Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μείωση 2% στις εισφορές της δεύτερης εργασίας και αύξηση συντάξεων - Το σχέδιο Γεωργιάδη

Μείωση 2% στις εισφορές της δεύτερης εργασίας και αύξηση συντάξεων - Το σχέδιο Γεωργιάδη
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, οι εισφορές στον δεύτερο εργοδότη θα είναι κατά 10% μικρότερες
Επιπλέον μείωση 2% θα έχει στις ασφαλιστικές εισφορές η δεύτερη εργασία, αλλά θα προσμετράται στο υπολογισμό της σύνταξης και ως εκ τούτου θα δίνει μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Η ερμηνευτική εγκύκλιος στον εργασιακό νόμο αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, οι εισφορές στον δεύτερο εργοδότη θα είναι κατά 10% μικρότερες.
Σήμερα ένας μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα βαρύνεται με ποσοστό 13,33% για κύρια σύνταξη και ο εργοδότης με ποσοστό 13,33%.
Έτσι η μείωση της εισφοράς αναμένεται - αν δεν αποτελεί μπόνους μόνο στον εργοδότη - να επιμεριστεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Όπως προκύπτει από την υπάρχουσα νομοθεσία, ο εργαζόμενος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας.
Γεγονός που σημαίνει ότι η εργασία στον δεύτερο εργοδότη, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς να υπολογίζεται υπερωριακή απασχόληση και υπερεργασία.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η ασφαλιστική νομοθεσία ορίζει ρητά πως τον μήνα αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα έως 25 ένσημα και κατά συνέπεια η δεύτερη εργασία «πάει χαμένη» από ασφαλιστικής πλευράς.
Αυτό θα αλλάξει με την πολυαπασχόληση, καθώς το κέρδος της επιπλέον ασφάλισης θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την πάταξης της μαύρης και αδήλωτης δεύτερης εργασίας.

Για την έκδοση των συντάξεων

Αναφορικά με την πορεία έκδοσης συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι μέχρι τέλος του έτους θα υπάρχουν 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις.
Τόνισε ότι ο κάθε ένας που θα κάνει αίτημα για τη σύνταξή του, ο ΕΦΚΑ θα του στέλνει ένα email και έναν λογαριασμό Skype του εισηγητή που έχει χρεωθεί να του βγάλει τη σύνταξη.
Εάν βλέπει ότι καθυστερεί, μπορεί ή ο εισηγητής να του στείλει μήνυμα «παρακαλώ πολύ, επικοινωνήστε μαζί μας γιατί λείπει αυτό το χαρτί» ή ο ασφαλισμένος να του πει «σας παρακαλώ πολύ θέλω να μου εξηγήσετε γιατί δεν έχει βγει ακόμα η σύνταξή μου ενώ έχουν περάσει π.χ. δύο μήνες».
Στόχος μας είναι οι συντάξεις να βγαίνουν όλες στον ένα μήνα και οι εκκρεμείς συντάξεις να είναι μηδέν.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης