Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πόλεμος Ισραήλ: Αεροπορικές ασφαλιστικές καλύψεις τέλος

Πόλεμος Ισραήλ: Αεροπορικές ασφαλιστικές καλύψεις τέλος
Οι ασφαλιστικές σπεύδουν η μία μετά την άλλη να πορευτούν πάνω στο παράδειγμα της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Τη στιγμή που ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας φουντώνει και τα χειρότερα σενάρια επαληθεύονται καθημερινώς, όλο και περισσότεροι αερομεταφορείς πολιτικής αεροπορίας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της (αντ)ασφάλισης των αεροσκαφών τους.
Οι ασφαλιστικές σπεύδουν η μία μετά την άλλη να πορευτούν πάνω στο παράδειγμα της Ουκρανίας.
Τα χειρότερα για την ασφάλιση αεροσκαφών έπονται καθώς η χώρα έχει μπει σε καθεστώς πολέμου.
Και, ενώ το υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή των Οικονομικών στο Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο κρατικών εγγυήσεων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ασφαλιστικές καλύψεις στις Ισραηλινές αεροπορικές έναντι κινδύνων, όλο και περισσότεροι αερομεταφορείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλισης των.
Οι ασφαλιστικές σπάνε τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και σταματούν να δίνουν καλύψεις στο Ισραήλ.
Προσώρας εδράζουν τις αποφάσεις τους στο ότι την περιοχή πλέον δεν μπορεί να την επισκεφτεί κανείς.
Πρόσφατα, το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε κατά τις ρώσο-ουκρανικές στρατιωτικές συγκρούσεις.
Πολυάριθμες ασφαλιστικές εταιρείες είχαν ενημερώσει τους εμπορικούς πελάτες του ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί ασφαλιστική κάλυψη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, λόγω του έντονου κινδύνου πολέμου.
Αυτό ακριβώς ήταν που οδήγησε την ουκρανική κυβέρνηση να προσφέρει κρατικές εγγυήσεις.
Ωστόσο μόνο λίγοι πάροχοι τις εκμεταλλεύτηκαν. Λίγες μέρες αργότερα ο εναέριος χώρος έκλεισε λόγω του ξέσπασμα του πολέμου.
Επιπλέον, όπως και τον Φεβρουάριο του 2022, ορισμένοι εκμισθωτές (leasing) απαγορεύουν πλέον τη χρήση των αεροσκαφών τους προς/από ή μέσω Ισραήλ. Και οι δύο αυτές περιστάσεις προκαλούν μεγάλα προβλήματα στις αεροπορικές, και αυτό γιατί δεν επιτρέπεται να πετάνε ανασφάλιστες.

Το σχέδιο ανάληψης ευθυνών από την κυβέρνηση του Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έθεσε σε λειτουργία πολιτική ανάληψης ευθυνών για τους μεταφορείς που εδρεύουν στο Ισραήλ. Η πολιτική αυτή προορίζεται στο να αντικαταστήσει την πιθανή απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης από διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες. Ήτοι, όπως και στην Ουκρανία πέρυσι, το κράτος αναλαμβάνει τον κίνδυνο και στη συνέχεια ευθύνεται σε περίπτωση ατυχήματος. Σύμφωνα με την πολιτική του Ισραήλ μόνο αεροπορικές εταιρείες με έδρα το Ισραήλ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για «κρατική ασφαλιστική κάλυψη».
Μέχρι σήμερα πολλές τακτικές πτήσεις διεκόπησαν, όχι μόνο λόγω των έντονων ανησυχιών για την ασφάλεια, αλλά και επειδή οι εκμισθωτές απαγόρευσαν την είσοδο αυτών στην χώρα, και οι ασφαλιστικές εταιρείες απέσυραν την κάλυψη λόγω της κατάταξης της χώρα στην κατηγορία της εμπόλεμης ζώνης. Στο πλαίσιο αυτό ένοπλες δυνάμεις των χωρών όπως στην Ολλανδία διαθέτουν αεροσκάφη επαναπατρισμό των πολιτών τους.

Αυξήσεις τιμών

Ο νέος πόλεμος που ξέσπασε στην περιοχή θα υποκινήσει νέες αυξήσεις στα αντασφάλιστρα οδηγώντας τις ασφαλιστικές να επανεξετάσουν για άλλη μια φορά τα τιμολόγια αεροπορικών καλύψεων.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης