα αφού η χώρα αποτελεί επίκεντρο των επενδυτών στο τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης