Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αναπήρων με κοινή νόσο - Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αναπήρων με κοινή νόσο - Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ
Ποιες οι προϋποθέσεις που καθορίζουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας
Τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αναπήρων με «κοινή νόσο», περιγράφει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, στην οποία επισημαίνει ότι από 25 Σεπτεμβρίου 2022 εφαρμόζονται καθολικά οι κανόνες συνταξιοδότησης ακόμα και επί των αρχικών εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Κατ’ εξαίρεση, μεταβατικά μέχρι τις 31.12.2023 διατηρείται η ισχύς των καταστατικών διατάξεων του τ.ΟΓΑ για τους ασφαλισμένους του φορέα αυτού.
Ειδικά για τον ΟΓΑ το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας των ίδιων ασφαλισμένων καθορίζεται σε 59%.

Οι προϋποθέσεις που καθορίζουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά είναι:
• το ποσοστό αναπηρίας που προσδιορίζει τη βαθμίδα αναπηρίας,
• οι ελάχιστες ασφαλιστικές προϋποθέσεις,
• η διακοπή της βιοποριστικής δραστηριότητας του ασφαλισμένου. 

Οι ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), που πιστοποιείται αποκλειστικά από το ΚΕ.Π.Α, αλλά και από το πότε ασφαλίστηκε ο ανάπηρος, δηλαδή αν είναι παλιός ασφαλισμένος ή νέος.
Ο ασφαλισμένος θεωρείται βαριά ανάπηρος, αν λόγω παθήσεως ή βλάβης ή εξασθένισης σωματικής ή πνευματικής, μεταγενέστερης της υπαγωγής του στην ασφάλιση, ετήσιας τουλάχιστο διαρκείας κατά ιατρική πρόβλεψη, δεν μπορεί να κερδίζει από εργασία που ανταποκρίνεται στις δυνάμεις, τις δεξιότητες και τη μόρφωση του περισσότερο από το 1/5 του ποσού που συνήθως κερδίζει σωματικά και πνευματικά υγιής άνθρωπος της ίδιας μόρφωσης.

Προκειμένου για ελεύθερους επαγγελματίες, με διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας μεταγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, θεωρούμε ότι το δικαίωμα της συνταξιοδότησης θα πρέπει να αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα της διακοπής της βιοποριστικής δραστηριότητας.

Το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο παύει:
- την επομένη της λήξης της ισχύος της πιστοποίησης, βάσει της οποίας πιστοποιήθηκε η αναπηρία του δικαιούχου, αν αυτή δεν παρατάθηκε ή δεν εκδόθηκε νέα πιστοποίηση, βάσει της οποίας πιστοποιείται το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της σύνταξης λόγω αναπηρίας, σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις
- αν διαπιστωθεί, βάσει νεότερης πιστοποίησης, ότι το ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου είναι μικρότερο από το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της καταβαλλόμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης