Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κεφάλαια από τις ΗΠΑ με υπογραφή της κυβέρνησης για την ασφάλιση της Ουκρανίας

Κεφάλαια από τις ΗΠΑ με υπογραφή της κυβέρνησης για την ασφάλιση της Ουκρανίας
Σε λειτουργία η πρώτη στο είδος της πλατφόρμα για την ασφάλιση εξαγωγών - εισαγωγών
Η Ουκρανία εισήγαγε την πρώτη στο είδος της, παγκόσμια πλατφόρμα δεδομένων, η οποία πληροφορεί επακριβώς τις κυβερνήσεις, τους επενδυτές, ασφαλιστές και αντασφαλιστές για τους κινδύνους στην οικονομία.
Η πλατφόρμα αυτή, για την οποία πρώτο το ΒΝ ενημέρωσε την αγορά μπήκε ήδη σε λειτουργία, μετά από συμφωνία που υπέγραψαν η Marsh McLennan σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Ο σκοπός της πλατφόρμας είναι η διασφάλιση του ελεύθερου εμπορίου στην Μαύρη Θάλασσα και η επανασύσταση της οικονομίας της Ουκρανίας.
Στην συμφωνία βασικό ρόλο έπαιξε ο Οργανισμός Εξαγωγικών Πιστώσεων της Ουκρανίας.

Οι μεγαλύτεροι στον κόσμο μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων Marsh McLennan και τα Lloyds, σε συνεργασία με την ουκρανική κυβέρνηση, τον Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων της Ουκρανίας, την Ukreximbank, την Ukrgasbank και την DZ Bank, έριξαν τα θεμέλια της πλατφόρμας που φέρει το όνομα «Unity».
Η Unity μπήκε στην αγορά για να διασφαλίσει τις εξαγωγές σιτηρών παγκοσμίως από τα Ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ανοίγοντας διασφαλίσεις με όριο τα 50 εκατομμύρια δολάρια στην ασφάλιση κύτους και τις ευθύνες (P&I) έναντι πολεμικών κινδύνων.
Η Ukreximbank, η κρατική τράπεζα εξαγωγών-εισαγωγών της Ουκρανίας και η κρατική ουκρανική τράπεζα, Ukrgasbank, θα παρέχουν τις εγγυήσεις δια της DZ Bank.

Χωρίς χρέωση αλλά με σκοπό να πιάσουν μεγάλες δουλειές

Το χρονικό της ίδρυσης της πλατφόρμας ξεκινά τον Ιούνιο του 2023, όταν η Marsh McLennanυπέγραψε δεσμευτική συμφωνία να παρέχει στην Ουκρανία υπηρεσίες χωρίς χρέωση για την αξιολόγηση των κινδύνων και για στρατηγικές βασισμένες, μεταξύ άλλων σε αντασφαλιστικά μοντέλα.
Η συμφωνία αυτή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υπεγράφη με στόχο να ανοίξει τον δίαυλο διακίνησης τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας και τον ρου του ελευθέρου εμπορίου στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς και το δρόμο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Η μοναδική δομή της Unity σύμφωνα με την Marsh διασφαλίζει σωστές τιμολογήσεις στους underwriters, την ίδια στιγμή θα λειτουργήσει ως νέος μαγνήτης προσέλκυσης νέων πελατών στον νέο θαλάσσιο δίαυλο εξαγωγών, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία .
Η πλατφόρμα δεδομένων συγκεντρώνει λεπτομερείς χάρτες περιστατικών που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία (μεμονωμένα γεγονότα που σχετίζονται με ρωσικές εχθροπραξίες όπως επιθέσεις πυραύλων, drone ή βομβαρδισμών) από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Περιλαμβάνει αναλυτική πληροφόρηση για τη συχνότητα και τον τύπο των επιθέσεων ανά τοποθεσία με την πάροδο του χρόνου, με περαιτέρω πληροφορίες για τους τύπους των στοχευόμενων στοιχείων, καθώς και για τα επίπεδα ζημιών που υπέστησαν.
Με τον τρόπο αυτό, επιτρέπει τη διαφάνεια σχετικά με τον αντίκτυπο της σύγκρουσης μέχρι σήμερα και τον βαθμό κινδύνου πολέμου.

Τι έχει δείξει η πλατφόρμα μέχρι σήμερα για τις ζημιές από την εισβολή

Σύμφωνα με την Marsh, η πλατφόρμα δείχνει ότι το 76% των Kοινοτήτων στην Ουκρανία δεν είχαν περιστατικά που σχετίζονται με τον πόλεμο το 2023 έως την 1η Οκτωβρίου.
Ένα επιπλέον 9% των Kοινοτήτων ήταν κοινότητες χαμηλών περιστατικών το 2023, έχοντας βιώσει μόνο ένα περιστατικό που σχετίζεται με τον πόλεμο.
Η ανάλυση δείχνει ότι οι εχθροπραξίες έχουν επικεντρωθεί σε ένα εστιασμένο σύνολο ουκρανικών κοινοτήτων: το 9% των κοινοτήτων έχει υποστεί έντονο βομβαρδισμό. Το 6% είναι κοινότητες μακριά από την πρώτη γραμμή που έχουν γίνει στόχος ρωσικών επιθέσεων.
Δείχνει επίσης ότι 101 κάποτε κατεχόμενες κοινότητες έχουν ανακτηθεί.
Αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με την Marsh δείχνει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για να δεχτεί επενδύσεις
Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα συγκεντρώνει επίσης δεδομένα που λαμβάνονται από την αστυνομία, τον στρατό, τις υπηρεσίες ασφαλείας, τις υπηρεσίες διάσωσης, τις υπηρεσίες μεταφορών και τα κυβερνητικά ιδρύματα, μεταξύ άλλων πηγών.
Ελενα Ερμείδου

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης