Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις στην ασφαλιστική αγορά έφεραν συγκέντρωση του 80% σε πέντε παίκτες

Οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις στην ασφαλιστική αγορά έφεραν συγκέντρωση του 80% σε πέντε παίκτες
Τάσεις καθετοποίησης στην υγεία...
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικές αλλαγές και σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων με στόχο την ενίσχυση του μεριδίου της αγοράς έχει επιφέρει η έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Οι μεγάλες συναλλαγές που ήδη έχουν γίνει περιλαμβάνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, εδραιώνουν τον ανταγωνισμό και ανοίγουν το δρόμο για νέες συμφωνίες στο 2024.
Η συγκέντρωση του κλάδου, ως αποτέλεσμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει πλέον οδηγήσει σε συγκέντρωση συνολικά άνω του 80% της αγοράς σε πέντε μεγάλες εταιρείες του κλάδου, με τις ασφαλιστικές να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην καθετοποίηση των υπηρεσιών τους ειδικά στον κλάδο της υγείας.
Οδηγοί στην κούρσα των εξαγορών είναι οι ξένοι επενδυτές, όπως τελευταία οι Ιταλοί της Reale Mutua και της Unicredit, οι οποίοι βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες στην ελληνική ασφαλιστική αγορά το βασικό στοιχείο της οποίας είναι η χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση.

Παίρνει θέσεις το Bancassurance

Ορισμένα παραδείγματα σημαντικών συναλλαγών είναι η μεταβίβαση του πλειοψηφικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, από την Εθνική Τράπεζα στη CVC Capital Partners.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η συναλλαγή αυτή προκαλεί πολλές αλλαγές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και ιδιαίτερα στον κλάδο της υγείας μία και η CVC είναι ο μεγάλος ιδιοκτήτης μεγάλων ιδιωτικών κλινικών στη χώρα.
Μία ακόμα πολύ συναλλαγή ήταν αυτή της μέσω της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz που φέρνει την ενιαία εταιρεία στις πρώτες θέσεις στον τομέα των Γενικών ασφαλίσεων.
Στρατηγικής σημασίας συμφωνία και η συναλλαγή μεταξύ Υδρογείου Ασφαλιστικής με την Reale Muta αλλά και της Alpha Life με την Unicredit. Εφάμιλλης σημασίας και οι παλαιότερες συναλλαγές, όπως της Generali με την AXA Hellas και η συνεργασία της Generali με την Alpha Bank για 20 έτη, καθώς και της ERGO Ασφαλστικής με την MAPFRE ASISTENCIA για να προσφέρουν καλύψεις μέσω της Eurosos Assistance.
Στο τομέα της ζωής η ΝΝ Ασφαλιστική εδραίωσε περαιτέρω την ανταγωνιστική της θέση με την εξαγορά της Metlife Ελλάδος μετά την απόφαση της αμερικανικής Metlife να πουλήσει θυγατρικές της εταιρείες.
Οι συναλλαγές που ήδη έχουν γίνει προεξοφλούν νέες επενδυτικές κινήσεις.
Η κινητικότητα των ασφαλιστικών θα συνεχιστεί το 2024 δεν παραλείπουν να δηλώνουν ανώτατα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς λόγω των τάσεων, του έντονου ανταγωνισμού, του υψηλού λειτουργικού κόστους και των κεφαλαιακών απαιτήσεων αλλά και των απαιτήσεων των λογιστικών προτύπων IFRS 17.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης