Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Λογαριασμός 1 δισ. ευρώ στις ασφαλιστικές από τις θεομηνίες – Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει «ολική καταστροφή»

Λογαριασμός 1 δισ. ευρώ στις ασφαλιστικές από τις θεομηνίες – Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει «ολική καταστροφή»
Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δηλώνονται ως total loss, σύμφωνα με τις πηγές του ΒΝ, γεγονός που θα ανεβάσει σημαντικά το κονδύλι των αποζημιώσεων
Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα καλούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις - μαμούθ για τα δεδομένα τους.
Πηγές του ΒΝ αναφέρουν ότι από τα ταμεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων θα βγει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εξαιρουμένων των ζημιών που καταμετρούν σήμερα οι ασφαλιστικές πιστώσεων .
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ολικές ζημιές, όπως οι ζημιές του πολυκαταστήματος Jumbo..

Από τα 31 εκατομμύρια στο 1 δισεκατομμύριο

Από 30 περίπου εκατομμύρια που καταβλήθηκαν για τις καταστροφές που προκάλεσε στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 στο πέρασμα του ο Ιανός ,οι αποζημιώσεις μόνο για το Daniel μπορεί να ξεπεράσουν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές ακόμα και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Στις αποζημιώσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται οι πληρωμές που θα γίνουν από τις ασφαλιστικές πιστώσεων σε επιχειρήσεις που είχαν ασφαλίσεις τις εισαγωγές και τις εξαγωγές τους.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να καταγράψουν τις ζημιές οι ασφαλιστικές πιστώσεων θα είναι πολύ περισσότερος.
Μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 6.000 ζημιές με τις 4.307 να αφορούν ζημιές περιουσίας
Και ναι μεν το ποσοστό ασφάλισης κατοικιών είναι μόλις 15%, το ποσοστό των ασφαλισμένων επιχειρήσεων φτάνει και ίσως ξεπερνά το 40%.

Αυξάνει το λογαριασμό το total loss

Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δηλώνονται ως total loss σύμφωνα με τις πηγές του ΒΝ γεγονός που θα ανεβάσει σημαντικά το κονδύλι των αποζημιώσεων.
Πάνω από δύο χιλιάδες επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα και 376 φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεβάζουν πολύ τον λογαριασμό αναφέρουν, τονίζοντας για παράδειγμα ότι όλα τα φωτοβολταϊκά «πάνε για πέταμα και ολική αντικατάσταση».
Από την άλλη πλευρά πολύ χαμηλότερες θα είναι οι αποζημιώσεις για τις 1,700 περίπου κατοικίες και αυτοκίνητα τα οποία δεν είχαν πλήρεις καλύψεις για καταστροφές.

Φλας μπακ σε προηγούμενες αποζημιώσεις

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα μεταξύ 22-27 Αυγούστου 2022, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις πλήρωσαν συνολικά για αποζημιώσεις 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Για τις δασικές πυρκαγιές 22-27 Αυγούστου 2022 πλήρωσαν 5,9 εκατομμύρια ευρώ.
Για τις χιονοπτώσεις 22-25 Ιανουαρίου πλήρωσαν 6,5 εκατομμύρια.
Για τον σεισμό στη Θεσσαλία το Μάρτιο του 2021 800.000.
Για την κακοκαιρία Μήδεια μεταξύ 15-17 Φεβρουαρίου 2021 πλήρωσαν 5,5 εκατομμύρια.
Για τις καταστροφές που έφερε ο Ιανός στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 πλήρωσαν 30,9 εκατομμύρια.
Για την κακοκαιρία Θάλεια 5-9 Αυγούστου 2020 πλήρωσαν 4,4 εκατομμύρια.
Για τον σεισμό στην Αθήνα 19 Ιουλίου 2019 πλήρωσαν 7,9 εκατομμύρια.
Για τον σεισμό στην Ζάκυνθο στις 27-30 Σεπτεμβρίου 2018 πλήρωσαν 7 εκατομμύρια.
Για τον σεισμό στην Κω στις 21 Ιουλίου 2017 κατέβαλαν 2,8 εκατομμύρια.
Για τον σεισμό στην Αττική στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 πλήρωσαν 110,9 εκατομμύρια.

Ασφάλιση μετ ‘ εμποδίων

To πρωτοφανές αυτό ποσό στα ιστορικά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα οδηγεί σε αυξήσεις ασφαλίστρων περιουσίας κάτι το οποίο αποθαρρύνει τις ασφαλίσεις την ίδια στιγμή που το κράτος ετοιμάζει το νέο νομοσχέδιο για τον κλάδο.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης