Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ενιαίες περικοπές στις συντάξεις χηρείας και χωρίς αναδρομικά εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Ενιαίες περικοπές στις συντάξεις χηρείας και χωρίς αναδρομικά εξετάζει το υπουργείο Εργασίας
Το θέμα είναι ευαίσθητο και ο χειρισμός πρέπει να γίνει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για να αποφευχθούν οι έντονες αντιδράσεις
Ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των συντάξεων χηρείας σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα αναζητά η κυβέρνηση, με πιθανότερο την εφαρμογή όσων ισχύουν, χωρίς την αναδρομικότητα, που θα υποχρέωνε όσους εισπράττουν συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Οκτωβρίου 2020 να επιστρέψουν μέχρι και 9.500 ευρώ.
Σε ότι αφορά την ενιαία αντιμετώπιση των συντάξεων χηρείας - που είναι και μεγάλο θέμα, η όποια απόφαση -όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας- θα ληφθεί στο «ανώτατο επίπεδο», δηλαδή από τον πρωθυπουργό για όσους λαμβάνουν συντάξεις χηρείας από το τ.ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά -πλην δημοσίου- ταμεία, στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου.
Το θέμα είναι ευαίσθητο και ο χειρισμός πρέπει να γίνει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για να αποφευχθούν οι έντονες αντιδράσεις, αφετέρου, «οι λύσεις είναι περιορισμένες», ενώ έχει ευθύνες και η «καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου από την πολιτεία».
Σύμφωνα με το νόμο οι δικαιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, ενώ μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Δηλαδή η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 αν σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.
Ωστόσο, ο συνταξιούχος να μπορεί να επιλέξει ποια από τις δύο συντάξεις θα περιοριστεί στο 50% ώστε να επιλέξει προφανώς το μικρότερο ποσό.
Επιπλέον ο συνταξιούχος δεν πρέπει να λαμβάνει δύο Εθνικές συντάξεις.
Άρα η σύνταξη που θα επιλέξει να περικοπεί δεν θα εμπεριέχει το ποσό της εθνικής σύνταξης (411 ευρώ), αφού το λαμβάνει με τη δική του σύνταξη.
Οι παλιοί συνταξιούχοι, δηλαδή, για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), η εγκύκλιος προέβλεπε ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν τη δεύτερη εθνική σύνταξη, αυτή όμως θα εγγράφεται ως προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι όποιες αυξήσεις δοθούν στο μέλλον, έως ότου η προσωπική διαφορά μηδενιστεί.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης