Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εξαγορές και Συγχωνεύσεις: Στροφή στις μικρές συναλλαγές βλέπει η ΑΟΝ το 2024

Εξαγορές και Συγχωνεύσεις: Στροφή στις μικρές συναλλαγές βλέπει η ΑΟΝ το 2024
Τις Συμπληγάδες Πέτρες θα περάσει η αγορά των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων το 2024 για να καταφέρει να ολοκληρώσει deals
Ανοδική πορεία προβλέπεται να διαγράψει η αγορά των Εξαγορών & Συγχωνεύσεων (M&A) το 2023 και το 2024, σύμφωνα με την AON, όπως άλλωστε πρόσφατα έγραψε το ΒΝ σε σχετικό δημοσίευμα, παρά τα χρηματοδοτικά προβλήματα στην οικονομία και την μακροοικονομική αστάθεια. Τομείς αιχμής, η τεχνολογία, τα media και οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα περισσότερο οφέλη από τις συναλλαγές θα καρπωθούν οι ανεπτυγμένες οικονομίες και οι ΗΠΑ, περισσότερο.

Προσκρούσεις σε εμπόδια

Οι διαπιστώσεις αυτές, ωστόσο δεν συνηγορούν ότι θα υπάρχει νηνεμία και τα νερά δεν θα είναι ταραγμένα, το αντίθετο.
Από τους κινδύνους που εγκυμονούν οι απαιτήσεις των ESG, και τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο (cyber risk) μέχρι την επαναφορά των αγορών στην κανονικότητα, και τις γεωπολιτικές αναταραχές, ελλοχεύουν πολυάριθμοι κίνδυνοι στα στάδια των deals.
Τα M&A, αναφέρει η μελέτη θα περάσουν από δοκιμασίες και, αυτό καθιστά ένα παραπάνω λόγο στον να είναι πολύ προσεκτικοί και διορατικοί οι διαπραγματευτές των συναλλαγών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταφοράς κινδύνου ως λύση, τόσο κατά τις διαπραγματεύσεις, όσο και στο μέλλον στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.
Απαντώντας, στο σημερινά γεωπολιτικά και μακροοικονομικά προβλήματα, τονίζει η ΑΟΝ ότι πολλές αλλαγές θα υπάρξουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, διακρίνει κάποιες βασικές τάσεις που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τους επόμενους 12 μήνες,
Συστήνει, δε, τις τάσεις αυτές να τις εξετάσουν σε όσους έχει αποδοθεί ο ρόλος του διαπραγματευτή.

Στροφή προς μικρότερου βεληνεκούς συμφωνίες

Αν, και οι όγκοι των συναλλαγών κινούνται ανοδικά , παρατηρείται μία στάση αναμονής ως προς την ολοκλήρωση των μεγάλων συναλλαγών, λόγω κυρίως των κανονιστικών διαδικασιών.
Παρατηρείται, αντίθετα, μία προσέγγιση προς τις μικρότερες και εναλλακτικές μορφές συγχωνεύσεων και συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων και των συναλλαγών υπό μορφή κοινοπραξίας και συνεργασίας.
Οι μικρές συμφωνίες διατείνεται διεκπεραιώνονται γρηγορότερα και ευκολότερα, με τις αποδόσεις επί των επενδύσεων να είναι υψηλότερες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, και τον αντίκτυπο εξωγενών παραγόντων πιο ελεγχόμενο.

Δέσμιοι των ESG

Οι ESG είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να σταθμίζουν όσοι έχουν τον ρόλο του διαπραγματευτή, για πολλούς, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν την ολοένα αύξηση του όγκου των κανονιστικών υποχρεώσεων.
Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες των ESG μπορούν να βάλουν τίτλους τέλους κατά την διαδικασία ενός due dilligence υποστηρίζει η ΑΟΝ.

Ασφαλισμένες συναλλαγές

Το 2022, ο αριθμός των συναλλαγών στις οποίες η Aon παρείχε ασφαλίσει τις 2.600, διασφαλίζοντας κινδύνους από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις αξίας 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω Ασφάλισης Representations & Warranties (R&W) / Warranty & Indemnity (W&I).
Το 2003 το πρώτο εξάμηνο διεκπεραιώθηκαν σε 1.300 συναλλαγές, σημειώνοντας πτώση 11% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 και πτώση 35% αντίστοιχα για το εξάμηνο του 2021.

Αυξάνεται η αξία των συναλλαγών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Mergermarket το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανακοινώθηκαν 8.842 M&A, σημειώνοντας πτώση 15,3% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο.
Ωστόσο, η συνολική αξία των συναλλαγών τους πρώτους τρεις μήνες του έτους αυξήθηκε 22,6% από τα 663,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο στα 813,4 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Ελενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης