Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ψάχνουν κέρδη σε εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης για να ισοφαρίσουν ζημιές από τα κρατικά οι ασφαλιστικές

Ψάχνουν κέρδη σε εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης για να ισοφαρίσουν ζημιές από τα κρατικά οι ασφαλιστικές
Αναδιπλώνονται και ως προς τις επενδύσεις τους σε ακίνητες αξίες που άλλοτε είχαν ως τελευταία επιλογή
Ανασυντάσσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια οι ασφαλιστικές, αναζητώντας νέες σταθερές.
Σταδιακά αρχίζουν να στρέφουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον σε ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, απαντώντας στον χαμηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, στον υψηλό πληθωρισμό και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΒΝ.
Αλλά, και να αντισταθμίσουν, κυρίως οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές τις ζημιές που έχουν γράψει από τις μειωμένες αποτιμήσεις των κρατικών χαρτιών χρέους.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει σήμερα, στην παρατεταμένη εποχή των χαμηλών επιτοκίων, οι ασφαλιστικές, αν και διαμαρτύρονταν, αύξαναν τις αποδόσεις τους, επενδύοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε ομόλογα μειωμένης πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Τον τελευταίο χρόνο που οι αποδόσεις των επενδυτικών χαρτοφυλακίων υποχώρησαν αισθητά συγκριτικά με το παρελθόν, με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αρχίζουν να ‘φλερτάρουν’ περισσότερο με τα εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης.
Αναδιπλώνονται και ως προς τις επενδύσεις τους σε ακίνητες αξίες που άλλοτε είχαν ως τελευταία επιλογή.
Συγκεκριμένα οι επενδύσεις σε ακίνητες αξίες σύμφωνα με την Moody’s καταγράφουν το 2022 αύξηση 18% από 14% .

Χρεοκοπίες και αφερεγγυότητες επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές με έκθεση σε εταιρικά ομόλογα χαμηλής βαθμολόγησης

Τέλη του 2022 τα μισά σχεδόν εταιρικά ομόλογα που συνέθεταν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών είχαν βαθμολόγηση Baa και ακόμα χαμηλότερη, θέτοντας τες σε υψηλό κίνδυνο καθώς οι αφερεγγυότητες και οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων στην Ευρώπη αυξάνονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος δανεισμού, όπως έγκαιρα έγραψε την περασμένη εβδομάδα το ΒΝ.
Η διακράτηση ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης επίσης θέτει σε κίνδυνο τις ασφαλιστικές ελληνικές και ευρωπαϊκές, αν αλλάξουν οι οίκοι αξιολόγησης τις προοπτικές του αξιόχρεους των εταιρειών.

Ρευστό για να αποζημιώνουν τα αποταμιευτικά

Και ενώ το πρόβλημα στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών είναι υπαρκτό αλλά διορθώνεται, η ρευστότητα των ασφαλιστικών είναι από επαρκής μέχρι άφθονη αναφέρει η Moody’s.
Τα υψηλά επιτόκια και η διαφοροποίηση που ξέρουν να κάνουν τις βγάζει από τα δύσκολα, κυρίως τις ασφαλιστικές ζωής ως προς τις αποζημιώσεις στα αποταμιευτικά που καλούνται να καταβάλλουν.
Σε καλή θέση βρίσκονται σύμφωνα με την Moody’s οι ασφαλιστικές που διαθέτουν δείκτη Solvency II άνω του 200%.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης