Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλάζει το μοντέλο απασχόλησης για τους εργάτες γης – Εισήγηση Άδωνι Γεωργιάδη για 200.000 νόμιμους το 2024

Αλλάζει το μοντέλο απασχόλησης για τους εργάτες γης – Εισήγηση Άδωνι Γεωργιάδη για 200.000 νόμιμους το 2024
Ο νέος αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 200.000, καθώς η χώρα μας έχει ανάγκες που μπορεί να φτάνουν και τις 300.000
Νέο μοντέλο απασχόλησης από ημεδαπούς Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και νομίμως παραμένοντες στη χώρα εισάγεται από το 2024, όπου θα λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό ανά περιφέρεια, μετά από διαβούλευση με τους εργοδοτικούς φορείς και ο υπουργός Εργασίας θα εισηγείται με βάση τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας τον τελικό αριθμό των εργατικών χεριών.
Με δεδομένο ότι την φετινή χρονιά απασχολούνται νόμιμα με απόφαση 167.000 πολίτες ξένων χωρών στην οικονομία, ο νέος αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 200.000, καθώς η χώρα μας, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει ανάγκες που μπορεί να φτάνουν και τις 300.000, καθώς «δεν γνωρίζει εργοδότη που να ψάχνει εργατικά χέρια και να βρίσκει».
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, ο ανώτατος αριθμός ατόμων καθορίζεται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους.

Ο αριθμός θέσεων ορίζεται ανά ειδικότητα απασχόλησης, βάσει της ευρωπαϊκής κατηγοριοποίησης επαγγελμάτων, ενώ με την ίδια πράξη μπορεί να προβλέπεται προσαύξηση του ανώτατου αριθμού θέσεων έως 10%, ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Άπαξ κάθε έτος το υπουργείο Εργασίας διαβουλεύεται με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και την ΔΥΠΑ για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, λαμβανομένων υπόψη:
1. της προσφοράς εργασίας από ημεδαπούς, ευρωπαίους πολίτες ή νομίμως διαμένοντες στη χώρα πολίτες τρίτων χωρών,
2. Του ποσοστού ανεργίας και του αριθμού των μετακλήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη.

3. Για την περίπτωση της μετάκλησης εποχιακών εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού μετακαλούμενων για ολόκληρη την επικράτεια λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις κατά το προηγούμενο έτος.
Καθορίζεται η αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, προσαυξημένο κατά 10%.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης