Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ο πόλεμος στην Γάζα και η κατακόρυφη αύξηση του πολιτικού ρίσκου για τις επιχειρήσεις

Ο πόλεμος στην Γάζα και η κατακόρυφη αύξηση του πολιτικού ρίσκου για τις επιχειρήσεις
Υπό την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου, οι επιχειρήσεις που απειλούνται από την κρατούσα κατάσταση μελετούν ακόμα και το σενάριο επαναπατρισμού κεφαλαίων
Στενά συνδεδεμένος ο ασφαλιστικός κλάδος με τα πολεμικά γεγονότα, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο με τον πόλεμο στην Γάζα και τις απειλές γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων.
Υπό το φόβο της απαξίωσης των περιουσιακών τους στοιχείων, επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ψάχνουν τελευταία στιγμή διέξοδο στην ασφάλιση πολιτικού κινδύνου.
Η ζήτηση ασφάλισης πολιτικού κινδύνου αυξήθηκε κατά 25%, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την ημέρα ξέσπασε ο πόλεμος στην Γάζα.
Υπό την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου, οι επιχειρήσεις που απειλούνται από την κρατούσα κατάσταση μελετούν ακόμα και το σενάριο επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Υπό το φόβο της αιχμαλωσίας πλοίων


Ασφαλιστική με έδρα την Μέση Ανατολή αποκαλύπτει σήμερα ότι επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στις περιοχές είναι υπό σκέψη να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια τους ενώ ο πόλεμος στην Γάζα και η ένταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνουν συνεχώς την ζήτηση για ασφάλιση του πολιτικού ρίσκου, συμπεριλαμβανομένου και της «αιχμαλωσίας» πλοίων κατά την διέλευση τους στα στενά των Bab al-Mandab Strait.
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια πολιτικής βίας που τιμολογούνται από τις μεγάλες γνωστές αντασφαλιστικές καλύπτουν τους κινδύνους πολέμου και του εμφυλίου πολέμου, καθώς και πολιτικές ταραχές και τις απεργίες εργασίας, εκτός από την τρομοκρατία, το σαμποτάζ, τις επαναστάσεις, τις επιθέσεις προς το κράτος και τις εχθροπραξίες.

Εκτοξεύονται και πάλι τα ασφάλιστρα

Και, ενώ, οι τιμολογήσεις μέχρι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν σε λελογισμένα επίπεδα, ούτε η 11η Σεπτεμβρίου δεν είχε επηρεάσει τα αντασφάλιστρα πολιτικού κινδύνου, μετά τις πρώτες πολεμικές αναταραχές το 2022, οι τιμές αυξήθηκαν μέχρι και 200% και 300%.
Πριν ακόμα υποχωρήσουν τα ασφάλιστρα, χάριν των συμφωνιών που επετεύχθησαν στην Πολωνία μεταξύ ασφαλιστικών, κράτους, οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων και τραπεζών , η κατάσταση χειροτέρευσε λόγω της σφοδρότητας του πολέμου και των απειλών για γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων.
Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές και πάλι φέρεται να αποζητούν ισορροπίες με τις εποπτικές αρχές των περιοχών να σχεδιάζουν το νέο χάρτη πλεύσης για τον κλάδο.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης