Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Επιχορήγηση και «προβληματικών» επιχειρήσεων με 8.400 ευρώ για την απασχόληση 10.000 ανέργων

Επιχορήγηση και «προβληματικών» επιχειρήσεων με 8.400 ευρώ για την απασχόληση 10.000 ανέργων
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις για 4 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της επιχορήγησης
Σχετικά Άρθρα
Στην τροποποίηση απόφασης για την επιχορήγηση επιχειρήσεων και ανέργων με στόχο την απασχόληση 10.000 εξ αυτών από 12 ως 24 μήνες με μηνιαία επιδότηση 700 ευρώ, προχωρά το υπουργείο Εργασίας, εντάσσοντας σε αυτές και «προβληματικές» επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές.
Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση του Αδωνι Γεωργιάδη οι ενισχύσεις αφορούν στην πρόσληψη ανέργων σε μειονεκτική θέση, ενώ αποκλείονται άνεργοι που κατά το τελευταίο 24μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση.
Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης είναι 24 μήνες για τους 3.000 ανέργους. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις για 8 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της επιχορήγησης.
Ιδιαίτερα με την απόφαση ευνοούνται περιπτώσεις όπως άνεργες μητέρες, οι οποίες επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους και έχουν τουλάχιστον ένα τέκνο έως 15 ετών και εξάμηνη ανεργία.
Επιπλέον για 7.000 ανέργους η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις για 4 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της επιχορήγησης.
Το ανώτερο ποσό επιχορήγησης που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση για κάθε ωφελούμενο είναι 8.400ευρώ = 12 ΜΗΝΕΣ x 700 ευρώ.
Στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, αθροιζόμενη με άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση (καθώς και οι επιχειρήσεις που συνιστούν με την αιτούσα συνδεδεμένη επιχείρηση) με καθεστώς ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.500.000 ή 11.000.000 ευρώ αντίστοιχα. Πρόκειται για επιχειρήσεις στις περιοχές των Κυκλάδων, Εύβοιας, Δωδεκανήσου, Θράκης, Κρήτης και Ιόνιων νησιών.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν και «προβληματικές» επιχειρήσεις στις οποίες συντρέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- εάν πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (πλην ΜΜΕ που δεν έχει συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή της ή, όσον αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου
- όταν έχει απολεσθεί πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου εταιρικού της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
- εάν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας (πλην ΜΜΕ) και τα κριτήρια για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου έχει απολεσθεί πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
- εάν πρόκειται για εταιρεία που υπάγεται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία ή πληροί τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου που τη διέπει όσον αφορά την υπαγωγή της σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία μετά από αίτημα των πιστωτών της
δ) εάν πρόκειται για επιχείρηση που έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή που έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκειται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης
- εάν πρόκειται για άλλη επιχείρηση εκτός ΜΜΕ, εφόσον τα τελευταία δύο έτη ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης είναι υψηλότερος του 7,5 και ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) είναι κάτω του 1,0.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης