Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η νέα αρχιτεκτονική Γεωργιάδη στον ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων μέσα σε ένα τρίμηνο

Η νέα αρχιτεκτονική Γεωργιάδη στον ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων μέσα σε ένα τρίμηνο
Προς πλήρη έκδοση, ακόμα και των «δύσκολων» περιπτώσεων που αφορούν δυο και τρία ταμεία, μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης
Νέα αρχιτεκτονική για την γρηγορότερη έκδοση των συντάξεων σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την πλήρη έκδοση, ακόμα και των «δύσκολων» περιπτώσεων που αφορούν δυο και τρία ταμεία, μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.
Ήδη, το σχέδιο βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και περιλαμβάνει:
1. Την ειδοποίηση του ασφαλισμένου από τον ΕΦΚΑ όταν θα πλησιάζει περίπου στο 6μηνο πριν υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησης, ο οποίος θα ενημερώνεται για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει προκειμένου αφενός μεν να αποφύγει κάθε ταλαιπωρία και αφετέρου να εκδοθεί αυτόματα η σύνταξή του, καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία.
2. Θα είναι η πρώτη φορά που το Κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο Πολίτης στο Κράτος. Έτσι, οι απλές αιτήσεις συνταξιοδότησης, από ένα ταμείο θα ολοκληρώνονται εντός του μήνα και τον επόμενο ο συνταξιούχος θα λαμβάνει τη σύνταξη και ενδεχόμενα κάποιες αναδρομικές μέρες.
3. Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον είναι μηχανογραφημένα τα ένσημα θα εκδίδεται εντός τριμήνου η κύρια σύνταξη.
4. Για τις επικουρικές οι αλλαγές που θα «τρέξουν» από το 2024 θα εκδώσουν τις υπάρχουσες εκκρεμείς αιτήσεις με ενιαίους όρους, χωρίς να απαιτείται 25ετία και το 67ο έτος για τη λήψη τους, αλλά τα 15 έτη.
Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 125.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης από την έναρξη του 2023 και αναμένεται μέχρι τέλος του έτους να ξεπεράσουν οριακά τις 220.000.
Αγκάθι παραμένει το θέμα της έκδοσης των διεθνών συντάξεων, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 17.000 σε αναμονή, ενώ άλλες 25.000 συντάξεις αφορούν περιπτώσεις οφειλετών που αναμένεται να εκκαθαριστούν με τις νέες ρυθμίσεις, εντός του 2024.
Οι εκκρεμότητες στις επικουρικές συντάξεις είναι 45.000 εκ των οποίων οι μισές αφορούν διαδοχική ασφάλιση, ενώ εκκρεμούν και 23.500 αιτήσεις εφάπαξ παροχών.

Βαρβέρης σε 27 μήνες εκκαθαρίστηκαν 670.000 συντάξεις

Σύμφωνα με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη, τους τελευταίους 27 μήνες εκδόθηκαν 678.000 συντάξεις, οι οποίες στο παρελθόν χρειάζονταν μέχρι και 4 έτη για να εκδοθούν.
>Έχει εκκαθαριστεί σχεδόν το σύνολο των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και το σύνολο σχεδόν των εφάπαξ του Δημοσίου Τομέα
>Έχει συντμηθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων Δημοσίου Τομέα έπειτα από την ενεργοποίηση του e-ΔΑΥΚ (Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης).
>Το ποσοστό ενστάσεων λαθών στις συντάξεις ανέρχεται σε 12,9%.
Επίσης, δύο σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να διευκολύνουν περισσότερο την κατάσταση.
Πρόκειται:
- Για την δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.
- Για την «ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» που θα μεταμορφώσει όλο το χαρτώο αρχείο όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ, προστατεύοντας κατά κύριο λόγο όλη αυτήν την πολύτιμη πληροφορία και κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενημέρωση από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.
Ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω εμβληματικών έργων θα παράσχει τη δυνατότητα στο εγγύς μέλλον να εκδίδονται αυτόματα οι συντάξεις
Την περαιτέρω ενεργοποίηση των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ).
Ενδεικτικά, για το χρονικό διάστημα 2021 με 8ο/2023 οι έλεγχοι εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων δείχνουν να έχουν πραγματοποιηθεί 56.330 επιτόπιοι έλεγχοι, εκ των οποίων 20.514 ήταν στοχευμένοι.
Έγινε έλεγχος για την ασφάλιση 116.542 εργαζομένων, εκ των οποίων 5.823 βρέθηκαν αδήλωτοι και 21.745 εκτός ωραρίου.
Οι αντίστοιχοι έλεγχοι εργοδοτών οικοδομοτεχνικών έργων, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση πράξεων επιβολής διοικητικών προστίμων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης