Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Φιλικός διακανονισμός, τι πρέπει να ξέρετε εάν εμπλακείτε σε τροχαίο

Φιλικός διακανονισμός, τι πρέπει να ξέρετε εάν εμπλακείτε σε τροχαίο
Ο φιλικός διακανονισμός είναι ένα σύστημα αποζημίωσης μετά από τροχαίο ατύχημα
Για αρκετούς οδηγούς παραμένει άγνωστος ακόμα ο φιλικός διακανονισμός και οι δυνατότητες που έχουν μέσω αυτού αν εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.
Ο φιλικός διακανονισμός είναι ένα σύστημα αποζημίωσης μετά από τροχαίο ατύχημα, που επιτρέπει στον αναίτιο ασφαλισμένο (αυτόν δηλαδή που δεν έχει υπαιτιότητα για το ατύχημα) να αποζημιωθεί από τη δική του ασφαλιστική εταιρία, αντί για την εταιρία του υπαίτιου οδηγού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

-  Λιγότερες και πιο άμεσες διαδικασίες
-  Ταχύτερη καταβολή της αποζημίωσης
-  Μικρότερη ανάγκη για προσφυγή, δική σας ή της εταιρίας σας, στα δικαστήρια, με τη μείωση του σχετικού κόστους που συνεπάγεται αυτό.
-  Λιγότερες διενέξεις ανάμεσα σε σας και άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.
-  Δυνατότητα να αποζημιωθείτε από την εταιρία που εσείς οι ίδιοι επιλέξατε, έχοντας προφανώς δική σας άποψη για την ποιότητα των υπηρεσιών της.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τρόπο αποζημίωσης και διαχείρισης των ζημιών υλικών αλλά και μικρών σωματικών βλαβών με τον οποίο επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, ταχύτητα και μείωση των δικαστικών διενέξεων.
Με τον Φιλικό Διακανονισμό αυτός που δε φταίει ή στο βαθμό που δε φταίει για το ατύχημα, αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία, σύμφωνα με την Insurancemarket. Διευκρινίζεται ότι αυτή η Συμφωνία μεταξύ των εταιριών δεσμεύει αυτές και μόνο αυτές – εάν ο αναίτιος πελάτης δεν συμφωνεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της σύμβασης, δικαιούται να διεκδικήσει την αποζημίωσή του από την Εταιρεία του υπαίτιου κατά τον έως σήμερα εφαρμοζόμενο τρόπο (κατά το κοινό δηλαδή δίκαιο).
Αποζημιώνοντας οι ασφαλιστικές εταιρίες τους πελάτες τους για ατύχημα για το οποίο δεν φέρουν ευθύνη ενεργούν, για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού. Η μεταξύ των δύο εμπλεκομένων ασφαλιστικών εταιριών χρηματική συναλλαγή τακτοποιείται μέσω ενός μηχανισμού συμψηφισμού που λειτουργεί μέσα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Οι εκκαθαρίσεις των πληρωμών γίνονται σε μηνιαία βάση και οι επανεισπράξεις υπολογίζονται με μέσους όρους.
Αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ αποτελούν οι Πίνακες Υπαιτιότητας. Πρόκειται για συμφωνημένες περιπτώσεις ατυχημάτων, που όταν συμβούν οδηγούν με απόλυτη ασφάλεια στο συμπέρασμα για το ποιος από τους δύο εμπλεκόμενους οδηγούς ευθύνεται για το ατύχημα εξ ολοκλήρου ή έστω κατά 50%.
 
Ποιες εταιρείες συμμετέχουν μέχρι σήμερα στον Φιλικό Διακανονισμό

Ιντεραμέρικαν Ε.Ε.Α.Ζ. Μονοπρόσωπη Α.Ε.
Δύναμις Α.Ε.Γ.Α.
Υδρόγειος Α.Α.Α.Ε.
Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη Μονοπρόσωπη Α.Α.Ε.
Interlife Α.Α.Ε.Γ.Α.
Generali Hellas Μονοπρόσωπη A.A.E.
ΝP Ασφαλιστική – Νέος Ποσειδών Α.Ε.Α.Ε.
Interasco Α.Ε.Γ.Α.
Euro Insurances DAC
AIG Europe S.A. Υποκατάστημα Ελλάδας
Hellas Direct Insurance LTD
QIC Europe LTD
Gasanmamo Insurance LTD
Euroins.AD Insurance Company
Η Εθνική Α.Ε.Ε.Γ.Α.
Μινέττα Α.Α.Ε.
Ορίζων 1964 Α.Α.Ε.Ζ.
Groupama Φοίνιξ A.E.A.E.
Ατλαντική Ένωση Α.Ε.Γ.Α.
Συνεταιριστική Α.Ε.Ε.Γ.Α.
Ευρώπη Α.Ε.Γ.Α.
Eurolife FFH Μονοπρόσωπη Α.Ε.Γ.Α.
ERGO Ασφαλιστική Μονοπρόσωπη Α.Ε.
Personal Insurance Α.Ε.Γ.Α.
Γενική Πανελλαδική ΣΥΝ.Π.Ε.

Ελ. Ε
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης