Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Είναι έτοιμες οι ασφαλιστικές να αναλάβουν έργα μετάβασης στην καθαρή Ενέργεια;

Είναι έτοιμες οι ασφαλιστικές να αναλάβουν έργα μετάβασης στην καθαρή Ενέργεια;
Η Ευρώπη και η Ελλάδα χωλαίνει στην εύρεση ανθρωπίνου δυναμικού
Διατείνονται ότι είναι έτοιμες οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, να ασφαλίσουν  την οικονομία και να επενδύσουν στην πράσινη οικονομία.
Ωστόσο, δεν είναι αποκαλύπτουν πηγές του ΒΝ.
Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι.

Οι τρεις λόγοι και το ασαφές πεδίο

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο κλάδος των κατασκευών και υποδομών στην πραγματικότητα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει αρκετή ακόμα ρευστότητα στην νομοθεσία και τους κανονισμούς.
Ο δεύτερος είναι ότι το κόστος των νέων τεχνολογιών είναι ακόμα και για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αβάσταχτο, αν όχι δυσβάσταχτο.  
Αυτό επιδρά στα προσδοκώμενα αποτελέσματα αμφοτέρων.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό τόσο στο τομέα των πράσινων υποδομών όσο και τις ασφαλιστικές ώστε να υπάρξουν σωστές συνέργειες πάνω σε θέματα διαχείρισης κινδύνων.  
Η Ευρώπη και η Ελλάδα χωλαίνει στην εύρεση ανθρωπίνου δυναμικού.

Υψηλό το επενδυτικό ρίσκο με υψηλό κόστος χρηματοδότησης

Περαιτέρω κατά τις ίδια πηγές, εξίσου κρίσιμη παράμετρος για τις επιχειρήσεις και τις ασφαλιστικές  το κόστος προσαρμογής στην καθαρή ενέργεια, το επενδυτικό ρίσκο μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, μάλιστα σ ε μία περίοδο όπου η ζήτηση για καθαρή ενέργεια είναι μέτρια και, το κόστος χρηματοδότησης μίας τέτοιας επένδυσης πολύ υψηλό.

Άγνωστος ο αντίκτυπος του φόρου του άνθρακα στις βιομηχανίες

Ένα ακόμα πολύ σοβαρό εμπόδιο για αμφότερους  και  τους διαχειριστές κινδύνων είναι ο αντίκτυπος του φόρου του άνθρακα στις βιομηχανίες (τσιμέντο, χάλυβας)  και την μεταποίηση, καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ξεκάθαρο το πεδίο των κατοικιών και λοιπών κτιρίων

Πιο ξεκάθαρο είναι το πεδίο των κατοικιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη με ευκαιρίες να ανοίγονται στον κατασκευαστικό κλάδο και στις ασφάλειες όπως οι επενδύσεις κατοικιών σε ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας (φέρουν αποτέλεσμα μόνο αν τα κτίρια είναι πλήρως μονομένα), έργα μόνωσης κατοικιών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 85% των κτιρίων ίσως και παραπάνω στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν πριν το 2000. Αυτά τα κτίρια θεωρούνται υπεύθυνα για το 50-60% των εκπομπών του θερμοκηπίου.

COP 28 Μέχρι τέλος του έτους  ο οδικός χάρτη Carbon Whole Life (WLC)

Στο πλαίσιο της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια η Συνόδου COP28  αναμένεται να αναφερθεί στην νομοθεσία της ΕΕ και στο σχέδιο European Green Deal, Fit for 55 – REPowerEU αλλά και του χάρτη η Carbon Whole Life (WLC) που ετοιμάζει η ΕΕ.
Ο χάρτης αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2023 με στόχο να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα στον τομέα των κτιρίων έως το 2050, απαιτώντας μηδενικές εκπομπές για όλα τα νέα κτίρια έως το 2028.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης