Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι 5 πρώτοι κορυφαίοι Μεσίτες Ασφαλίσεων στον κόσμο

Οι 5 πρώτοι κορυφαίοι Μεσίτες Ασφαλίσεων στον κόσμο
Τρεις εξ αυτών με μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα, συνεχίζεται χωρίς μεγάλα εμπόδια το πάρτι των εξαγορών και της ενοποίησης
Σταθερά τις τρεις πρώτες θέσεις για το 2022 κρατούν για μία ακόμα χρονιά η Marsh & McLennan Cos. Inc, η Aon PLC και η Willis Towers Watson PLC’s.
Και, οι τρεις αυτές, Marsh, AON, Willis  έχουν πολύ μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα.
Εχουν μεγάλες συνεργασίες με ελληνικές ασφαλιστικές και ξένες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό στον τομέα της λιανικής και στις μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές ασφαλίσεις μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα που καλύπτουν μεγάλους κινδύνους. Κάτω από την ομπρέλα της ΑΟΝ έχουν πολλές φορές λειτουργήσει κοινοπρακτικά σχήματα από την εγχώρια αγορά για την συνασφάλιση μεγάλων κινδύνων.
H Marsh & McLennan Cos. Inc.το 2022 έγραψε έσοδα 20,66 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2021 4,1%. Σημείωσε οργανική ανάπτυξη 9%μ ενώ κατάφερε να διευρύνει τις διεθνείς επιχειρηματικές της δραστηριότητες στον κόσμο. Μέσα στο 2022 η Marsh ολοκλήρωσε 20 συναλλαγές εξαγορών σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της ΝΥ, ΗΠΑ.
Η  προσπάθεια της AON PLC –της δεύτερης μεγαλύτερης μεσιτικής στον κόσμο -  να εξαγοράσει τον μεγάλο της αντίπαλο την Willis Towers Watson PLC απέτυχε το 2022 σκοντάφτοντας στις εποπτικές κανονιστικές αρχές των ΗΠΑ. Η ΑΟΝ τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να σημειωθεί διεκπεραίωσε σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική της δομή στον κόσμο και την Ελλάδα με την AON Benfield (αντασφάλειες) να συγχωνεύεται με την AON λειτουργώντας πλέον στην Ελλάδα ως μία μονάδα.
Το 2022 τα έσοδα της Aon PLC σε σχέση με το 2021 σημείωσαν αύξηση 1,8% στα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η οργανική ανάπτυξη στο 6% , λόγω της αποτυχίας εξαγοράς της Willis σύμφωνα με την Keefe, Bruyette & Woods Inc.
Η Willis Towers Watson PLC’s παρά την πτώση που κατέγραψε διατήρησε την 3η θέση της στην αγορά. Συγκεκριμένα τα έσοδα της σημείωσαν πτώση -1,1% στα 8,73 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε σχέση με το 2021. Μετά το σάλο που άνοιξε η αποτυχία της εξαγοράς της από την ΑΟΝ, η Willis επανεξετάζει αλλαγές στην οργανωτική της δομή.
Σταθερά ανοδική πορεία κρατά Arthur J. Gallagher & Co. Τα έσοδα της εκτοξεύτηκαν από την στιγμή που η μεσιτική απορρόφησε τις Συμβατικές αντασφαλιστικές (treaty reinsurance) συμβάσεις της Willis Towers Watson PLC.  Αλλά, και από την μεγάλη εξαγορά των 600 εκατομμυρίων της BCHR Holdings L.P.. Τα έσοδα της το 2022 διαμορφώθηκαν στα 8,38 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 20,3% .
Μέσα στο 2023 / 2024 εκτιμάται ότι η Arthur J. Gallagher & Co θα αυξήσει περαιτέρω τα έσοδα της και θα ανέβει στην 3η θέση της κατάταξης.  Σύμφωνα με τους αναλυτές και τις συζητήσεις που έγιναν στο Ραντεβού των Αντασφαλιστών στο Μόντε Κάρλο, οι εξαγορές και  οι απορροφήσεις χαρτοφυλακίων που σχεδιάζει η Arthur J. Gallagher & Co ενισχύουν τις δυνατότητες εισόδου της σε αγορές μεσαίου μεγέθους. Η απορρόφηση του χαρτοφυλακίου των Συμβατικών Αντασφαλιστικών Συμβάσεων της Willis Re έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της εταιρείας, βελτιώνοντας ήδη τις προοπτικές εισόδου της στις μεσαίες αγορές.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Hub International Ltd  με συνολικά έσοδα 3,76 δισεκατομμύρια δολάρια, μία αύξηση της τάξεων του 16,5% σε σχέση με το 2021. Η Hub συνεχίζει την στρατηγική εξαγορών δεκάδων μικρών μεσιτικών ενώ συνεχίζει να γράφει και νέες δουλειές.

Εξαγορές και ενοποίηση

Εν βρασμώ βρίσκεται ο κλάδος των αντασφαλειών συνεχίζοντας τις εξαγορές και τις απορροφήσεις χαρτοφυλακίων.
Οι μεγάλες παίκτες τρώνε τους μικρούς στοχεύοντας να μπουν και να ελέγξουν τις μεσαίες και μικρές αγορές που άλλοτε δεν είχαν ενδιαφέρον.
Στο παιχνίδι αυτό μπαίνουν άλλοτε ή βγαίνουν τα εναλλακτικά κεφάλαια (ομόλογα καταστροφών και ILS) ρυθμίζοντας το capacity και τις τιμές στην αγορά.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης