Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα 372 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel

Στα 372 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel
Η εκτίμηση της ΕΑΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Η ΕΝΩΣΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΑΕΕ) ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κακοκαιρία Daniel: βροχοπτώσεις - πλημμύρες) που επικράτησαν στην Ελλάδα (με ιδιαίτερη ένταση σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο κ.ά.) την περίοδο 5 - 8 Σεπτεμβρίου 2023.
Η κακοκαιρία Daniel ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Λιβύη. Η μεγάλη ένταση των βροχοπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο 17 ανθρώπων στην Ελλάδα.
Η κακοκαιρία ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ιόνιο Πέλαγος. Τις επόμενες ημέρες το φαινόμενο κορυφώθηκε στον κάμπο της Θεσσαλίας προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες πλημμύρες, με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις να φθάνουν τα 720.000 στρέμματα.
Τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης στη Θεσσαλία ήταν μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια, σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού (17-20/09/2020), καθώς και οι δυο κακοκαιρίες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Στο διάγραμμα που ακολουθεί καταγράφονται τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel (κόκκινες ράβδοι) σε σχέση με εκείνα του Ιανού (μπλε ράβδοι) των 10 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr .
Ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν και στην Αττική. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής από τα μεσάνυχτα (00:00) έως νωρίς το βράδυ (21:30) της Τετάρτης 06/09 σημειώθηκε στην Αίγινα με 136 mm, ενώ το ύψος βροχόπτωσης στο κέντρο της Αθήνας (Γκάζι) έφτασε τα 55 mm. Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων στις 6 Σεπτεμβρίου όπως καταγράφηκαν από 84 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Η έρευνα

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, εξαιτίας των συγκεκριμένων φαινομένων.
Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων και των ζημιών (σε επίπεδο πόλης ή περιοχής) με την χρήση του ταχυδρομικού κώδικα του ασφαλισμένου ακινήτου ή του τόπου ζημιάς (για αυτοκίνητα). Τα ακίνητα κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω σε κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, τεχνικά έργα, έργα υποδομών εν λειτουργία, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 24 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 97% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας.
Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 7.426 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 372 εκατ. €. Από αυτές, 5.138 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 364 εκατ. €), 2.278 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 7,7 εκατ. €), 6 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση 43 χιλ. €) και 4 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών (εκτίμηση 61,5 χιλ. €).

Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα σε όλες τις κατηγορίες (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, τεχνικά έργα, έργα υποδομών εν λειτουργία, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 18,1 δισ. €. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην Π. Ε. Λάρισας (ασφαλισμένη αξία 8,4 δισ. €).
Εξαιτίας των βροχοπτώσεων της περιόδου 5 – 8 Σεπτεμβρίου 2023, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 5.138 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 364 εκατομμυρίων €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία υπολογίζεται στα 70.885€. Οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος (23,1% του συνόλου) των ασφαλίσεων περιουσίας συνέβησαν στην Π. Ε. Μαγνησίας, ενώ σε ποσό πρώτης εκτίμησης στην Π. Ε. Λάρισας (40,7% του συνόλου).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης