Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Βροχή ακυρώσεων στα ασφαλιστήρια υγείας - Οι ασφαλιστικές πληρώνουν το μάρμαρο των πρακτικών που ακολουθούν

Βροχή ακυρώσεων στα ασφαλιστήρια υγείας - Οι ασφαλιστικές πληρώνουν το μάρμαρο των πρακτικών που ακολουθούν
Σε πλήθος συμβολαίων, το 2022, το πλήθος των ασφαλισμένων των ‘ακυρωθέντων’ συμβολαίων προσέγγισε τις 134 χιλιάδες στις ατομικές ασφαλίσεις, σημειώνοντας αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 7% σε σχέση με το 2021
Μεγάλο το ποσοστό των ακυρώσεων στα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστήρια υγείας.
Από τον ποσοστιαίο επιμερισμό του αθροίσματος των ασφαλισμένων των ‘ακυρωθέντων’ συμβολαίων, οι ατομικές ασφαλίσεις διεκδικούν το μεγαλύτερο μερίδιο επί του συνόλου των ‘ακυρωθέντων’ ασφαλισμένων, αυξημένο κατά 11 μονάδες το 2022, αντιστοιχώντας στο 70%, με το υπόλοιπο 30% να προέρχεται από τις ομαδικές ασφαλίσεις.

Η άνοδος στον όγκο παραγωγής μόλις 7%

Αντιτίθενται σφόδρα στα συμφέροντα των ασφαλισμένων οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις με τις μεγάλες αυξήσεις που κάνουν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας.
Από την μεν μία πλευρά ζητάνε την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων και από την δε, άλλη με τις δυσανάλογες αυξήσεις που κάνουν, φαίνεται σαν να τους αντιμετωπίζουν σαν καταναλωτές μίας χρήσεως.
Με αυξήσεις κάθε χρόνο από 8% έως και 14% στα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, πολύ δύσκολα οι μεγάλες ασφαλιστικές, που μέχρι τώρα ελέγχουν την ιδιωτική αγορά υγείας στην Ελλάδα θα αυξήσουν και θα διατηρήσουν την ασφαλιστική τους βάση.
Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις σήμερα, χωρίς να έχουν γράψει πολύ μεγάλες ζημιές (4%) από απαιτήσεις για αποζημιώσεις, επικαλούνται τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, αλλά και το ότι η κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί τον φόρο επί των ασφαλίστρων που ανεβάζουν κατά την τιμολόγηση την τιμή του ασφαλίστρου .
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στα χρόνια που προηγήθηκαν το πληθωρισμού, τότε που δεν υπήρχε ούτε πληθωρισμός τιμών αλλά ούτε ιατρικός και ο ιατρικός κυμαίνονταν στα πέριξ του 2% τον χρόνο, οι αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας δεν ήταν μηδενικές, κυμαίνονταν μεταξύ 5% μέχρι και 8% το χρόνο.
Θα πρέπει, επίσης να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία που συνεργάζονται δεν επωμίστηκαν ζημιές κατά της διάρκεια της πανδημίας το 2021 και 2022, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία ανέλαβαν το κόστος.

Ακυρώσεις συμβολαίων ατομικών και ομαδικών συμβολαίων

Παρά ταύτα, οι ασφαλιστικές προέβησαν σε δυσανάλογες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να το ‘βάλουν στα πόδια’.
Τα ενεργά ατομικά συμβόλαια Υγείας το 2022 προσέγγισαν τις 922 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το δε πλήθος των ακυρωθέντων συμβολαίων σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης του 3%.
Συνδυαστικό αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων στοιχείων αποτέλεσε η οριακή μείωση της ακυρωσιμότητας των εν λόγω συμβολαίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2022 σε σχέση με το 2021, φθάνοντας, δηλαδή, στο 12,5%.
Ανάλογη με των ατομικών υπήρξε και η τάση των ομαδικών συμβολαίων Υγείας, των οποίων ο αριθμός το 2022 έφθασε τα 6.025, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2021, ενώ το πλήθος των ακυρωθέντων ανήλθε σε 801, αυξημένο σημαντικά, κατά 58%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών στοιχείων συντέλεσε στην αύξηση της ακυρωσιμότητας των εν λόγω συμβολαίων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας, δηλαδή, στο 13%.

Το πλήθος των συμβολαίων

Σε πλήθος συμβολαίων, το 2022, το πλήθος των ασφαλισμένων των ‘ακυρωθέντων’ συμβολαίων προσέγγισε τις 134 χιλιάδες στις ατομικές ασφαλίσεις, σημειώνοντας αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 7% σε σχέση με το 2021.
Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι των ‘ακυρωθέντων’ ομαδικών ασφαλίσεων πλησίασαν τις 58,5 χιλιάδες, εμφανίζοντας σημαντική μείωση 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Από τον ποσοστιαίο επιμερισμό του αθροίσματος των ασφαλισμένων των ‘ακυρωθέντων’ συμβολαίων αμφοτέρων των γραμμών εργασιών (ατομικών και ομαδικών), διαχρονικά, οι ατομικές ασφαλίσεις διεκδικούν το μεγαλύτερο μερίδιο επί του συνόλου των ‘ακυρωθέντων’ ασφαλισμένων, το οποίο ειδικά το 2022 εμφανίζεται αυξημένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με το 2021, αντιστοιχώντας στο 70%, με το υπόλοιπο 30% να προέρχεται από τις ομαδικές ασφαλίσεις.
Οι συνολικές αποζημιώσεις Υγείας (ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων που κατεβλήθησαν το 2022 προσέγγισαν 610,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2021.
Δεν υπάρχουν πλέον καταγγελίες σοβαρού περιεχομένου στον Συνήγορο του Πολίτη
Είναι λοιπόν εύλογο να μην υπάρχουν πλέον καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη για παράνομες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας καθώς οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, μετατρέποντας κατ ιδίαν βούληση τα ισόβια ασφαλιστήρια σε εητσίως ανανεούμενα υπέγραψαν για αυξήσεις που τώρα δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ελενα Ερμείδου

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης