Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι και ποιες είναι οι εναλλακτικές μορφές εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις

Τι και ποιες είναι οι εναλλακτικές μορφές εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις
Πρόκειται για μία εναλλακτική πηγή εγγυοδοσίας που ο σκοπός της, ουσιαστικά είναι να διασφαλιστεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της επιχείρησης
Η ασφάλιση εγγυήσεων είναι μία τριμερής συμφωνία. Η επιχείρηση ασφαλίζεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένο ποσό.
Το ποσό αυτό η ασφαλιστική δεσμεύεται να καταβάλλει στον δικαιούχο, αν υπάρξει ζημιά.
Πρόκειται για μία εναλλακτική πηγή εγγυοδοσίας που ο σκοπός της, ουσιαστικά είναι να διασφαλιστεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της επιχείρησης, αν η επιχείρηση βρεθεί σε οικονομική αδυναμία

Τι συνδυάζει η ασφάλιση εγγυήσεων

Συνδυάζει την έκδοση της εγγυητικής επιστολής και ταυτόχρονα παρέχει ασφάλεια στους δικαιούχους των εγγυητικών επιστολών.

Πώς λειτουργεί

Λειτουργεί ενισχυτικά στη ρευστότητα των επιχειρήσεων στις εμπορικές συναλλαγές τους και στις συναλλαγές τους με κρατικούς φορείς, εξασφαλίζοντας κεφάλαια κίνησης. Δεν δεσμεύει πλαφόν από τον τραπεζικό της δανεισμό.

Τι προσφέρει η ασφάλιση εγγυήσεων (surety bonds)

Καλύπτει  τους στόχους και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, αυξάνοντας την πιστοδοτική της ικανότητα.
Η ασφάλιση εγγυήσεων δίνει στις επιχειρήσεις την δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές και δυνατότητα cross selling.
Η επιχείρηση έχοντας στην διάθεση της ένα όριο έκδοσης εγγυητικών επιστολών διευκολύνεται ως προς την διαχείριση των συνολικών πιστοδοτικών ορίων της, συμπεριλαμβανομένου και των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Χρόνοι έκδοσης

Η διαδικασία και ταχύτητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών από την ασφαλιστική εταιρεία είναι ευέλικτη και σύντομη και οι όροι είναι ανταγωνιστικοί. Επιπλέον, οι δικαιούχοι δύναται να βρίσκονται εντός καθώς και εκτός Ελλάδος.

Επιχειρήσεις που μπορούν να λάβουν εγγυητικές επιστολές

Οι κλάδοι της οικονομίας που δυνητικά έχουν οφέλη από την ασφάλιση εγγυήσεων είναι: οι κατασκευές, ο τουρισμός ο οποίος στην Ελλάδα βρίσκεται υπό μετασχηματισμό και ετοιμάζεται να λάβει κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα τρόφιμα και ποτά, το ηλεκτρονικό εμπόριο το οποίο ανθεί αλλά με πολύ υψηλότερους κινδύνους σε σχέση με την φυσική πώληση, εισαγωγές – εξαγωγές. .

Τι δεν είναι υποχρεωτικό

Δεν είναι υποχρεωτική η υποθήκευση παγίων ή άλλων κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης

Είδη ασφάλισης εγγυήσεων

Είναι το Contract Surety Bonds, που εφαρμόζονται κυρίως στις κατασκευές, παρέχοντας  οικονομική διασφάλιση και διαβεβαίωση υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης προς ορισμένους υπεργολάβους, εργάτες και προμηθευτές υλικών.
Και το  Commercial Surety Bonds, που διασφαλίζουν τις εμπορικές επιχειρήσεις, για την εκτέλεση των υποχρεώσεων τους.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης