Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αντίδοτο των τραπεζών οι ασφαλιστικές πιστώσεων

Αντίδοτο των τραπεζών οι ασφαλιστικές πιστώσεων
Έρχονται βίαιες ανατροπές στις σταθερές οικονομίες, χορηγήσεις κεφαλαίων κίνησης με εξασφαλίσεις
Το αντίδοτο στην στενωπό των τραπεζικών χορηγήσεων γίνονται οι ασφαλιστικές πιστώσεων.
Ένας στους τέσσερις ασφαλισμένους συνάπτει ασφαλιστήριο πιστώσεων, όχι μόνο υπό το φόβο ότι δεν θα εισπράξει τις πιστώσεις του, σύμφωνα με έρευνα της Atradius, αλλά προκειμένου να εξασφαλίσει ευκολότερη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, προς ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και εν γένει της ρευστότητάς του. Υπό σκέψη και οι ασφαλίσεις εγγυήσεων.

Δυσοίωνα τα προγνωστικά για την Ευρώπη

Όπως, έγκαιρα έγραψε χτες το ΒΝ σε άρθρο του: «Αυτές είναι οι χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο πτωχεύσεων και αφερεγγυοτήτων στην Ευρώπη», παραθέτοντας τις προβλέψεις της Allianz Trade σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις και τις αφερεγγυότητες 2023-2025, επιχειρήσεις και χώρες που άλλοτε ήταν στυλοβάτες της οικονομίας θα αντιμετωπίσουν άνευ προηγουμένου αναταράξεις.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της έντονης αύξησης των επισφαλειών (2022 +9%, 2023 +34%, 2024 +19%, σύμφωνα με την Atradius), των επιτοκίων, των τιμών ενέργειας και των πτωχεύσεων, αλλά και έντασης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που ανατρέπουν βίαια πολλές από τις σταθερές των οικονομιών, ανοδικά κινείται η ζήτηση στις ασφαλίσεις πιστώσεων.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, όχι της ασφάλισης εγγυήσεων, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα δεν είναι ενημερωμένος, ταυτίζοντας μάλιστα την ασφάλιση εγγυήσεων με τις εγγυητικές επιστολές που εκδίδουν οι τράπεζες για έργα του δημοσίου.

Μιλώντας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Atradius Ελλάδας και Ρουμανίας Γεράσιμος Τζέης σε συνέδριο για τα θέματα ρευστότητας τόνισε, μεταξύ άλλων ότι μέσω της ασφάλισης πιστώσεων, ασφαλιστικές εταιρείες και τραπεζικοί όμιλοι συμπράττουν προς όφελος της αγοράς, καθότι για τις τράπεζες είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουν ότι το χορηγούμενο κεφάλαιο κίνησης προς τους πελάτες τους είναι εξασφαλισμένο μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων, διευκρινίζοντας ότι οι εξασφαλίσεις που προσφέρει η Atradius είναι ένα «Α rated collatera».

Σύμφωνα, με τον Γεράσιμο Τζέη οι σχετικές καλύψεις δεν αποτελούν απλά ένα προϊόν, αλλά ένα εργαλείο προστασίας των επιχειρήσεων από αφερέγγυους οφειλέτες, με τον όμιλο Atradius να διαθέτει οικονομικά στοιχεία για πάνω από 200 εκατομμύρια επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προβαίνει σε επικαιροποιήσεις των αξιόχρεών τους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και τελευταία και την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ, τόνισε ότι σε περίπτωση αναγγελίας ζημιάς οι αποζημιώσεις καταβάλλονται το αργότερο σε έξι μήνες από την αναγγελία ζημιάς, ελαχιστοποιώντας έτσι το ενδεχόμενο κατάρρευσης της επιχείρησης από την έλλειψη ρευστότητας.

Ξενοδοχεία, κατασκευές σε κίνδυνο

Η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις οφείλεται στο κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζικών χορηγήσεων, στο υψηλό κόστος δανεισμού, στα υψηλά επιτόκια, στον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος ζωής. Τα επίπεδα υψηλής ρευστότητας δεν θα αποκατασταθούν πριν το 2025, διευκρινίζει η Allianz Trade.
Σε υψηλό κίνδυνο είναι εκτεθειμένες οι επιχειρήσεις τουρισμού, ξενοδοχεία, κατασκευές, τεχνολογία, real estate.


Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης