Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλαγές σε πρόστιμα και χρονοδιαγράμματα και στην εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας μέσα στο 2024 φέρνει υπουργική απόφαση

Αλλαγές σε πρόστιμα και χρονοδιαγράμματα και στην εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας μέσα στο 2024 φέρνει υπουργική απόφαση
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας
Αυστηρό χρονοδιάγραμμα στην εφαρμογή της Ψηφιακή Κάρτας Εργασίας θέτει η κυβέρνηση, μετά την επέκτασή της σε βιομηχανία και λιανεμπόριο από την 1η Ιανουαρίου 2024, με στόχο την διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην αγορά εργασίας.
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας ανά κλάδο της οικονομίας, ενώ αναμένεται να αλλάξει και η υποχρέωση των εργοδοτών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, να μην καταχωρούν τις όποιες αλλαγές στο ωραρίου εργασίας ενός εργαζόμενου πριν από την έναρξη πραγματοποίησής του.
Επίσης, αλλάζουν και τα πρόστιμα, καθώς θα προβλέπεται η επιβολή προστίμου, ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρήσεις της Ψηφιακής Κάρτας Απασχόλησης.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήδη εφαρμόζεται σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες security, και τέως ΔΕΚΟ, οι οποίες σήμερα προδηλώνουν τα ωράρια εργασίας και θα μπορούν επίσης προαιρετικά να υποδηλώνουν το ωράριο των μισθωτών τους, ανάλογα με το τι πραγματικά συμφέρει την κάθε επιχείρηση.
Σε περίπτωση δήλωσης του ωραρίου σε πραγματικό χρόνο, θα επιτρέπεται μόνο στις επιχειρήσεις στις οποίες είναι ήδη διαθέσιμη η ψηφιακή κάρτα ως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ δεν θα μπορεί καμία επιχείρηση η οποία δεν ανήκει στους κλάδους στους οποίους ήδη εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, να κάνουν χρήση της δεύτερης εναλλακτικής Κάρτας εθελοντικά.

Τα προβλήματα στη βιομηχανία και οι δηλώσεις στα ωράρια

Ιδιαίτερα προβλήματα στο χώρο της βιομηχανίας, όσον αφορά στην εφαρμογή της Κάρτας, εντοπίζονται στο χώρο της μεταποίησης και σχετίζεται τη διαφοροποίηση μεταξύ των βιομηχανιών 8ωρης λειτουργίας και εκείνων που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και εφταήμερης εργασίας.
Για την ισχύ των βασικών όρων εργασίας και για την ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας απαιτείται η συνυπογραφή αυτών από τον εργαζόμενο ιδιοχείρως ή με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή με ψηφιακή βεβαίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr).
Οι εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τους εργαζομένους τους με εξαρτημένη εργασία, μπορούν να μην καταχωρίζουν στην «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.
Ο εργοδότης υποχρεούται να αναγγέλλει, με ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών εντύπων κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου ή αυτοδίκαιης λύσης της δοκιμαστικής περιόδου ή συναινετικής λύσης της σύμβασης εργασίας, όπως εθελουσία έξοδος, ή καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου το αργότερο 4 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του εργαζομένου ή καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου ή κάθε άλλης περίπτωσης λύσης ή λήξης της σύμβασης εργασίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης